Ditlev Blunck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ditlev Blunck
Ditlev Blunck
Ditlev Blunck
Født 22. juni 1798
Holsten
Død 7. januar 1854
Hamburg
Utdannelse Kunstakademiet i København
Nasjonalitet Tysk

«Danske kunstnere på et romersk osteri» malt av Ditlev Blunck i 1837. Bertel Thorvaldsen ved enden av bordet til høyre. Ved siden av Thorvaldsen sitter fra høyre; maleren Ernst Meyer, Ditlev Blunck selv og Jørgen Sonne med grå hatt. På den andre siden av bordet sitter Michael Gottlieb Bindesbøll og snakker med en av servitørene. Inn gjennom døren kommer Constantin Hansen. Maleriet er en del av samlingen til Thorvaldsens Museum.
Scenen fra osteriet finnes i en noe annerledes versjon på Frederiksborgmuseet. Maleriet var opprinnelig bestilt av etatsråd J.H. Mundt som et minne fra et besøk i Roma. Maleriet som ble malt til Mundt viser Mundt selv sittende ved bordet.[1]

Ditlev (Detlef) Conrad Blunck (født 22. juni 1798 på Breitenburger Færgested, Münsterdorf, Holstein, død 7. januar 1854 i Hamburg[2]), kunstmaler, valgte som holsteiner å utdanne seg ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Hans sympatier gikk imidlertid i retning av samtidens tyske maleri – som han stiftet bekjentskap med gjennom sin lærer J.L. Lund – og han regnes derfor i dag (delvis med urette) som en perifer skikkelse i den danske gullalderkunst. Han begynte tidlig å arbeide med historiemaleriet og oppnådde i 1827 akademiets store gullmedalje i dette faget, som den første siden C. W. Eckersberg.

Bluncks produksjon besto særlig av en lang rekke portretter (bl.a. av brødrene Jørgen og C.E. SonneStatens Museum for Kunst) samt av et mindre antall egentlige sjangerbilder. Studiereisen brakte han i 1828 til Roma, hvor han ble de neste ti årene og bl.a. utførte et par berømte skildringer av de danske kunstnerne i selskap med Bertel Thorvaldsen (på Frederiksborg Slot og Thorvaldsens Museum). Få år etter hjemkomsten til Danmark i 1838 forlot Blunck landet for alltid, men opprettholdt imidlertid kontakten med det kunstmiljøet i København opp gjennom 1840-årene – ikke minst utførte han fire store allegoriske malerier til Christian VIII, som siden på det nærmeste har brakt han herostratisk berømmelse i den danske kunsthistorien.

Ved krigsutbruddet i 1848 meldte Blunck seg på slesvigholsteinsk side og kuttet dermed definitivt sin forbindelse til akademiet og kongehuset. Etter fredsslutningen slo han seg ned i Hamburg, hvor han døde 56 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]