Hopp til innhold

Sherry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En bodega med tønner fylt med sherry. De lagres etter den såkalte solera-metoden

Sherry er en sterkvin som blir produsert i det såkalte sherry-trianglet, Sanlúcar de Barrameda, El Puerto de Santa Maria og Jerez de la Frontera i Spania. Sherry blir laget av tre druetyper: Palomino, Pedro Ximénes og muskatell. Det lages sherry-lignende viner i andre deler av verden, og av forskjellige typer druer, men sherry er et beskyttet varemerke på linje med champagne og cognac. Sherry har vanligvis en alkoholprosent på 15-20 %.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sherry har røtter tilbake til maurerne som regjerte i Spania i 700 år. Det var de som ga byen som i dag er kjent som Jerez, navnet – Xeres. Ettersom sherry er en sterkvin har den høyere alkoholinnhold enn vanlig vin. Den hadde derfor de nødvendige egenskapene for å overleve sjøreisen fra Spania til Storbritannia. Allerede på 1700-tallet var handelen godt etablert, og sherry ble satt pris på av britene. Shakespeare sin figur Falstaff var stor tilhenger av sherry, den gang kjent som sack. Ettersom sherry var en av de største eksportvarene til Storbritannia, ble flere britiske sherryfirmaer grunnlagt. Mange bodegaer i Jerez de la Frontera ble grunnlagt eller videreutviklet av britiske familier.

Typer[rediger | rediger kilde]

  • Fino er den tørreste og blekeste av de tradisjonelle typene sherry. Serveringstemperatur 5°C – 7°C.
  • Manzanilla er en variant av fino sherry, laget i områdene rundt Sanlúcar de Barrameda. Serveringstemperatur 7°C – 10°C.
  • Amontillado er sherry som først har blitt lagret under flor, et hvitt belegg som dannes på toppen av væsken under gjæring. Resultatet er mørkere enn fino, men ikke så mørk som oloroso. Serveringstemperatur 12°C – 13°C.
  • Oloroso er en sherry-variant som har vært lagret og oksidert lengre enn fino og amontillado, noe som gir en mørkere og fyldigere vin. Serveringstemperatur 13°C – 14°C.
  • Palo Cortado er en sjelden type sherry som har fått forhøyet alkoholinnhold, og har blitt lagret uten flor. Den utvikler likevel egenskaper som ligner på amontillado, med noe av fylden til oloroso. Serveringstemperatur 9°C – 10°C.
  • Sweet Sherry (Jerez Dulce på spansk) lages ved å tilsette Pedro Ximénes eller muskatellvin til en av de foregående typene. Serveringstemperatur 11°C – 14°C.
  • Cream sherry er en vanlig type søt sherry. Serveringstemperatur 11°C – 12°C.

Glass[rediger | rediger kilde]

Sherryglass har en klassisk tulipanform med stett som et glass til musserende eller hvitvin, men er vanligvis litt mindre, 8-19 cl.