Hopp til innhold

Stellenbosch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stellenbosch
Plein Street i Stellenbosch
LandSør-Afrikas flagg Sør-Afrika
ProvinsWes-Kaap
StatusBy (town)
Grunnlagt1679
Oppkalt etterSimon van der Stel
Postnummer7600
Retningsnummer021
Areal8,24 km²
Befolkning117 713 (2001)
Høyde o.h.136 meter
Nettsidewww.stellenbosch.org.za
Posisjonskart
Stellenbosch ligger i Sør-Afrika
Stellenbosch
Stellenbosch
Stellenbosch (Sør-Afrika)
Kart
Stellenbosch
33°56′12″S 18°51′41″Ø

Stellenbosch er den nest eldste europeiske bosetningen i provinsen Wes-Kaap i Sør-Afrika etter Cape Town og ligger 50 km unna Cape Town langs bredden på Eerste River. Byen ble kjent som City of Oaks eller Eikestadafrikaans på grunn av sitt store antall eiketrær som ble plantet av grunnleggeren langs gatene.

Universiteit Stellenbosch ligger her, og Technopark Stellenbosch er et moderne forretnings– og forskningskompleks som ligger i den sørlige delen av byen nær Stellenbosch golfbane.

Byen er også kjent for Coetzenburg friidrettsbane hvor mange friidrettsstjerner trener i vinterhalvåret

Byen er sagt å være hjertet av afrikanderkulturen på grunn av sitt store antall akademikere og studenter som har levd og studert der.

Et typisk kappnederlandsk hus i Stellenbosch

Byen ble grunnlagt i 1679 av guvernøren i Kappkolonien, Simon van der Stel, som oppkalte den etter seg selv. Stellenbosch betyr «Stels skog». Den ligger ved breddene av Eerste River («første elv»), navnet skyldtes at det var den første nye elven han nådde og fulgte den da Jan van Riebeeck sendte ham fra Cape Town på en ekspedisjon over Kapp for å utforske territoriet mot det som i dag er kjent som Stellenbosch. Nederlenderne var dyktige i hydraulisk ingeniørkunst, og de laget et system av furer til å lede vann fra Eerste River i nærheten av Thibault Street gjennom byen langs van Riebeeck Street til Mill Street hvor en mølle ble bygget. Byen vokste så raskt at den fikk en uavhengig lokal myndighet i 1682 og magistrat med ansvar for 25 000 km² i 1685.

Kort tid etter at nybyggerne ankom, særlig de franske hugenottene, ble det plantet druer i de fruktbare dalene rundt Stellenbosch, og snart ble den sentrum for sørafrikansk vinindustri.

Den første skolen hadde blitt åpnet i 1683, men utdanningen i byen begynte for fullt i 1859 med åpningen av presteutdannelse for den nederlandske reformerte kirke, og et gymnasium kjent som het Stellenbossche Gymnasium ble etablert i 1866. Noen høyere klasser ble i 1874 Victoria College og i 1918 til universitetet i Stellenbosch. En gutt fra skolen, Paul Roos, kaptein på det første laget som ble kalt Springboks, ble den første som ble rektor på skolen. Han forble rektor til 1940. Da han pensjonerte seg, ble navnet på skolen endret til Paul Roos Gymnasium [1].

I begynnelsen av andre boerkrig (18991902) var Stellenbosch en av britenes militærbaser og ble brukt som omgrupperingsleir. Offiserer som ikke utmerket seg ved fronten, ble sendt tilbake til den og uttrykket «å bli stellenbosched» kom i bruk, i den grad at i lignende tilfeller med offiserer ble det snakket om stellenbosched selv dersom de ble sendt til et annet sted.

Befolkning

[rediger | rediger kilde]

Stellenbosch har en befolkning på rundt 117 713 per 2001, uten å telle med studentene. Dette anslaget er basert på husbeboere. Befolkningen snakker primært afrikaans med store xhosa- og engelskspråklige minoriteter. Den svarte befolkningen snakker primært xhosa, mens hvite snakker afrikaans eller engelsk. De fargede (blandede raser og etterkommere av khoisan) er primært afrikaansspråklige og er i majoritet.

Klima og geografi

[rediger | rediger kilde]
Stellenbosch sine østlige drabantbyer i vintermånedene. Snøen på Jonkershoek-fjellene med de prominente «tvillingene» (1494 moh) er synlig.

Stellenbosch ligger rundt 50 km øst for Cape Town. Den ligger i en kupert region av Cape Winelands og er i ly i en dal på en høyde av rundt 100 moh. I vest ligger Papegaaiberg (afrikaans for «Papegøyefjellet») som egentlig er en høyde. I sør og øst er det høye fjell med Stellenbosch Mountain i sør og Simonsberg, Jonkershoerk-fjellene og store Drakenstein-fjellene i øst og sørøst. Tvillingene (1494 moh) er et landemerke i regionen, den høyeste er Victoria Peak (1590 moh).

Jorda er mørk sedimentær til leiraktig og kombinert med det velldrenerte kuperte terrenget og middelhavsklimaet viser seg ideelt for vindyrking. Somrene er tørre og varme, der det noen dager i februar og mars er over 30°C. Vintrene er kjølige med dagstemperaturer på gjennomsnittlige 16°C. En ser vanligvis snø et par ganger i løpet av vinteren på de omkringliggende fjellene. Våren og høsten har temperaturer rett over 20°C.

Vingård ved Stellenbosch

Stellenbosch-, Paarl- og Franschhoek-dalene utgjør Cape Winelands, den største av de to viktigste vinregionene i Sør-Afrika. Den sørafrikanske vinindustrien produserer rundt en million liter vin i året. Stellenbosch er det primære stedet for kultivering av og forskning på vindruer. Professor Abraham Isak Perold var den første professor i kultivering av vindruer ved universitetet i Stellenbosch. Stellenbosch vinrute som ble etablert i 1971 er et verdenskjent og populært turistmål.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]