Bakkehusmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakkehusmuseet
PlasseringBakkehuset
Etablert1925
Åpnet3. juni 1925[1]
Kart
Bakkehusmuseet
55°40′06″N 12°31′54″Ø
AdresseRahbeks Allé, 23, 1801, [[Копенгаген]]
Nettstedhttps://frederiksbergmuseerne.dk/da/bakkehuset/, https://frederiksbergmuseerne.dk/en/bakkehuset/

Bakkehusmuseet ligger på Rahbeks Allé på Frederiksberg.

Bakkehuset

Museet er innredet i Frederiksbergs eldste bygning, Bakkehuset, som stammer tilbake fra 1620-årene. Det var opprinnelig en gård som opp gjennom tidene har hatt mange forskjellige funksjoner, bl.a. landeveiskro, anstalt for psykisk utviklingshemmede, (i 1890 ble beboerne flyttet til den nyinnkjøpte Ebberødgård), barneasyl og funksjonærbolig.

Museet kalles også de Rahbekske Mindestuer etter Knud Lyne Rahbek, som bodde som fast gjest på kroen i perioden 1787 inntil 1802, da han kjøpte stedet og hadde det til sin død i 1830. I Bakkehuset holdt hans hustru, Kamma Rahbek, sin salong i den danske gullalder. Senere har bl.a. Johan Ludvig og Johanne Luise Heiberg, Troels Frederik Troels-Lund, Adam Oehlenschläger, N.F.S. Grundtvig og hans fetter Henrich Steffens bodd der om sommeren.

På 1800-tallet ble den vestlige delen av husets opprinnelig tre fløyer revet fordi den var forfallen. Bygningene som var sentrum for Knud Lyne Rahbeks og Kamma Rahbeks salong står imidlertid fremdeles.

Museet ble åpnet i 1925 og er innredet som en rekke minnestuer for de kjente personene som i tidens løp har bodd i huset.

Bakkehusets gjestebolig[rediger | rediger kilde]

I Bakkehuset inngår det også en gjestebolig, som tildeles en forfatter eller vitenskapelig skribent med interesse for Gullalderen i dansk litteratur. Gjesteboligen har siden 1953 vært fribolig.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Bakkehuset ble fredet i 1918, fredningen utvidet i 1977. Fredningen omfatter hovedbygningen og minnestøtten for Kamma og Knud Lyne Rahbek. [2]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]