Liste over lagtingspresidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over lagtingspresidenter omfatter stortingsrepresentanter valgt som president for Lagtinget inntil Lagtinget ble avskaffet i 2009.

Lagtingets president og visepresident inngikk som en del av Stortingets presidentskap. Presidentskapet består av seks personer; tidligere (inntil 2009) president og visepresident i Stortinget, Lagtinget og Odelstinget; etter 2009 Stortingspresident og fem visepresidenter.

1814–1884[rediger | rediger kilde]

Navn Begynte Sluttet
Christopher Anker Bergh 1815
Andreas Arntzen 1818 1821
Lauritz Weidemann 1835
? ? ?
Christian Birch-Reichenwald 1865
Bernhard Ludvig Essendrop ? ?
Johan Jørgen Schwartz 1874 1874
Ludvig Daae 1871 1879?
Jacob Sverdrup Smitt 1880 1882
Sofus Arctander 1883 1884

1884–1945[rediger | rediger kilde]

Navn Begynte Sluttet Parti
Even Larsen Glestad 1891 1900 Venstre
John Theodor Lund 1893 1900 Venstre
Hans Jacob Horst 1901 1903 Venstre
Aasmund Halvorsen Vinje 1903 1905 Moderate Venstre
Thore Torkildsen Foss 1906 1909 Venstre
Gunder Anton Jahren 1909 1912 Høyre
Andreas Kristian Andersen Grimsø 1913 1918 Venstre
Magnus Nilssen.jpeg Magnus Nilssen
(1871–1947)
1919–1921 Arbeiderpartiet
Gunder Anton Jahren.jpg Gunder Anton Jahren
(1858–1933)
1922–1924 Høyre
1925–1926
No image.png Johan Rye Holmboe
(1863–1933)
1926 Frisinnede Venstre
No image.png Nils Erik Flakstad
(1876–1939)
1926–1927 Høyre
No image.png Andreas Moan
(1882–1959)
1928 Arbeiderpartuet
No image.png Helge Nilsen Thune
(1861–1950)
1928–1930 Bondepartiet
Johan Nygaardsvold 1934.jpeg Johan Nygaardsvold
(1879–1952)
1931–1933 Arbeiderpartiet
No image.png John R. Aas
(1874–1953)
1934–1936 Høyre
Gabriel Endresen Moseid.jpg Gabriel Moseid
(1882–1961)
1937–1940 Bondepartiet

1945–2009[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Ref.
No image.png Nils M. Kverneland
(1878–1963)
14.juni 1945–3. desember 1945 Bondepartiet
No image.png Jakob A. Lothe [a]
(1881–1975)
10. desember 1945–10. januar 1954 Venstre [1]
Bent Røiseland.png Bent Røiseland
(1902–1981)
16. januar 1954–11. januar 1959 Venstre [2]
No image.png Elisæus Vatnaland
(1892–1983)
12. januar 1959–30. september 1960 Senterpartiet [3]
Bent Røiseland.png Bent Røiseland
(1902–1981)
1. oktober 1960–30. september 1961 Venstre [2]
Nils Hønsvald OB.Ø48 0549.jpg Nils Hønsvald
(1899–1971)
6. oktober 1961–30. september 1965 Arbeiderpartiet [4]
Bent Røiseland.png Bent Røiseland
(1902–1981)
8. oktober 1965–30. september 1965 Venstre [2]
Lars Korvald (4Fo30141709010050).jpg Lars Korvald
(1916–2006)
8. oktober 1969–18. oktober 1972 Kristelig Folkeparti [5]
Egil Aarvik.jpg Egil Aarvik
(1912–1990)
24. oktober 1972–30. september 1973 Kristelig Folkeparti [6]
Torild Skard (cropped).jpeg Torild Skard [b]
(1936–)
9. oktober 1973–30. september 1977 Sosialistisk Venstreparti [7]
No image.png Margit Tøsdal
(1918–1993)
11. oktober 1977–30. september 1981 Arbeiderpartiet [8]
No image.png Thor Knudsen
(1927–2006)
8. oktober 1981–30. september 1989 Høyre [9]
No image.png Hans J. Røsjorde
(1941–)
10. oktober 1989–30. september 1993 Fremskrittspartiet [10]
Jan P. Syse.JPG Jan P. Syse
(1930–1997)
11. oktober 1993–17. september 1997
(døde)
Høyre [11]
No image.png Odd Holten
(1940–)
8. oktober 1997–30. september 2001 Kristelig Folkeparti [12]
Fylkesmann Lodve Solholm. FOTO Vidar Myklebust, Fylkesmannen i Møre og Romsdal.jpg Lodve Solholm
(1949–)
9. oktober 2001–30. september 2005 Fremskrittspartiet [13]
Inge Lonning, talar vid seminariet, Nordiska radets natur- och miljopris 10 ar.jpg Inge Lønning
(1938–2013)
10. oktober 2005–30. september 2009 Høyre [14]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bent Røiseland, Venstre, var midlertidig lagtingspresident 17. juni 1952–28. juni 1952.
  2. ^ Einar Nyheim, Sosialistisk Venstreparti, var midlertidig lagtingspresident 2. november 1974–17. desember 1974.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lothe, Jakob Mathias Antonson (1881–1975)». Stortinget. Besøkt 19. mai 2022. 
  2. ^ a b c «Røiseland, Bent (1902–1981)». Stortinget. Besøkt 19. mai 2022. 
  3. ^ «Vatnaland, Lars Elisæus (1892–1983)». Stortinget. Besøkt 19. mai 2022. 
  4. ^ «Hønsvald, Nils (1899–1971)». Stortinget. Besøkt 19. mai 2022. 
  5. ^ «Korvald, Lars (1916–2006)». Stortinget. Besøkt 19. mai 2022. 
  6. ^ «Aarvik, Egil (1912–1990)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  7. ^ «Skard, Torild (1936–)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  8. ^ «Tøsdal, Margit (1918–1993)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  9. ^ «Knudsen, Thor (1927–2006)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  10. ^ «Røsjorde, Hans J. (1941–)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  11. ^ «Syse, Jan P. (1930–1997)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  12. ^ «Holten, Odd (1940–)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  13. ^ «Solholm, Lodve (1949–)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 
  14. ^ «Lønning, Inge (1938–2013)». Stortinget. Besøkt 20. mai 2022. 

Se også[rediger | rediger kilde]