Beaujolais

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
High contrast wine glasses.jpeg
Vinområdet Beaujolais. Et mindre område rett vest for Lyon Coteaux du Lyonnais mangler på dette kartet.

Beaujolais er - for det meste - en lett rødvin, skjønt brukes også om noen hvitviner. Navnet på denne vinen kommer av navnet på vindistriktet og appellasjonen Beaujolais, som er den sørligste delen i storområdet Burgund i Frankrike. I Beaujolais lages det mest rødvin, men én prosent av produksjonen er hvitvin. Enda mindre og mer ukjent er områdets rosévin.

Vitikultur og vindruer[rediger | rediger kilde]

Se også: Vitikultur

Vinifikasjon - fremstilling av Beaujolais[rediger | rediger kilde]

Se også: Vinifikasjon

Rødvinen herfra lages på den blå druetypen Gamay, en drue som tilpasser seg fint til de ulike forholdene i Beaujolais-distriktet, mens hvitvinen herfra lages av den grønne druetypen Chardonnay, men Aligote-druen er også godkjent å bruke. Vinene herfra lages ofte med en metode som kalles karbonmaserasjon, en prosess som gir mer farge og frukt i vinen, uten å få for mye tanniner i vinen. Ikke alle vinene herfra gjennomgår denne prosessen, men for blant annet Beaujolais Nouveau gjelder denne metoden.

Appellasjoner[rediger | rediger kilde]

Beaujolais Crus[rediger | rediger kilde]

Det er ti Beujolais Crus med stor bredde i karakter.

  • Følgende tre Crus produserer den letteste cru Beaujolais, og er typisk ment for å bli konsumert innenfor tre år: Brouilly, Régnié, og Chiroubles.
  • De neste tre crus produserer mer enn medium fyldige, Cru Beaujolais, og disse er anbefalt at de drikkes opptil 4 år etter årgang, disse er: Côte de Brouilly, Fleurie, Saint-Amour.
  • De siste fire Crus, produserer den fyldigste eksemplene av Cru Beaujoulais, som trenger lengst langring, for å nå sitt optimale nivå. De bør konsumeres mellom fire og ti år etter årgang, og disse er: Chénas, Juliénas, Morgon, og Moulin-à-Vent.

Beaujolais Nouveau[rediger | rediger kilde]

Historien sier at Beaujolais Nouveau har røtter tilbake til starten av 1900-tallet da de første viner ble sendt ned elva Saône til spisestedene i Lyon. Da den ankom ropte de: "Le Beaujolais Est Arrivé!", og da de drakk vinen var det en feiring av en vellykket innhøsting. I dag er rundt en tredjedel av regionens produksjon solgt som Beaujolais Nouveau, et markedsføringnavn som ble skapt av George Duboeuf for den lokale vinen Vin de l'année. Denne vinen lanseres hvert år på den tredje torsdagen i november. Enhver Beaujolais eller Beaujolais-Villages Appellation d’origine contrôlée (AOC) kan produsere denne vinen. En Beaujolais Nouveau er en litt lettere vin, enn den vanlige Beaujolais vinen. Den drikkes gjerne helt ung.

Vinindustri[rediger | rediger kilde]

Vinindustrien i Beaujolais er dominert av mer enn 30 negocianter, som produserer nesten 90% av all vin solgt utenfor Beaujolais-regionen. Mange av disse negociantene er basert i Burgund, som Maison Louis Jadot og Bouchard Pêre et Fils. Mest kjent er Georges Duboeuf.

Det er mer enn 4000 vingårdeiere i Beaujolais. Den brøkdelen av vinen som ikke blir solgt til negociantene, blir tappet i flaske av de cirka 20 village kooperativene, men i stigende grad blir det mer vanlig å tappe de på eiendommene.

Lagring[rediger | rediger kilde]

Fordelaktig kan disse vinene drikkes unge, men de kan lagres i opptil ti år.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johannes Willms: Der Kater nach dem Erfolgsrausch – Jeden November wurde der Beaujolais primeur ungeduldig erwartet, doch nun ist sein Ruf beschädigt., Süddeutsche Zeitung, 16. November 2007, online unter sueddeutsche.de

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]