Tysk vin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Riesling druer

Tysk vin omhandler viner dyrket og ferdigstilt i Tyskland med navn på vindistriktene og druetyper som er typiske for områdene. Andre druer er i bruk, men i mindre målestokk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tysklands vinproduksjon startet med at Romere plantet vinstokker i de bratte skråningene (opptil 60 grader hellning) i Moseldalen.

Geografisk utstrekning[rediger | rediger kilde]

Tyskland hører til de nordligste vinproduserende landene og har generelt et kjølig klima for vindyrking. 78% av de tyske vinene er hvite og har tradisjonelt vært søte med lavt innhold av alkohol, men i dag er de fleste tørre eller halvtørre. Som regel er de lette, fruktige og syrlige uten fatsmak (barrique). Særlig i de nordligste distriktene har elvene en stor betydning for vindyrkingen. I de bratte dalsidene ned mot Rhinen og Mosel gjør det relativt varme elvevannet vekstsesongen lenger og minsker faren for nattefrost seint på våren og tidlig på høsten. I de nordvestlige vindistriktene – Mosel, Rheingau og Rheinpfalz – dyrkes det gjerne Riesling som gir mer syrlig preg på vinen. I de sørligere regionene, som Baden, er det druen Pinot Noir som er førstevalget. I Tyskland kalles druen for Spätburgunder. Mye går til hvitvin, men tyskerne har også tradisjon for å produsere søte rødviner.

Vinklassifisering[rediger | rediger kilde]

Tysk vin er delt opp i 4 klassifikasjoner: Deutscher Tafelwein, Deutscher Landwein, Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) og Prädikatswein.

Vinområder[rediger | rediger kilde]

I Tyskland finnes 13 områder som produserer Qualitätswein:

Tyske vinområder, nummerert
Vinranker i Mosel
  • Ahr (nr 1 på kartet) har sitt navn etter elven Ahr. Det er Tysklands største område for rødvin.
  • Baden (nr 2 på kartet) er det sørligste og det tredje største vinområdet i Tyskland.
  • Franken (nr 3 på kartet) ligger nordvest i regionen Franken.
  • Hessische Bergstrasse (nr 4 på kartet) er et av Tysklands minste vinområder. Det har sitt navn etter landeveien og landskapet Bergstraße som går langs Odenwalds vestgrense fra Darmstadt til Wiesloch.
  • Pfalz (nr. 8 på kartet) har lange og varme somre som ofte har lite nedbør. Riesling gir her søte og fyldige viner. Andre druer som brukes: Ehrenfelser
  • Rheingau (nr 9 på kartet), historisk sett er Rheingau blant de eldste vinproduserende områdene i Tyskland. Begreper som Kabinett ble oppfunnet her. Kabinett betegner særlig utsøkte kvalitetsviner, nemlig dem, som blev oppbevart i et spesielt rom, kabinettet. I dette vinområdet er hellningene på åssidene ned mot elven på nærmere 60 grader. Det gjør maskinell innhøstning teknisk umulig. Klimatisk sett er Rheingau et av de varmere distriktene i Tyskland. Noe som gir en annerledes vinstil enn den man normalt finner i Moseldalen. I Rheingau er det mer populært å produsere tørre viner. Her er det Riesling-druen som dominerer vinmarkene. Vinene her er aromatiske, karakterfulle, elegante og med kraftig syrlighet.
  • Rheinhessen (nr 10 på kartet) dyrker mye av druene Müller-Thurgau og Sylvaner, men Riesling er på vei inn også her, sammen med Ehrenfelser. Regionen er den største i Tyskland. Her finnes også en vingård som har prøvefelt med alle hvitvinsdruer som eksisterer, for å prøve dem ut som tyskproduserte. Noen av disse vinene er tilgjengelige også i Skandinavia, men produksjonen er begrenset.
  • Sachsen (nr 12 på kartet) er det minste og nordligste vinområde i Tyskland og ligger i området rundt Dresden.
  • Württemberg (nr 13 på kartet) er et vinområde mest kjent for sin rødvin.