«Jason med det gyldne skind»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Jason med det gyldne skind»
 Foto: Gunnar Bach Pedersen
Basisdata
Kunstner: Bertel Thorvaldsen
År 18081828
Type Marmor
Eier Thorvaldsens Museum
Fysiske mål
Høyde 242 cm
Geografisk plassering
By: København
Museum Thorvaldsens Museum
Commons-logo.svg
 «Jason med det gyldne skind» på Commons

«Jason med det gyldne skind» er en statue i marmor av den danske billedhuggeren Bertel Thorvaldsen og utført i perioden 18081828. Statuen er 242 cm høy og er oppstilt i Thorvaldsens Museum.

«Jason med det gyldne skind» var Thorvaldsens gjennombruddsverk.

Thorvaldsen fikk inspirasjonen og delvis hovedlinjene til sin «Jason» fra Asmus Jacob Carstens` «Argonavtertoget».[1] «Jason» ble det første større originalarbeide Thorvaldsen utførte etter at han kom til Roma.

Opprinnelig fremsto skulpturen som en legemsstor statue og var ferdig i leire våren 1801. Thorvaldsen slo den ned fordi han ikke hadde råd til å la den støpe i gips. Men Friederike Brun, venn og mesén, bekostet gipsavstøpningen,[2] og utpå ettersommeren startet han på statuen igjen, denne gang i overnaturlig størrelse.

Den nye «Jason» sto ferdig ved utgangen av 1802. Men noen kjøper meldte seg ikke og Thorvaldsen som ikke så noen utvei til å skaffe penger til et forlenget opphold i Italia, forberedte seg på å vende hjem til Danmark igjen. Da henvendte sir Thomas Hope seg til ham og bestilte skulpturen i marmor og ved hjelp av et stort forskudd ble Thorvaldsen i stand til å utsette hjemreisen på ubestemt tid.

«Jason med det gyldne skind» sto ferdig i marmor i 1828.

Hopes marmorutgave av skulpturen ble anskaffet av Thorvaldsens Museum på en auksjon i England i 1917.[3]

«Jason med det gyldne skind» er tatt opp i den danske Kulturkanonen.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]