Inga Lovise Tusvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Inga Lovise Tusvik
Født6. juli 1914
Norge Borgund
Død14. mai 1992 (77 år)
Beskjeftigelse Rektor og politiker
Parti VenstreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Stortingsrepresentant
1965–1969
ValgkretsRogaland

Inga Lovise Tusvik (født 6. juli 1914 i Borgund, død 14. mai 1992 i Sula) var en norsk rektor og politiker for Venstre.

Tusvik ble født i Borgund i Møre og Romsdal, som datter av fiskeren og småbrukeren Lars Petter Olaus Tusvik og Ingeborg Elise Maurstad. Hun fullførte examen artium ved Ålesund gymnas i 1935. Under andre verdenskrig arbeidet hun som vikar og lærer i folkeskolen i Borgund og Hareid, samt en kort stund ved Ålesund høyere almenskole. Samtidig var hun med i motstandsorganisasjonen Milorg, og ble tildelt Deltagermedaljen for sitt arbeid der.

Etter krigen valgte Tusvik å utdanne seg videre ved Universitetet i Oslo. I 1947 tok hun embetseksamen, og i 1949 tok hun pedagogisk eksamen og leverte hovedoppgave om Berte Canutte Aarflot. I 1948 tok hun et vikariat ved Sortland kommunale høyskole og i 1949 et nytt ved Tromsø høyere almenskole. I 1950 ble hun fast ansatt som styrer ved Askvoll realskole, før hun ble lektor ved Rogaland offentlige landsgymnas fra 1952, og deretter rektor ved Voss gymnas fra 1969–1981.

På 1950-tallet ble Tusvik også mer aktiv i Venstre. I 1951 ble hun valgt inn i Askvoll kommunestyre, og i 1955 i Time kommunestyre, samtidig som hun ble formann for Time Venstrekvinnelag. I 1960 ble hun med i Venstres landsstyre, og på 60-tallet satt hun som formann både i Rogaland Venstres fylkeskvinnelag og Norges Venstrekvinnelag. Etter to perioder som vararepresentant ved Stortinget, kom hun i 1965 inn som fast representant som én av tolv kvinner. I fire år satt hun som nestformann i Administrasjonskomiteen, der hun blant annet tok til orde for flere kvinnearbeidsplasser i distriktene, språklig likestilling i lærebøkene, og at fredsforsking burde inn i lærebøkene i samfunnslære. Tusvik ønsket dessuten Norge inn i EF, og at vi skulle sende norske lærere til skoler i utviklingsland.

Tusvik var også et organisasjonsmenneske utenfor politikken, og var blant annet aktiv i Folkeopplysningsrådet, i Rogaland bispedømmeråd, i styret i Statens edruskapsdirektorat og i Motorførernes avholdsforbund. 1970-72 var hun formann i Voksenopplæringskomiteen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]