Kai Normann Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kai Normann Andersen
Født 11. april 1900
Død 24. juni 1967 (67 år)
Yrke Populærkomponist
Nasjonalitet Dansk

Kai Normann Andersen (født 11. april 1900, død 24. juni 1967) var en dansk populærkomponist.

Kai Normann Andersen var utdannet bankmann, men kom tidlig i gang som komponist med iørefallende melodier til danske film og revyer. Han var uvanlig produktiv og skrev over 900 melodier, deriblant en rekke slagere på 1930-, 40- og 50-tallet. Blant de mest kjente er Man binder os på mund og hånd, Man bli'r så glad når solen skinner, Jeg har en ven, en rigtig sailor, Hot Hot og Den gamle skærslippers forårssang som smørsangeren Jens Book Jenssen gjorde kjent i Norge. Også melodiene til Landmandsliv og operettefilmen Mød mig på Cassiopeia ble svært populære. Det samme gjelder flere melodier til Liva Weel og Ellen Gottschalch, som Andersen bodde sammen med.

I nyere tid er det blitt utgitt flere CDer med Kai Normann Andersen-musikk, blant annet et par med originalversjoner samt albumer med jazz-, pop- og vise-arrangementer av Bjarne Liller, Grethe Mogensen og Ann-Mette Elten.

Et utvalg av Kai Normann Andersens «tidløse» musikk ble i 2006 tatt opp i den danske Kulturkanonen som skulle gjenspeile den danske kulturarv.

Andersen er begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård i København.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Musikk[rediger | rediger kilde]