Mai 1968

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For andre hendelser i mai 1968, se 1968.

Mai 1968 (vanligvis referert til som Mai 68) er betegnelsen på en serie hendelser som startet med et studentopprør i Frankrike. Det hele utviklet seg til en generalstreik som lammet deler av landet og medførte politisk krise for de Gaulle-regjeringen.

Majoriteten av opprørerne forfektet venstreradikale synspunkter, kommunisme og anarkisme, men de største venstreorienterte partiene tok avstand fra studentene og hjalp i stedet politiet og styresmaktene med å roe ned opprøret. Mange så hendelsene som en mulighet til å ryste ved «gamle samfunnsnormer» og da især undervisningsmetoder, seksuell frigjøring og fri kjærlighet. Mens noen av de samme venstreorienterte som kjempet med arbeidere og studenter nå kaller «Mai 68» for mislykket fra et politisk ståsted, var opprøret et tydelig revolusjonært øyeblikk i det 20. århundre og var en del av prosessen på 1960-tallet og videre utover som endret en del gamle fastsatte og stereotypiske normer som hersket fram til denne tiden.

politikkstubbDenne politikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)