Cabernet sauvignon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon
Vitis vinifera
NavnCabernet sauvignon
Også kjent somBouchet, Bouche, Vidure, Sauvignon Rouge
DruetypeRød (Noir)
OpprinnelseFrankrike Frankrike
HovedområdeBordeaux
Produksjon
Produksjon:
Andre opplysninger
KjennetegnFaste tanniner med solbær og modne mørke bær.
VIVC [1]1929

Cabernet sauvignon er en rødvinsdrue som dyrkes i mange land, men utmerker seg best i litt kjølig klima og mager jord som i Frankrike, Italia og delvis i California. Druen har sitt opphav i Bordeaux i Frankrike, hvor den gjerne blandes med andre druetyper for å gi mer balanse og komplekse viner. Druene den blandes med er da helst cabernet franc, petit verdot, malbec, merlot eller carmenere.

Historie[rediger | rediger kilde]

1700-tallet gikk druen under navnet petite vidure i Bordeaux. Det skal være foretatt en DNA-analyse som viser at druen opprinnelig er en krysning av to andre druesorter fra Bordeaux, nemlig cabernet franc og sauvignon blanc.

Druens karakter[rediger | rediger kilde]

I kjølige klima gir druen fra seg aromaer av spesielt solbær og modne mørke bær. Den gir faste tanniner som kommer fra skallet og druesteinene. I varmere klima gir druen aromaer av moden solbær og en søtere frukt. Tanninene blir bløtere og vinen føles rundere i smak.

Vin som er produsert av cabernet sauvignon er lett å kjenne igjen på smak og aroma. Den tåler og beriker seg dessuten svært godt på eikefat, gjerne over lang tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]