Chilensk vin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Chile

Chile har i løpet av de siste 20-30 år blitt en betydelig eksportør av vin.

Landet ligger på vestsiden av Andesfjellene som et langt og smalt land. I nord er det gold ørken, og i sør er det kulden fra Antarktis som gjør seg gjeldende. Det er ganske naturlig at det er i midtre del av landet at forholdene er gunstigst for vinproduksjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har eksistert vinproduksjon her siden spanske erobrere begynte å dyrke vindruer her på 1500-tallet. Det var imidlertid først på 1850-tallet at noen rike godseiere bestemte seg for å importere druestokker fra kjente vinområder i Frankrike.

Mens vinlusen herjet i Europa på slutten av 1800-tallet, slapp vinmarkene i Chile unna. I 1870 var Chile i gang med eksport av vin, og mottok mange anerkjennelser i Europa. Denne eksporten tok mer eller mindre slutt på førsten av 1900-tallet og tok seg ikke opp igjen før ut på 1970-tallet.

På slutten av 1970-tallet ble det gjennomført en radikal modernisering av vinproduksjonen. På grunn av dette er nå Chile blitt et moderne vinland.

Vinlover[rediger | rediger kilde]

Den seneste vinloven som omfatter Chilensk vin ble vedtatt i 1995. Denominacions de Origen, som den heter, har en del tilfelles med det europeiske kvalitetssystemet.

I tillegg får vinen her betegnelser som Reserva, Reserva Especial, Reservado, Gran Vina. Denne betegnelsen har ingen offisiell status men sier heller noe om hvor gammel vinen er. Especial er minst to år gammel, Reservado minst fire år og Gran Vina minst seks år.

Druesorter[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var druen Pais mest utbredt, men med de mange og store investeringer i chilensk vinproduksjon har internasjonale druesorter som cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, muskatell, chardonnay og sauvignon blanc fått større innpass.

Dyrking av cabernet sauvignon har vist seg å være svært gunstig, med en fin balanse mellom kraft, frukt og eleganse. Av de grønne druer har sauvignon blanc gitt svært bra resultater.

Vinområder[rediger | rediger kilde]

De chilenske vinområder ligger hovedsakelig i den sentrale del, og er hovedsakelig konsentrert rundt hovedstaden Santiago de Chile.

Valle Central[rediger | rediger kilde]

Valle Central er det største vinområdet i Chile og står for ca. 75% av landets totale produksjon. I Valle Central finner vi Chiles tre mest berømte vindistrikter:

  • Valle del Maipo: ligger 300-600 moh. og sammensetningen er stort sett lik mellom blå og grønne druer.
  • Valle del Rapel: her produseres det omtrent like mye rødvin som hvitvin. Hovedsakelig så benyttes det franske druetyper. Merlot og cabernet sauvignon utvikler bra viner her.
  • Valle del Maule: her er den lokale druen pais fremdeles utbredt, mens cabernet sauvignon utgjør nå størst andel.

Casablanca[rediger | rediger kilde]

Casablanca ligger nordvest for Santiago og er et av de kjøligste vinområdene. Det er først og fremst de grønne druene som har gitt størst suksess her, og især vin fra druen chardonnay og sauvignon blanc.

Aconcagua[rediger | rediger kilde]

Aconcagua ligger ved foten av Amerikas høyeste fjell. Varmen fra Atacamaørkenen gjør at dette er den varmeste vinregionen i Chile. Det lages endel utmerkede viner her – spesielt viner på druene cabernet sauvignon, merlot og shiraz gir gode resultater. Cabernet sauvignon gir ofte meget fruktaktige, fyldige og sterkt konsentrerte viner.