Du skal ære din hustru (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Du skal ære din hustru
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] indiefilm, stumfilm, dramafilm[2]
Utgivelsesår1925
NasjonalitetDanmark
Lengde107 min.
SpråkDansk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiCarl Theodor Dreyer Rediger dette på Wikidata
ManusCarl Theodor Dreyer, Svend Rindom Rediger dette på Wikidata
FotoGeorge Schnéevoigt Rediger dette på Wikidata
KlippCarl Theodor Dreyer Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJohannes Meyer, Mathilde Nielsen, Karin Nellemose, Clara Schønfeld, Petrine Sonne, Astrid Holm, Vilhelm Petersen[3] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat35-mm-film 1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1925
Eksterne lenker

Du skal ære din hustru er en dansk stumfilm fra 1925 av Carl Th. Dreyer, basert på skuespillet Tyrannens fald av Svend Rindom. Filmen handler om en mann som utvikler seg så mye til en tyrann at han til slutt får sin kone til å bryte sammen. Denne handlingen får husets andre kvinner til å ta affære og gir ham en lærepenge.

Du skal ære din hustru ble i 2006 tatt opp i Kulturkanonen.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Viktor Frandsen, forbitret over å miste virksomheten sin, er en tyrann ovenfor sin egen familie. Han kritiserer hele tiden sin tålmodige, hardtarbeidende kone Ida, eller deres tre barn. Han setter aldri pris på innsatsen som kreves for å opprettholde en husholdning. Hans tidligere barnepike, med kallenavnet Mads forsvarer henne åpenlyst. Når moren til Ida, fru Kryger, kommer på besøk, er Victor veldig frekk mot henne også. Til slutt stiller han et ultimatum: enten er fru Kryger og den åpenlyst fiendtlige Mads (som jevnlig hjelper familien) borte når han kommer tilbake, ellers er hele ekteskapet over.

Mads orkestrerer derfor en plan som skal få Frandsen til å revurdere forestillingene sine om å være overhode i en husholdning. De gir Viktor beskjed om å overta mange av Idas tidligere oppgaver i hjemmet. Viktor adlyder, kuet av minnene hans om den strenge disiplinen Mads påla ham når han var barn i hennes omsorg. I mellomtiden føler Ida, som ikke lenger er distrahert av sine mange plikter, hele elendigheten i situasjonen hennes og får et sammenbrudd.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]