Christoffer Wilhelm Eckersberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Christoffer Wilhelm Eckersberg
Christoffer Wilhelm Eckersberg
C.W. Eckersberg malt av Fritz Petzholdt i 1832
Født 2. januar 1783
Neder Blåkrog i Sønderjylland
Død 22. juli 1853 (70 år)
København[1]
Utdannelse Kunstakademiet
Yrke Kunstmaler, professor og direktør ved Kunstakademiet
Nasjonalitet Dansk

Christoffer Wilhelm Eckersberg (født 2. januar 1783, død 22. juli 1853) var en dansk kunstmaler.

Eckersberg var den som la grunnen for den danske malerkunstens gullalder. Blant elevene hans var de som i ettertid regnes som store navn. Her kan nevnes: Christen Købke, Martinus Rørbye, Wilhelm Bendz og Constantin Hansen.

Han gikk i malerlære i Aabenraa og tok svenneprøve i Flensborg i mai 1800. I 1803 ble han tatt opp på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han var også i Paris og studerte som elev av Jacques-Louis David, 18111812.

Han fikk et professorat ved Kunstakademiet i 1818. Interessen for skip, førte til at han fikk adgang til marinens hovedbase, der han kunne tegne og male etter eget ønske. En ekstrabonus var at han kunne studere nakne mannskropper ved friluftsbadet der, og slippe rimelig fra eventuelle modellhonorarer.

Eckersberg var direktør for Kunstakademiet 1827–1829.

Liv[rediger | rediger kilde]

Oppvekst og tidlig utdanning[rediger | rediger kilde]

Københavns bombardement, natten mellom 3. og 4. september 1807. Fra portrettsamlingen på Frederiksborg slott.
«Balders død» fra 1817
Olje på lerret, 142 x 178, 3 cm. Tilhører Akademiraadet, Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster[2] Maleriet var Eckersbergs medlemsstykke på Kunstakademiet.[3]
En dansk yacht passerer Stevns
Portrett av Thorvaldsens elskerinne, Anna Maria Magnani. Olje på lerret, 31 × 22 cm. Tilhører Den Hirschsprungske Samling

I 1786 flyttet hans familie til landsbyen Blans ved Als Sund, hvor han i fritiden tegnet bilder av landskapet. Etter konfirmasjonen startet han sin utdannelse til maler hos kirke–og portrettmaleren Jes Jessen i Aabenraa, hvor han var i perioden 17971800. Han fortsatte som 17-åring under Josiah Jacob Jessen i Flensburg hvor han ble elev i mai 1800. Han hadde ambisjoner om å komme inn på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.

Utdanning ved akademiet[rediger | rediger kilde]

Mens han fremdeles gikk i lære laget han gode tegninger og malerier. Etter å ha skaffet seg støtte og penger hos lokale bekjente ankom han til København på forsommeren 1803.[4] Han ble tatt opp på Akademiet uten betaling samme år og studerte bl.a. under Nicolai Abraham Abildgaard.

Eckersberg gjorde gode fremskritt og malte historiske malerier, portretter og landskap. Konflikter mellom han og Abildgaard medførte blant annet at han måtte lage tegninger som Gerhard Ludvig Lahde stakk i kobber – til kobberstikk. Det kan synes som om Eckersberg ble hindret i sin utvikling ved Akademiet på grunn av konfliktene. Det var først etter Abildgaards død i 1809 at han mottok den store gullmedaljen. Pengebeløpet som skulle følge premien ble først utbetalt i 1812.

1. juli 1810 giftet han seg høyst motvillig med E. Christine Rebecca Hysing for å legitimere deres sønn, Erling Carl Vilhelm Eckersberg, født i 1808.[5] Erling Eckersberg fulgte siden i sin fars fotspor med en utdanning ved Akademiet og karriere som kobberstikker.

Studiereiser[rediger | rediger kilde]

Ivrig etter å komme seg til utlandet på studiereise og samtidig ivrig etter å komme bort fra ekteskapet, hadde han gjort avtaler som skulle sette han i stand til å stille det nødvendige pengebeløp til reisen. To dager etter bryllupet, den 3. juli, begynte reisen. Hans finansielle støtte Tønnes Christian Bruun de Neergaard, som også var forfatter, reiste sammen med han via Tyskland til Paris.

I Paris studerte han under nyklassisisten Jacques-Louis David i årene 1811-1812. Han ble bedre til å male menneskekroppen og fulgte sin lærers oppfordring om å male etter naturen og antikken for å finne sandheten. Det var her han utviklet et livslangt vennskap med Jens Peter Møller og med kobberstikkeren Johan Frederik Clemens, Jens Juels samarbeidspartner.

Etter to år reiste han videre via Firenze til Roma, hvor han fortsatte sine studier i årene 1813-1816. Han arbeidet på å forbedre sine evner som historiemaler og likte å male små bilder av det lokale livet og landskapet. Han bodde der i tre år blant en stor gruppe kunstnere med Bertel Thorvaldsen som det kulturelle overhodet og midtpunkt. Eckersberg og Thorvaldsen utviklet et nært og varig vennskap og Thorvaldsen var også en god rådgiver for sin venn. Eckersberg malte et av sine beste portretter - av Thorvaldsen - i Roma i 1814; det ble gitt til Kunstakademiet. Eckersberg likte seg i Roma og han lot seg påvirke av det sterke lyset under sydlige himmelstrøk. Han var meget produktiv i disse årene og malte eksepsjonelle landskapsbilder.

Han fikk skilsmisse mens han var bortreist og den 2. august 1816 vendte han tilbake til Danmark.[6]

Akademisk karriere og ekteskap[rediger | rediger kilde]

I oktober 1817 ble Eckersberg medlem av Akademiet og han innleverte samtidig et bilde inspirert av myten om Balders død. Den 8. februar samme år hadde han giftet seg med Elisabeth Cathrine Julie Juel, datter av Jens Juel. De fikk etter hvert to sønner og fire døtre innen hun døde allerede i 1827.[7]

Han ble utnevnt til professor ved akademiet i 1818 etter Nicolai Abraham Abildgaards død i 1809. Akademiet hadde ventet med å besette stillingen til Eckersberg var vendt tilbake til Danmark fra sine studiereiser selv om det var kommet inn søknader fra Abildgaards elev Christian Fædder Høyer, Christian Gotlieb Kratzenstein-Stub og J.L. Lund. Akademiet utnevnte både Eckersberg og Lund.

Et år etter Elisabeths død i 1827 giftet han seg med hennes søster Susanne Henriette Emilie Juel og han fikk flere barn med henne.

Han var leder av Akademiet fra 1827 til 1829. Synet sviktet mot slutten av livet og han måtte legge bort malingen. Eckersberg døde under koleraepidemien og er begravet på Assistens Kirkegård.[8]

Verk[rediger | rediger kilde]

Det offisielle portrettet av Frederik VI

Eckersberg fikk bestilling på en serie historiemalerier til Christiansborg og på noen alterstykker til bl.a. Hornbæk kirke. Hans best kjente verker er portrettene av middelklassen i København, slik som «Det Nathansonske Familiebillede» fra 1818 og det offisielle portrettet av Frederik VI. På tross av hans evner i denne sjangeren var hans karriere som portrettkunstner kort på grunn av den konkurransen han møtte fra den populære Christian Albrecht Jensen.

Marinebilder dyrket han også med stor interesse. Han hadde en lidenskap for skip og han seilte i Kattegat, Skagerrak og Nordsjøen så langt som til Den engelske kanal i en alder av 56 år. Opplevelsen av å seile på det åpne havet ga en ny dimensjon til hans marinemalerier, som inntil da hadde vært statiske avbildinger. Nå var det langt mere oppmerksomhet på bevegelse, særlig i bølgene.

Hans største bidrag til malerkunsten ytet han i sin egenskap som professor ved akademiet. Han revitaliserte undervisningen ved å ta studentene med ut i skog og mark hvor de kunne male etter naturen. Det var han som innførte direkte studier av naturen i dansk kunst. Han oppfordret også sine studenter til å utvikle sine egne talenter og sin egen stil. Blant hans studenter var Wilhelm Bendz, Albert Küchler, Christen Købke, Vilhelm Kyhn, Jørgen Roed, Martinus Rørbye, Constantin Hansen, Wilhelm Marstrand, Adam August Müller, Heinrich Eddelien, Emanuel Larsen, Niels Carl Michaelius Flindt Dahl og Anton Dorph.

Han utviklet en voksende interesse for perspektiv og skrev en avhandling om emnet, Linearperspektiv anvendt paa Malerkunsten i 1841 og holdt forelesninger om emnet ved akademiet. Han laget små skisser som kombinerer observasjoner av dagliglivet med klassiske, harmoniske prinsipper for komposisjon som ga inspirasjon til gullaldermalernes skildring av det dagligdagse livet.

Det finnes et selvportrett av han fra 1803, en byste av Thorvaldsen fra 1816 og et portrett malt av Marstrand i 1836.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]