Elin Reimer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elin Reimer
Født7. mars 1928 (93 år)
Danmark Fredriksberg, Danmark
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
IMDbIMDb

Elin Reimer (født 7. mars 1928 i Fredriksberg) er en dansk skuespiller. I Norge kjent som kokka Laura i den danske TV-serien Matador.

Hun begynte med barneteater i 1930-årene ved Politikens Børneteater og i radioens hørespill. Som 18-åring ble hun opptatt ved de fredriksbergske teatres elevskole, og begynte deretter ved Aalborg Teater. I 1954 spilte hun ved Århus Teater og Svalegangen, hvor hun bl.a. spilte Martha i "Hvem er redd Virginia Woolf?", Dorine i "Tartuffe", Olivia i "Helligetrekongersaften" og Lady Teazle i "Bagtalelsens Skole".

I 1968 vente hun tilbake til Københavnområdet og spilte en rekke roller på Gladsaxe Teater og Folketeatret i København. Landskjent i Danmark ble hun da hun medvirket i den satiriske ukerevyen "Uha Uha" i dansk TV. Etter noen år som freelance kom hun i 1976 til Det Kgl. Teater, hvor hun samme år fikk rollen som husholdersken i "Den Politiske Raptus" av Erns Bruun Olsen. Hennes kanskje beste rolle var som husfatotum i Lorcas "Barnardas hus". Rollen som likevel ble den mest betydningsfulle i hennes karriere var kokka Laura i Matador. Hun var senere å se i andre danske TV-serier, som "Mørklægningen" og "Kald meg Liva".

I 1989 forlot hun Det Kgl. Teater og har senere hatt engasjementer ved Amager Scenen og Gladsaxe Teater, og spilt revy med Vera Gebuhr og Helle Virkner. På Folketeateret fikk hun stor suksess som Jomfru Biehl i "Skriverjomfruen".

Hun har spilt i en rekke filmer, bl.a. Liv Ullmanns "Sofie".

I 1984 ble hun utnevnt til ridder av Dannebrogordenen.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Priser, utmerkelser og legatutdelinger (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]