To lys på et bord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«To lys på et bord» er en dansk evergreen, skrevet av Bjarne Hoyer (melodi) og Ida From (tekst). Versjonen med Otto Brandenburg er særlig kjent og blir ansett for å være én av de beste danske popsanger.

«To lys på et bord» deltok i Dansk Melodi Grand Prix i 1960. Den tildelt en sisteplass av dommerjuryen,[1] men solgte etterpå i flere tusen eksemplarer, lå lenge på hitlisten[2] og ble 44 år etter referert til som «den måske mest vellykkede af alle danske melodigrandprixmelodier».[3] I 1999 uttalte Thomas Helmig «Personligt mener jeg, at «To lys på et bord» og «Glemmer du, så husker jeg» er de to bedste sange, der skrevet herhjemme».[4]

Brandenburgs versjon er oppygd etter en kort instrumental introduksjon, som en sang i AB-format. I den første gjennomgangen av A-stykket synger Brandenburg «To lys på et bord...». A-stykket gjentas umiddelbart nå med teksten «En ond parodi...», og deretter synges B-stykket «Hvordan er det sket...».

Etter denne presentasjonen av hele teksten gjentas A-stykket med teksten «To lys på et bord...», hvoretter A-stykket spilles instrumentalt uten sang to ganger. Deretter faller Brandenburg igjen inn med en gjentagelse av B-stykket.

Til slutt anvendes grand-prix-tricket hvor det transposeres en halv tone oppad og A-stykket med «To lys på et bord...» synges.

Avslutningen er en tekstmessig gjentagelse av siste linje av verset med «To lys på et bord...»

Andre i tillegg til Brandenburg som har tolket To lys på et bord er blant annet Nikolaj Nørlund.[5] En engelsk versjon av sangen inngikk som et fremtredende element i Joachim Backs Oscar-vinnende kortfilm The new tenants.[6]

Sangen inngår som en del av Kulturministeriets kulturkanon under 12 evergreens.[7]

Svensk versjon[rediger | rediger kilde]

Den svenske tittelen er «Två ljus på et bord».

Bertil Englund spilte den inn på EP-platen Snälla Per (Sonet SXP-4029), utgitt i 1960.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ritzau (25. juli 2007). «Otto Brandenburg er død». Information. 
  2. ^ Information nevner [1] 200 000 solgte plader. Andre kilder nævner [2] 40 000 eksemplarer solgt
  3. ^ Jan Hedegaard (3. september 2004). «Baggårdspumaen». Berlingske. 
  4. ^ Martin Robert Nielsen (april 1999). «Gud, GF og Renée». Gaffa. 
  5. ^ Carina Borg og Mette Willumsen (13. januar 2011). «"To lys på et bord" uden alt det kække». DR. 
  6. ^ Kristen Bjørnkjær (8. juni 2010). «To lys på et bord og Oscar på hylden». Information. 
  7. ^ «Liste over 12 "evergreens" / ‘To lys på et bord’» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 183. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 8. mars 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]