Hermann Ernst Freund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hermann Ernst Freund
Hermann Ernst Freund
Maleri av C.A. Jensen
Født 15. oktober 1786
Død 30. juni 1840 (53 år)
Utdannelse Kunstakademiet
Yrke Billedhugger
Nasjonalitet Dansk

Hermann Ernst Freund (født 15. oktober 1786, død 30. juni 1840) var en dansk billedhugger.

Freund var født i Bremen, men ble senere dansk statsborger og hele hans karriere er knyttet til Danmark.

Freund startet sin utdannelse ved å gå i smedlære hos en onkel og tok svennebrevet med en kunstferdig lås i 1806. Gikk videre for å lære gravering og arbeidet som selvstendig stempelskjærer før han kom inn på Kunstakademiet i København, hvor han utdannet seg til billedhugger. Ved Kunstakademiet vant han flere av de gjeveste medaljene, noe som gjorde at han kunne heve reisestipend og dra til Italia.

Freund kom til Roma og møtte Bertel Thorvaldsen på vårparten i 1818. Freund ble boende hos Thorvaldsen og ble i de påfølgende ti år Thorvaldsens nærmeste medarbeider samtidig som han arbeidet som selvstendig kunstner.

Etter hjemkomsten til København mange år senere ledet han oppstillingen av Thorvaldsens apostelfigurer i Vor Frue kirke. Disse hadde han selv i sin tid håpet å få bestillingen på. I stedet fikk han i oppdrag å utføre evangelisten Lukas til slottskirkenChristiansborg.

Freund modellerte skissen til «Ragnarokkfrisen» i 1825-26 og dette ble hans hovedverk. Han selv rakk bare å få et enkelt parti ferdig og resten ble utført av andre. Ved Christiansborgs brann i 1884 gikk det hele tapt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]