Hopp til innhold

Zinfandel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zinfandel
Zinfandel
Vitis vinifera
NavnZinfandel
Også kjent somPrimitivo
DruetypeRød (Noir)
OpprinnelseKroatias flagg Kroatia
HovedområdeCalifornia, Sør Italia
Produksjon
Produksjon:
Andre opplysninger
VIVC [1]9703
White Zinfandel servert på amerikansk vis i New York.

Zinfandel, også kjent som primitivo i Italia og crljenak kaštelanski i Kroatia, er en blå vindrue. Druen brukes vanligvis til å produsere en robust og alkoholsterk rødvin, men det lages også rosévin på druen, i USA ved navnet White Zinfandel eller Zinfandel Blush.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Zinfandel har sitt opphav i Dalmatia, en kystregion i Kroatia, og druetyper av zinfandel-typen var dominerende i den Kroatiske vinindustrien på 1800-tallet. Druen ble importert til Puglia på Italias «hæl» en gang på 1700-tallet, og fikk her navnet primitivo fra primativus eller primaticcio, på grunn av sin tidlige (primo) modning.

Druen kom til USA rundt 1830, og til California under gullrushet i 1850. Druen er i dag en av de viktigste variantene i USA, og mer enn 10% av de Californiske vinstokkene er i dag på zinfandel.

Druen dyrkes også i Sør-Afrika, Australia og Chile.

Holdbarhet

[rediger | rediger kilde]

Zinfandel kan drikkes relativt ung på grunn av sin behagelige og fruktige karakter. Ved lagring kan den utvikle seg videre til å bli rund og mektig med portvinskarakter.

Smak, lukt og struktur

[rediger | rediger kilde]

Avhengig av jordsmonn, temperatur, modning og lagring kan zinfandel ofte smake av bringebær, bjørnebær og blåbær, og kan ha en krydret karakter. Vinen kan utvikle et dypere preg av bær ved lagring. Rød amerikansk zinfandel lagres vanligvis på nye eikefat.

Zinfandeldruen inneholder mye sukker, og kan gjæres til vin som overstiger 15% vol alkohol. Vinene har bra med tanniner, moderat syre og god balanse.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]