Fruktvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjemmelaget eplevin

Fruktvin er en betegnelse på alkoholholdige drikker fremstilt ved gjæring av annen frukt/bær enn druer. Betegnelsen bærvin brukes også – f.eks kirsebærvin.

Nesten alle bær- og fruktsorter kan brukes til vinlegging. Noen av de bitre må behandles med kulde først. Eplevin er kjent som sider og fremstilles primært i Frankrike (Cidre), Tyskland (Sekt), men også i Norge og Sverige. Mange liker å framstille sine egne frukt- og bærviner, og bruker ofte sukker som tilsetning for å heve alkoholprosenten. Dette gir vinen bedre holdbarhet.

For å fremstille en volumprosent alkohol forbrukes omkring 17 gram sukker per liter væske. For å oppnå en alkoholstyrke på 14 volumprosent kreves det derfor cirka 240 gram sukker per liter. I denne sukkermengden inngår både opprinnelig sukkerinnhold og tilsatt sukker. Det er uvanlig med drueviner sterkere enn 14 volumprosent alkohol, men fruktviner kan oppnå en alkoholstyrke på omkring 18 volumprosent.[1] Vin som inneholder mellom 15 og 22 volumprosent alkohol kalles hetvin.

Sprudlende (musserende) fruktvin som Golden Power (norsk) er laget primært på rabarbra.

Navnet vin er innen EU-området reservert for gjæret og modnet druesaft, derfor brukes alltid navnekombinasjon eller egne navn på frukt- og bærvin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Teien, Thor Richard: fruktvin i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 18. september 2022.