Liste over Formel 1-konstruktører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Formel 1-konstruktører som har konkurrert i FIAs Formel 1-verdensmesterskap.

Terminologi: Konstruktør vs. team[rediger | rediger kilde]

I Formel 1-racing har uttrykkene «konstruktør» (constructor) og «deltaker» (entrant) spesifikke og ulike betydninger. En deltaker er den personen eller selskapet som registrerer en bil og en fører til et løp, og som deretter er ansvarlig for å forberede og vedlikeholde den bilen i løpet av løpshelga. Som følge av denne forberedende rollen og den aktive involveringen i gjennomføringen av løpet har uttrykket «team» blitt det vanlige uttrykket for organisasjonen til en deltaker.

Konstruktører[rediger | rediger kilde]

I henhold til artikkel 6.3 i FIA Sporting Regulations[1] og Concorde-avtalen mellom FIA og Formel 1-teamene er konstruktøren av en motor eller chassis er den person (inkludert enhver bedrift eller organisasjon) som eier de intellektuelle rettighetene til motoren eller chassiset. Vinner av verdensmesterskapet for Formel 1-konstruktører er det konstruktør-teamet som som har oppnådd flest poeng i løpet av sesongen. Teamets navn skal omfatte konstruktøren av både chassis og motor. Følgelig, hvis konstruktøren av motor og chassis er den samme, så som Ferrari eller Mercedes, så er teamets navn simpelthen navnet på den konstruktøren. Men hvis chassis og motor er konstruert av forskjellige foretak så skal teamnavnet omfatte begge, med navnet på chassiskonstruktøren plassert foran navnet på motorkonstruktøren, så som McLaren-Mercedes, Red Bull-Renault og Marussia-Cosworth. Ettersom både motor og chassis er inkludert i navnet, så vil chassis kjørt med forskjellige motorer (eksempelvis Lotus-Ford og Lotus-BRM) bli regnet som to separate konstruktørteam. Verdensmestertittelen blir tildelt konstruktøren av chassiset til teamet som oppnår flest poeng. Av denne grunn omfatter denne lista kun chassis-konstruktører. For mer informasjon om motorer, se Formel 1-motorer.

Team[rediger | rediger kilde]

Siden først på 1980-tallet har det vært et krav fra FIA at deltakere i Formel 1-løp eier de intellektuelle rettighetene til chassiset som de deltar med, og som følge av dette har uttrykkene «deltaker» og «konstruktør», og følgelig også «team», blitt synonyme. Forut for dette kunne konstruktører selge sine chassis til så mange andre team som de ønsket. På 1960- og 1970-tallet ble chassis fra Brabham og Lotus i stor utstrekning brukt av andre team, og det var mange konkurransedyktige team som aldri bygde sine egne chassis. Det mest suksessrike eksempelet var Rob Walker Racing Team, som sto for de første seierene i Formel 1 for både Cooper og Lotus.

Det har vært enkelte unntak, hvor et spesialisert selskap, som ikke selv har deltatt i mesterskapet, har blitt hyret for å designe og bygge et chassis for et team. Et eksempel er Lola, som på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet bygde biler for Larrousse og Scuderia Italia. Larousse fikk sine poeng i 1990-sesongen strøket etter at FIA kom fram til at de urettmessig hadde nominert seg selv og ikke Lola som chassis-konstruktør. I 1978 ble det nye Arrows-teamet, som var blitt etablert av tidligere Shadow-ansatte, saksøkt av Shadow som mente at Arrows FA/1-bilen var en kopi av Shadows DN9. Shadow fikk medhold i britisk High Court, som la ned forbud mot at Arrows skulle få delta i løp med FA/1. Det har også vært senere saker med Ligier (1995), Sauber (2004), Scuderia Toro Rosso (2006 & 2007) og Super Aguri (2007 & 2008) hvor teams har blitt beskyldt for å bruke et chassis produsert av en annen konstruktør (henholdsvis Benetton, Ferrari, Red Bull og Honda). Det ble imidlertid ikke iverksatt tiltak mot noen av disse teamene, ettersom sportens styrende organer i hvert enkelt tilfelle fant at teamet eide de intellektuelle rettighetene til chassiset de deltok med.

Liste over konstruktører[rediger | rediger kilde]

Konstruktører i 2014-sesongen[rediger | rediger kilde]

Forklaring: Land = Landet hvor teamet har sin racinglisens; Base = Landet hvor teamet har sitt hovedkvarter og tekniske base; Løp = Antall løp teamet har deltatt i; Førere = Antall førere; Delt. = Totalt antall deltakere (biler) i løp; Seire = Antall løp vunnet; Poeng = Antall mesterskapspoeng scoret; PP = Antall pole position; RR = Antall raskeste runder; Pall = Antall pallplasseringer; KM = Antall konstruktørmesterskap vunnet; FM = Antall førermesterskap vunnet

Tabellen viser situasjonen før sesongstart 2014.

Konstruktør Motor Land Base Sesonger Løp Førere Delt. Seire Poeng PP RR Pall KM FM Første løp
Caterham1 Renault Malaysia Storbritannia 2012-d.d. 39 4 78 0 0 0 0 0 0 0 Australia 2012
Ferrari Ferrari Italia Italia 1950-d.d. 871 78 1872 221 6520,27 207 229 678 16 15 Monaco 1950
Force India2 Mercedes India Storbritannia 2008-d.d. 112 5 224 0 336 1 2 1 0 0 Australia 2008
Lotus4 Renault Storbritannia Storbritannia 2012-d.d. 39 4 78 2 618 0 5 24 0 0 Australia 2012
Marussia5 Cosworth Russland Storbritannia 2012-d.d. 39 4 78 0 0 0 0 0 0 0 Australia 2012
McLaren Mercedes Storbritannia Storbritannia 1966-d.d. 742 46 1557 182 4832,5 155 152 483 8 12 Monaco 1966
Mercedes6 Mercedes Tyskland Storbritannia 1954-1955
2010-d.d.
89 10 190 13 881 17 13 32 0 2 Frankrike 1954
Red Bull7 Renault Østerrike Storbritannia 2005-d.d. 165 6 330 47 2460,5 57 41 104 4 4 Australia 2005
Sauber8 Ferrari Sveits Sveits 1993-d.d. 365 24 704 1 771 1 5 26 0 0 Sør-Afrika 1993
Toro Rosso9 Ferrari Italia Italia 2006-d.d. 147 8 294 1 169 1 0 1 0 0 Bahrain 2006
Williams Renault Storbritannia Storbritannia 1978-d.d. 597 36 1117 114 2765 127 131 297 9 7 Argentina 1978

Tidligere konstruktører[rediger | rediger kilde]

Forklaring: Land = Landet hvor teamet hadde sin racinglisens; Løp = Antall løp teamet har deltatt i; Førere = Antall førere; Delt. = Totalt antall deltakere (biler) i løp; Seire = Antall løp vunnet; Poeng = Antall mesterskapspoeng scoret; PP = Antall pole position; RR = Antall raskeste runder; Pall = Antall pallplasseringer; KM = Antall konstruktørmesterskap vunnet; FM = Antall førermesterskap vunnet

Konstruktør Land Sesonger Løp Førere Delt. Seire Poeng PP RR Pall KM FM Første løp Siste løp
AFM Tyskland 1952-1953 4 6 9 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Sveits 1952 Italia 1953
AGS Frankrike 1986-1991 80 10 124 0 2 0 0 0 0 0 Italia 1986 Monaco 1991
Alfa Romeo Italia 1950-1951
1979-1985
110 18 237 10 50 12 14 26 0 2 Storbritannia 1950 Australia 1985
Alta10 Storbritannia 1950-1952 5 4 6 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Storbritannia 1950 Storbritannia 1952
Amon New Zealand 1974 4 2 4 0 0 0 0 0 0 0 Spania 1974 Italia 1974
Andrea Moda Italia 1992 9 4 16 0 0 0 0 0 0 0 Sør-Afrika 1992 Italia 1992
Apollon Sveits 1977 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 Italia 1977 Italia 1977
Arrows11 Storbritannia 1978-2002 393 36 783 0 167 1 0 8 0 0 Brasil 1978 Tyskland 2002
Arzani-Volpini Italia 1955 1 1 1 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Italia 1955 Italia 1955
Aston Butterworth Storbritannia 1953 4 2 4 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Belgia 1952 Italia 1952
Aston Martin Storbritannia 1959-1960 6 3 11 0 0 0 0 0 0 0 Nederland 1959 Storbritannia 1960
ATS12 Italia 1963 5 2 10 0 0 0 0 0 0 0 Belgia 1963 Mexico 1963
ATS Tyskland 1977-1984 107 15 146 0 7 0 0 0 0 0 Argentina 1978 Portugal 1984
BAR13 Storbritannia 1999-2005 118 7 236 0 227 2 0 15 0 0 Australia 1999 Kina 2005
Behra-Porsche Tyskland 1960 4 4 4 0 0 0 0 0 0 0 Argentina 1960 Monaco 1960
Bellasi Sveits 1970-1971 6 1 6 0 0 0 0 0 0 0 Nederland 1970 Italia 1971
Benetton14 Storbritannia/Italia15 1986-2001 260 17 520 27 851,5 15 36 102 1 2 Brasil 1986 Japan 2001
BMW Sauber8 Tyskland 2006-2009 70 4 140 1 208 1 2 16 0 0 Bahrain 2006 Abu Dhabi 2009
Boro Nederland 1976-1977 8 4 8 0 0 0 0 0 0 0 Spania 1976 Italia 1977
Brabham Storbritannia 1962-1987
1989-1992
402 39 995 35 843 39 42 124 2 4 Tyskland 1962 Ungarn 1992
Brawn Storbritannia 2009 17 2 34 8 172 5 4 15 1 1 Australia 2009 Abu Dhabi 2009
BRM Storbritannia 1951
1956-1977
208 71 559 17 385 11 15 61 1 1 Storbritannia 1951 Italia 1977
BRP Storbritannia 1963-1964 13 2 19 0 11 0 0 0 0 0 Belgia 1963 Mexico 1964
Bugatti Frankrike 1956 1 1 1 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Frankrike 1956 Frankrike 1956
Cisitalia Italia 1952 1 1 1 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Italia 1952 Italia 1952
Coloni16 Italia 1987-1991 65 8 81 0 0 0 0 0 0 0 Italia 1987 Australia 1991
Connaught Storbritannia 1952-1959 18 29 52 0 0 0 0 1 0 0 Storbritannia 1952 USA 1959
Connew Storbritannia 1972 2 1 2 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1972 Østerrike 1972
Cooper Storbritannia 1950
1952-1969
129 111 528 16 301 11 14 58 2 2 Monaco 1950 Monaco 1969
Dallara Italia 1988-1992 80 6 144 0 15 0 0 2 0 0 Brasil 1988 Australia 1992
Derrington-Francis Storbritannia 1964 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 Italia 1964 Italia 1964
De Klerk Sør-Afrika 1963
1965
2 1 2 0 0 0 0 0 0 0 Sør-Afrika 1963 Sør-Afrika 1965
De Tomaso Italia 1961-1963
1970
15 8 18 0 0 0 0 0 0 0 Frankrike 1961 USA 1970
Eagle USA 1966-1969 26 7 35 1 17 0 2 2 0 0 Belgia 1966 Canada 1969
Eifelland Tyskland 1972 8 1 8 0 0 0 0 0 0 0 Sør-Afrika 1972 Østerrike 1972
Emeryson Storbritannia 1956
1961-1962
6 6 7 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1956 Italia 1962
EMW Øst-Tyskland 1953 1 1 1 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Tyskland 1953 Tyskland 1953
ENB Belgia 1962 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 Tyskland 1962 Tyskland 1962
Ensign Storbritannia 1973-1982 134 25 154 0 19 0 1 0 0 0 Frankrike 1973 Caesars Palace 1982
ERA Storbritannia 1950-1952 7 7 12 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Storbritannia 1950 Nederland 1952
EuroBrun Italia 1988-1990 46 5 76 0 0 0 0 0 0 0 Brasil 1988 Spania 1990
Ferguson Storbritannia 1961 1 2 1 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1961 Storbritannia 1961
FIRST Italia 1989 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 - -
Fittipaldi Brasil 1975-1982 120 8 156 0 44 0 0 3 0 0 Argentina 1975 Caesars Palace 1982
Fondmetal Italia 1991-1992 29 4 42 0 0 0 0 0 0 0 USA 1991 Italia 1992
Forti Italia 1995-1996 27 4 54 0 0 0 0 0 0 0 Brasil 1995 Storbritannia 1996
Frank Williams Racing Cars17 Storbritannia 1972-1976 61 25 112 0 6 0 0 0 0 0 Storbritannia 1972 Japan 1976
Frazer-Nash Storbritannia 1952 4 2 4 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Sveits 1952 Nederland 1952
Fry Storbritannia 1959 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1959 Storbritannia 1959
Gilby Storbritannia 1961-1963 6 2 6 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1961 Italia 1963
Gordini Frankrike 1952-1956 33 23 101 0 n/a 0 1 2 n/a 0 Sveits 1952 Italia 1956
Greifzu Øst-Tyskland 1952 1 1 1 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Tyskland 1952 Tyskland 1952
Hesketh Storbritannia 1974-1978 60 15 97 1 48 0 1 7 0 0 Sør-Afrika 1974 Belgia 1978
Hill Storbritannia 1975 12 6 21 0 3 0 0 0 0 0 Sør-Afrika 1975 USA 1975
Honda Japan 1964-1968
2006-2008
99 8 154 3 154 2 2 8 0 0 Tyskland 1964 Brasil 2008
HRT3 Spania 2010-2012 56 8 116 0 0 0 0 0 0 0 Bahrain 2010 Brasil 2012
HWM Storbritannia 1951-1955 16 15 48 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Sveits 1951 Monaco 1955
Jaguar18 Storbritannia 2000-2004 85 8 170 0 49 0 0 2 0 0 Australia 2000 Brasil 2004
JBW Storbritannia 1959-1961 6 1 6 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1959 Italia 1961
Jordan19 Irland 1991-2005 250 30 500 4 291 2 2 19 0 0 USA 1991 Kina 2005
Kauhsen Tyskland 1979 2 1 2 0 0 0 0 0 0 0 Spania 1979 Belgia 1979
Klenk Tyskland 1954 1 1 1 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Tyskland 1954 Tyskland 1954
Kojima Japan 1976-1977 2 3 3 0 0 0 1 0 0 0 Japan 1976 Japan 1977
Kurtis20 USA 1959 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 USA 1959 USA 1959
Lambo (Modena Team) Italia 1991 16 2 32 0 0 0 0 0 0 0 USA 1991 Australia 1991
Lancia Italia 1954-1955 4 4 10 0 n/a 2 1 1 n/a 0 Spania 1954 Belgia 1955
Larrousse Frankrike 1993-1994 32 7 64 0 5 0 0 0 0 0 Sør-Afrika 1993 Australia 1994
LDS Sør-Afrika 1962-1963
1965
1967-1968
5 3 8 0 0 0 0 0 0 0 Sør-Afrika 1962 Sør-Afrika 1968
LEC Storbritannia 1977 5 1 5 0 0 0 0 0 0 0 Spania 1977 Storbritannia 1977
Leyton House21 Storbritannia 1990-1991 32 3 64 0 8 0 0 1 0 0 USA 1990 Australia 1991
Life Italia 1990 14 2 14 0 0 0 0 0 0 0 USA 1990 Spania 1990
Ligier22 Frankrike 1976-1996 330 28 612 9 388 9 9 50 0 0 Brasil 1976 Japan 1996
Lola23 Storbritannia 1962-1963
1967-1968
1974-1975
1985-1991
1997
152 27 280 0 45 1 0 3 0 0 Nederland 1962 Australia 1997
Lotus (1958-1994) Storbritannia 1958-1994 493 122 1332 79 1332 107 70 172 7 6 Monaco 1958 Australia 1994
Lotus (2010-2011)1 Malaysia 2010-2011 38 3 76 0 0 0 0 0 0 0 Bahrain 2010 Brasil 2011
Lyncar Storbritannia 1974-1975 2 1 2 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1974 Storbritannia 1975
Maki Japan 1974-1976 8 3 8 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1974 Japan 1976
March24 Storbritannia 1970-1978
1981-1982
1987-1989
1992
208 54 579 3 172,5 5 7 21 0 0 Sør-Afrika 1970 Australia 1992
Martini Frankrike 1978 7 1 7 0 0 0 0 0 0 0 Sør-Afrika 1978 Nederland 1978
Maserati Italia 1950-1960 73 93 407 9 9 10 17 37 0 2 Storbritannia 1950 USA 1960
Matra Frankrike 1967-1972 61 5 117 9 163 4 12 21 1 1 Monaco 1967 USA 1972
McGuire Australia 1977 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1977 Storbritannia 1977
Merzario Italia 1978-1979 31 3 32 0 0 0 0 0 0 0 Argentina 1978 USA 1979
Midland25 Russland 2006 18 2 36 0 0 0 0 0 0 0 Bahrain 2006 Brasil 2006
Milano Italia 1950 1 1 1 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Italia 1950 Italia 1950
Minardi26 Italia 1985-2005 346 42 676 0 38 0 0 0 0 0 Brasil 1985 Kina 2005
Onyx Storbritannia 1989-1990 26 6 52 0 6 0 0 1 0 0 Brasil 1989 Ungarn 1990
OSCA Italia 1951-1953
1958
7 5 11 0 0 0 0 0 0 Italia 1951 Monaco 1958
Osella27 Italia 1980-1990 172 17 253 0 5 0 0 0 0 0 Argentina 1980 Australia 1990
Pacific Storbritannia 1994-1995 33 5 66 0 0 0 0 0 0 0 Brasil 1994 Australia 1995
Parnelli USA 1974-1976 16 1 16 0 6 0 1 0 0 0 Canada 1974 USA vest 1976
Penske USA 1974-1977 41 7 46 1 23 0 0 3 0 0 Canada 1974 Canada 1977
Porsche Tyskland 1957-1964 35 13 75 1 46 1 0 5 0 0 Tyskland 1957 Tyskland 1964
Prost28 Frankrike 1997-2001 83 9 166 0 35 0 0 3 0 0 Australia 1997 Japan 2001
RAM Storbritannia 1983-1985 44 8 73 0 0 0 0 0 0 0 Brasil 1983 Europa 1985
RE Rhodesia 1965 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 Sør-Afrika 1965 Sør-Afrika 1965
Rebaque Mexico 1979 3 1 3 0 0 0 0 0 0 0 Italia 1979 USA 1979
Renault Frankrike/Storbritannia29 1977-1985,
2002-2011
303 20 588 35 1298 51 31 100 2 2 Storbritannia 1977 Brasil 2011
Rial Tyskland 1988-1989 32 6 48 0 6 0 0 0 0 0 Brasil 1988 Australia 1989
Scarab USA 1960 5 4 10 0 0 0 0 0 0 0 Monaco 1960 USA 1960
Scirocco Storbritannia 1963-1964 7 3 9 0 0 0 0 0 0 0 Belgia 1963 Tyskland 1964
Shadow USA/Storbritannia30 1973-1980 112 21 240 1 67,5 3 2 7 0 0 Sør-Afrika 1973 Frankrike 1980
Shannon Storbritannia 1966 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1966 Storbritannia 1966
Simca-Gordini Frankrike 1950-1953 15 11 29 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Monaco 1950 Belgia 1953
Simtek Storbritannia 1994-1995 21 7 40 0 0 0 0 0 0 0 Brasil 1994 Monaco 1995
Spirit Storbritannia 1983-1985 25 3 25 0 0 0 0 0 0 0 Storbritannia 1983 San Marino 1985
Spyker31 Nederland 2007 17 4 34 0 1 0 0 0 0 0 Australia 2007 Brasil 2007
Stebro Canada 1963 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 USA 1963 USA 1963
Stewart32 Storbritannia 1997-1999 49 4 98 1 47 1 0 5 0 0 Australia 1997 Japan 1999
Super Aguri Japan 2006-2008 39 5 39 0 4 0 0 0 0 0 Bahrain 2006 Spania 2008
Surtees Storbritannia 1970-1978 119 38 260 0 53 0 3 2 0 0 Storbritannia 1970 Canada 1978
Talbot-Lago Frankrike 1950-1951 13 18 81 0 n/a 0 0 2 n/a 0 Storbritannia 1950 Spania 1951
Tec-Mec USA 1959 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 USA 1959 USA 1959
Tecno Italia 1972-1973 13 3 14 0 1 0 0 0 0 0 Belgia 1972 Østerrike 1973
Theodore Hongkong 1978
1981-1983
51 10 64 0 2 0 0 0 0 0 Argentina 1978 Europa 1983
Token Storbritannia 1974 4 3 4 0 0 0 0 0 0 0 Belgia 1974 Østerrike 1974
Toleman33 Storbritannia 1981-1985 70 9 131 0 26 1 2 3 0 0 San Marino 1981 Australia 1985
Toyota Japan 2002-2009 140 9 276 0 278,5 3 3 13 0 0 Australia 2002 Abu Dhabi 2009
Trojan Storbritannia 1974 8 1 8 0 0 0 0 0 0 0 Spania 1974 Italia 1974
Tyrrell34 Storbritannia 1970-1998 433 47 884 23 617 14 20 77 1 2 Canada 1970 Japan 1998
Vanwall Storbritannia 1954-1960 29 12 66 9 48 7 6 13 1 0 Storbritannia 1954 Frankrike 1960
Venturi Frankrike 1992 16 2 32 0 1 0 0 0 0 0 Sør-Afrika 1992 Australia 1992
Veritas Tyskland 1951-1953 6 15 18 0 n/a 0 0 0 n/a 0 Sveits 1951 Tyskland 1953
Virgin35 Storbritannia/Russland36 2010-2011 38 3 76 0 0 0 0 0 0 0 Bahrain 2010 Brasil 2011
Wolf37 Storbritannia 1977-1979 48 4 54 3 79 1 2 13 0 0 Argentina 1977 USA 1979
Zakspeed Tyskland 1985-1989 74 7 136 0 2 0 0 0 0 0 Portugal 1985 Australia 1989

Noter til tabellene:

Konstruktører i Indianapolis 500 1950-1960[rediger | rediger kilde]

Dette er konstruktører hvis eneste deltakelse i verdensmesterskapet var i Indianapolis 500, som var en del av verdensmesterskapet fra 1950 til 1960. Alle var hjemmehørende i USA.

Private team[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over team som aldri bygget sitt eget chassis, og derfor ikke var «konstruktører»:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2012 Formula One Sporting Regulations» (.pdf). FIA. 9. mars 2012. Besøkt 25. august 2012.  (.pdf)
  2. ^ Benetton to race under Italian colours, New Straits Times, 29. november 1995
  3. ^ ««Renault to switch to British licence»». autosport.com. Haymarket Publications. 13. januar 2011. Besøkt 25. august 2012. 
  4. ^ «F1 Marussia Virgin Racing team to compete under Russian flag». RIA Novosti. 3. februar 2011. Besøkt 25. august 2012. 
  5. ^ I 1952 og 1953 bygde Scuderia Platé egne motorer til sin Maserati-Platé 4CLT.

All statistikk og øvrige data er hentet fra: