Hopp til innhold

Nordlandsbryggeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordlandsbryggeriet
Nordlandsbryggeriet oppført i 1897
Bransjebryggeri
Etablert1897
Opphørt 2000[1]
HovedkontorBodø, Norge
Produkt(er)Øl og brus
Antall ansatte50-80 stk
Kart
Bodø Aktiebryggeri
67°16′55″N 14°23′20″Ø

Nordlandsbryggeriet var et bryggeri i Bodø som ble opprettet i 1897, og lagt ned i 2000.

Ved opprettelsen i 1897 het det Bodø Aktiebryggeri. E.C. Dahls bryggeri overtok i 1976 bryggeriet, og i 1978 ble det omdøpt til Nordlandsbryggeriet. Tolv år senere, i 1990, byttet bryggeriet nok en gang navn, denne gangen til Ringnes Nordlandsbryggeriet.

Direktør og eier, Kjell Fongen, solgte i 1971 56,8 % av aksjene i Bodø Aktiebryggeri til E.C. Dahls bryggeri i Trondheim. Aksjene besto av 310 ordinære aksjer, og 940 preferansjeaksjer. For sin andel av aksjene mottok Kjell Fongen et kontant oppgjør på 175 000 kr. 5 år senere, i 1976, kjøpte de opp en større andel aksjer og kontrollerte da ca. 90 % av aksjene. I overenskomsten mellom E.C. Dahl og medlemmene av Fongenfamilien, punkt 4, står følgende: "Bodø Aktiebryggeri må fortsette sin virksomhet i en eller annen form, således at de nåværende ansatte og pensjonister ikke blir skadelidende".[2]

Bildet er fra tapperiet på tidligere Nordlandsbryggeriet. Bildet er tatt 19. oktober 2000

På 80-tallet skjedde raske skiftninger i eierforholdet rundt Nordlandsbryggeriet. E.C. Dahl fusjonerte i april 1986 med Nidar Bergene, som en motvekt mot Nora Industrier konsernet. Dette ble beskrevet som en handling for å svekke dominansen til konsernet Nora. Få uker etter fusjoneringen, kjøpte Nora 25 % av den totale aksjeposten i Nidar Bergene. I desember 1986 eide Nora 30 % av aksjene. Januar 1988 slo Nora sammen Frydenlund Ringnes Bryggerier AS og Nora Mineralvann AS til en samlet drikkevaredivisjon i Nora-konsernet. Ringnes ble morselskap i divisjonen, E. C. Dahl ble datterselskap og Nordlandsbryggeriet datter-datter.

Brorparten av arbeidet som ble utført på Nordlandsbryggeriet var analogt arbeid. Digitale hjelpemidler ble tatt i bruk, f.eks automatisering av bryggeriprosessen, regnskapsføring og statistikkføring. Denne endringen gjorde det enklere for alle ansatte ved bryggeriet og få tilgang til regnskap og statistikk for bedriften.

Bildet viser et av samlebåndene i tapperiet ved Nordlandsbryggeriet. Bildet er tatt 19. oktober 2000

Etter overtakelsen av E.C. Dahl i 1976, ble Nordlandsbryggeriet styrt av E.C. Dahl, som igjen ble styrt av Ringnes sentralt. Bryggeribransjen var, og er fortsatt, et stort marked. Det foregikk mye intern konkurranse mellom bryggeriene om markedsandeler. Nordlandsbryggeriet var som kjent eid av E.C. Dahl, og skulle konkurrere med Mack om markedsandeler i Nord-Norge. Nordlandsbryggeriet hadde en leveringsområde som strakte seg fra Saltfjellet i sør til Troms/Finnmark i nord.[3]

Ringnes Nordlandsbryggeriet var en egen selvstendig juridisk enhet. Dvs. at de utnevnte eget styre, og Ringnes ville ikke stå som økonomisk ansvarlig ved en eventuell konkurs.

I 1994 reduserte Nordlandsbryggeriet produksjonen med 3 millioner liter årlig, fra 9,4 til 6,5 millioner. Dette resulterte i at 10 arbeidsplasser forsvant fra bryggeriet.

Produkter

[rediger | rediger kilde]

Nordlandspils

[rediger | rediger kilde]

Nordlandspilsen slik den er idag har gått igjennom mange endringer og smaker nok en del ulikt hva den gjorde før. Før produksjonen av Nordlandspilsen startet, produserte bryggeriet en annen form for øl, men Nordlandspilsen slik vi kjenner den idag har vært igjennom mange endringer og smaker nok annerledes etter at Nordlandsbryggeriet ble kjøpt opp og lagt ned av Ringnes. Nordlandspilsen produseres i dag på E.C. Dahls Bryggerier til fat- og tankkunder, mens Nordlandpils på boks produseres på Gjelleråsen utenfor Oslo. Nordlandspilsen bruker en gjærstamme som ble dyrket frem på et laboratorium i København hvor Carlsberg originalt stammer fra.

Eventyrbrus

[rediger | rediger kilde]

I 1955 fant bryggerimester ved Bodø Aktiebryggeri, Olav Rasch, opp Eventyrbrusen.[4] Rasch ønsket å finne et alternativ til den klassiske bringebærbrusen, som han mente hadde en uønsket ettersmak. Som følge av dette eksperimenterte han sammen med sin kone, hjemme på sin egen kjøkkenbenk. Misnøyen med at eventyrbrusen brukte et kunstig fargestoff for å få frem den rødlige fargen, ble etterhvert stor. Løsningen fantes i et italiensk firma, som klarte å presse fargestoffet ut av druer uten å få med noe av smaken. På denne måten ble det kunstige fargestoffet i eventyrbrusen erstattet med en naturlig ingrediens.

De velkjente etikettene på flasken ble kjøpt av et firma i Oslo som het Halvorsen og Larsen. Det finnes 12 forskjellige etiketter på eventyrbrusen, alle med motiv fra kjente norske eventyr.

Tirsdag 30. mai 2000 ble de siste flaskene med Eventyrbrus fylt på Nordlandsbryggeriet.

Diskusjon rundt nedleggelsen av bryggeriet

[rediger | rediger kilde]

Da avgjørelsen om nedleggelsen av Nordlandsbryggeriet ble tatt skapte dette store reaksjoner i Bodø, sentralt. Diskusjonen om hvorvidt Nordlandsbryggeriet skulle legges ned pågikk over flere år, med flere møter mellom styret i Ringnes sentralt, representanter fra E.C. Dahls bryggeri i Trondheim og representanter fra Nordlandsbryggeriet.

Hovedavtalen representerte en skjerming fra omgivelsene i den forstand at den var en konkurranseregulerende avtale mellom så godt som alle bryggeriene i Norge. Landet var delt inn i såkalte teiger, og hvert bryggeri hadde hver sin teig hvor de hadde forrett på salget. Salg utenfor området bedførte merkostnader slik at man ble mindre konkurransedyktig utenfor sin egen teig. Nordlandsbryggeriet for eksempel hadde sitt området i Nordland fylke. Denne avtalen, som ga det enkelte bryggeri en form for monopol, var godkjent av Sosialdepartementet.

Denne avtalen mellom stort sett alle bryggeriene i Norge opphørte i 1987, noe som skapte et større konkurransemarked blant bryggeriene i Norge. Dette medførte igjen press på alle bryggeriene om å utvide, samt sikre sine egne interesser. E.C. Dahl som et betraktelig større bryggeri enn Nordlandsbryggeriet, ønsket av økonomiske årsaker å flytte produksjonen til Trondheim. Dette ble gjennomført i 2000 da Nordlandsbryggeriet offisielt ble lagt ned. Selv om produksjonen ved Nordlandsbryggeriet ikke opphørte 100% før i 2006.

Reaksjonene på nedleggelsen var store i Bodø. Blant annet ordføreren i Bodø på den tiden, Odd-Tore Fygle tok sterk avstand fra nedleggelsen som man kan se i dette avisinnlegget:

Da tyskerne bombet Bodø i 1940 ble 400 av 600 bygninger skadet eller ødelagt. Bryggeriet sto igjen. Jeg tar det som et signal på at det hører hjemme i byen. Det var direkte nedslående å oppleve at Ringnes aldri tok oss med på råd, men bare innkalte oss for å fortelle at de ville legge ned i byen

Nordlandsposten, 3. desember 1999

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Nordlandsposten 27. mai 2000
  2. ^ , Nordlandsposten 25. august 1999.
  3. ^ Kristoffer Nilsen Austad og Christer Tiurdal Sandnes: Nordlandsbryggeriet fra 1986 til nedleggelsen Arkivert 2. november 2013 hos Wayback Machine.. Besøkt 24. oktober 2013.
  4. ^ Nordlandsposten/Bodø Næringsliv 27. mai 2000
  • Archer, Kari & Petterson, Bodil. 1991. Endringsprosesser i Ringnes Nordlandsbryggeriet A/S. s. 1-4.
  • Nordlandsposten, 27. mai 2000
  • Nordlandsposten, 3. desember 1999
  • Nordlandsposten, 4. august 1997
  • Nordlandsposten, 16. desember 1986
  • Bodø Næringsliv, 25. august 1999
Autoritetsdata