Rheinhessen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Rheinhessen
Rheinhessen markert mørkerødt i Rheinland-Pfalz (lys rød)

Rheinhessen er en region i den tyske delstat Rheinland-Pfalz og var fra 1816-1919 en del av storhertugdømmet Hessen og dererter til 1945 en del av Volksstaat Hessen. Området ligger vest for Rhinen i Rheinland-Pfalz. Det er et kupert landskap, og hovedsakelig med vinmarker og gårder. Områdets større byer er Mainz, Worms, Bingen, Alzey, Nieder-Olm og Ingelheim. Mange innbyggere pendler til Mainz, Wiesbaden eller Frankfurt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wienerkongressen i 1814-15 måtte storhertug Ludwig I av Hessen oppgi sine besittelser i Westfalen, men fikk som kompensasjon Rheinhessen på Rhinens venstre bredd. Han tok da tittelen Storhertug av Hessen og ved Rhinen, og navnet på regionen oppstod.

Vindyrking[rediger | rediger kilde]

Vinmarker i Rheinhessen

Rheinhessen er den største av Tysklands 13 vinproduserende regioner. Utenfor Tyskland er det best kjente standardmerke Liebfraumilch, selv om det er mange langt bedre viner av druesortene Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Kerner eller Scheurebe. Det best kjente hvitvinsområde er Rhin Teresse ved Oppenheim og Nierstein. Noen røde varianter dyrkes særlig omkring Ingelheim: Blauer Portugieser, Dornfelder og den senere utviklede Regent.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]