Moai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moai ved Rano Raraku.

Moai er betegnelsen på de store steinstatuene på Påskeøya. De fleste statuene er hugget ut i ett stykke, men noen av dem har løse steinpukauer på hodet.

Steinstatuene[rediger | rediger kilde]

Det finnes mer enn 600 kjente moaier, fordelt over hele øya. Ved Rano Raraku, der de fleste moai ble hugget ut av klippen, finnes det nesten 400 mer eller mindre ferdige statuer. Det kan virke som arbeidet i steinbruddet stoppet brått, ettersom det finnes flere halvferdige statuer igjen i klippen. Alle de oppstilte moaiene har blitt veltet av de innfødte øyboerne.

Statuene har ofte blitt omtalt bare som «hodene», men mange av moaiene har skuldre, armer og kropper. Flere av dem står nedsunket i jorden slik at bare hodene stikker opp.

Statuenes funksjon er ikke fullstendig kjent og det er mange teorier om hvorfor de ble laget.

En statue som skiller seg betraktelig fra de øvrige er den som kalles Tukuturi, som befinner seg ved Rano Raraku. Den er hugd ut i rød stein og forestiller en knelende skikkelse med tydelig skjegg. Den kan ha hatt sammenheng med den seremonielle fugleegg-konkurransen.

Moais historie[rediger | rediger kilde]

Den vanligste teorien er at statuene ble hugget ut av en polynesisk befolkning på øyene, for 1000 år siden eller enda tidligere. De blir sagt å representere døde forfedre eller viktige personer, som merke på gravene deres. Kanskje de i stedet avbilder personer som var viktige når statuen ble reist, eller statuer over personer i familien til den som reiste statuen. Uansett måtte de ha vært vanskelige å fremstille; ikke bare er arbeidet med å hugge ut hver statue noe som tok flere år, men statuene måtte dessuten slepes tvers over øya fra stedet den ble laget til stedet den skulle stå på. Hvordan statuene ble flyttet er ikke kjent, men sannsynligvis ble sleder av tre eller kanskje også ruller brukt.

Sagn om moai[rediger | rediger kilde]

Gamle øylegender forteller om en klanhøvding på jakt etter et nytt hjem. Plassen han ble boende på ble Påskeøya. Da han døde ble øya delt mellom sønnene hans. Når en høvding for en av disse klanene døde ble en moai plassert på høvdingens grav. Øyboerne trodde at statuen skulle holde igjen høvdingens «mana» (overnaturlige krefter). Gjennom at manaen ble holdt igjen på øya trodde øyboerne at gode tider kom, regn skulle komme og grødene skulle vokse.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pelta, Kathy (2001): Rediscovering Easter Island, Twenty-First Century Books
  • Matthews, Rupert (1988): Ancient Mysteries (Unexplained), QEB Publishing

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]