Christen Købke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Christen Købke
Christen Købke
Selvportrett ca. 1833
Født 26. mai 1810
København
Død 7. februar[1] 1848
København
Utdannelse Kunstakademiet
Yrke Kunstmaler
Nasjonalitet Dansk

Napolibukten fra 1839–1840.
Statens Museum for Kunst
Portrett av vennen Frederik Hansen Sødring, 1832

Christen Schiellerup Købke (født 26. mai 1810, død 7. februar[1] 1848) var en dansk kunstmaler. I sin samtid oppnådde han ikke særlig anerkjennelse, men regnes i dag for den kanskje betydeligste av malerne under gullalderen.

Købke studerte ved Kunstakademiet i København allerede som 12-åring og inntil 1832. Fra 1825 var han elev av C.A. Lorentzen – fra 1828 av C.W. Eckersberg. Købkes større malerier er preget av en tørr, akademisk stil. Det er særlig hans mindre studier og portrettene, som beundres i dag. Hans beste verker er preget av ro og farvesans, hvor dagligdags motiver tilføres spenning og dynamikk gjennom utradisjonelle beskjæringer og dristige komposisjoner.

Købke hentet primært sine tidligste motiver fra Kastellet, hvor hans far var baker fra 1815. Maleriene virker i dag spontane og moderne i farveholdning og oppstilling. Da familien flyttet til Blegdamsvej (også i København) i 1833 inntrådte en endring i hans kunst: For å forberede et gjennombrudd som maler, begynte han å arbeide med større formater og mere konstruerte komposisjoner. Som ledd i planen reiste han i 1838dannelsesreise til Italia over Dresden og München. På reisen foretok han skisser og studier, som skulle bli grunnlag for større malerier etter hjemkomsten til Danmark i 1840.

Hans store maleri «Parti af Marina Piccola på Capri» ble i 1846 forkastet som medlemsstykke til Kunstakademiet. Skuffelsen over det og økonomiske problemer som følge av farens død kom til å plage ham frem til hans tidlige død i 1848. Han døde av lungebetennelse og er begravet på Assistens Kirkegård i København.

Købke er oppført i Kulturkanonen med verket «Efterårsmorgen ved Sortedamssøen».[2]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b I følge innskriften på gravstenen døde han den 8. februar 1848
  2. ^ Om «Efterårsmorgen ved Sortedamssøen» hos Kulturkanonen

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Christen Købke – bilder, video eller lyd