Kaare Meland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaare Meland
Født22. feb. 1915Rediger på Wikidata
BergenRediger på Wikidata
Død31. des. 2002Rediger på Wikidata (87 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Norges handelshøyskoleRediger på Wikidata
Parti HøyreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Kaare Meland (1915–2002) var en norsk bankmann og politiker (H). Han var industriminister i Regjeringen Lyng i 1963 og stortingsrepresentant for Hordaland 1965–1969.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Etter examen artium i 1933 og handelsgymnas i 1935 tok han diplomeksamen ved Norges handelshøyskole i 1939, etterfulgt av eksamen som statsautorisert revisor i 1945. Hele tiden etter examen artium kombinerte Meland studiene med fulltids arbeid i forskjellige stillinger i næringslivet.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Kaare Meland deltok i felttoget på Vestlandet i april 1940 og ble høsten 1940 engasjert i oppbyggingen av en hemmelig militærorganisasjon i bergensområdet – en av forløperne til Milorg.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1946 ble Kaare Meland medlem av Fana herredsstyre som representant for Høyre -først frem til 1951 og deretter i perioden 1956 til 1959, da han også var kommunens ordfører. Han var vararepresentant til Stortinget fra 1954 til 1961 og møtte i kortere perioder i årene 1959 til 1961. Meland hadde også flere partiverv i disse årene, både lokalt og sentralt.

Yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Men han var mer opptatt av sine oppgaver i næringslivet, bl.a som kontorsjef i Det Bergenske Dampskibsselskab og som direktør i Johan C. Martens A/S, «Tranmartens». Han var mer opptatt av disse verv enn av politikken og ble nok like overrasket som de fleste andre da han fikk det krevende oppdraget å overta ledelsen av Industridepartementet etter Kings Bay-krisen i 1963. Både Høyres formann Sjur Lindebrække og statsminister John Lyng var imidlertid overbevist om at Kaare Meland hadde alle nødvendige kvalifikasjoner for å kunne lede nettopp det departementet som hadde stått mest sentralt i den utviklingen som førte frem til regjeringsskiftet.

Selv om funksjonstiden som industriminister ble kort, klarte Kaare Meland likevel å vise at han var oppgaven voksen. Han har selv i erindringsboken Spennende år i bank, næringsliv og politikk gitt en levende skildring av situasjonen han møtte i det kriserammede departementet, og av de personer og saker som han måtte håndtere i sin korte statsrådsperiode. Som sin statssekretær hadde han Torkild W. Schøyen, avdelingsingeniør ved Bergen Mekaniske Verksted.

Meland så på statsrådperioden som et midlertidig avbrudd i næringslivsinnsatsen, og i 1964 ble han ansatt som administrerende direktør i Bergens Sparebank. Han reagerte derfor særdeles negativt da Hordaland Høyre ønsket ham som førstemann på stortingsvalglisten i 1965. Protestene ble imidlertid ikke tatt til følge, og Kaare Meland ble meget motstrebende nominert på førsteplassen. Det viste seg at Hordaland Høyre hadde vurdert situasjonen riktig. Ikke minst takket være Kaare Meland gjorde Høyre et enda bedre valg i Hordaland enn på landsbasis. Meland ble naturlig nok medlem av finanskomiteen, hvor han med vanlig intensitet engasjerte seg med liv og lyst. Samtidig var han fast overbevist om at det fikk bli med fire år på Stortinget, og for å beholde kontakten med sitt sivile yrke valgte han å ivareta sine oppgaver i Bergens Sparebank ved siden av stortingsarbeidet. Konsekvent nok frasa han seg gjenvalg i 1969.

Kaare Meland ledet Bergens Sparebank frem til 1980 og brukte de siste to årene før han gikk av for aldersgrensen i 1982, til å sluttføre arbeidet med å samle sparebankene på Vestlandet i Sparebanken Vest. Meland var formann i Sparebankforeningen og hadde en rekke andre verv i forskjellige næringsorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner. I 1978 ble han for sin allsidige samfunnsinnsats utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Kaare Meland kombinerte stor faglig dyktighet og stor arbeidsinnsats med en sterk følelse av at den enkelte borger også har klare forpliktelser til å engasjere seg i storsamfunnet, selv når dette kommer på tvers av øyeblikkets personlige ønsker og interesser. Hans store innsats i norsk politikk er et resultat av nettopp denne pliktfølelsen. Han engasjerte seg ikke i politikk for å fremme egne interesser, men fordi andre mente at han hadde usedvanlig mye å bidra med. For å unngå å skape et inntrykk av at Kaare Meland utelukkende var pliktfølelser og arbeid er det nærliggende å låne noen ord fra nekrologen over Kaare Meland i Bergens Tidende:

« Kaare Meland var en raus og varm personlighet med en stor venneflokk i høyst ulike miljøer. Han likte seg i godt lag, og dyrket fortellergleden selv med få tilhørere. Han hadde mye på hjertet, og det var mye han brant for. »

Kaare Meland er far til Knut-Jacob Meland, Agnethe Meland og Øystein Meland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]