Oslo Arbeidersamfunn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo Arbeidersamfunn
Stiftet17. februar 1864
LandNorge
Medlemmer900 (ukjent)
Nettstedosloarbeidersamfunn.no (no)
Eilert Sundt

Oslo Arbeidersamfunn er et arbeidersamfunn i Oslo.

Oslo Arbeidersamfunn er en forumsforening i Oslo Arbeiderparti, hvilket innebærer at det er et partilag/lokallag i Arbeiderpartiet, men ikke tilknyttet et bestemt geografisk område i Oslo. I dag er Oslo Arbeidersamfunn det nest største partilaget i Arbeiderpartiet, med over 900 medlemmer. På årsmøtet i 2021 ble Kasper Syvertsen valgt til leder, etter Fredrik Mellem. Rhiannon Edwards er partilagets nestleder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oslo Arbeidersamfunn ble stiftet under navnet Kristiania Arbeidersamfund den 17. februar 1864 etter et initiativ av den kjente norske sosiologen Eilert Sundt. Sundt hentet inspirasjon fra Bergens Arbeiderforening, som var blitt stiftet av generalkonsul Prahl allerede i 1850, og som også var et «borgerlig» arbeidersamfunn uten forbindelse til Marcus Thrane og thranitterbevegelsen.[1]

I 1878 fikk samfunnet sitt eget forsamlingshus i Torggata 14.

Samfunnet støttet partiet Venstres politikk fram til 1893, da det etter heftige diskusjoner vedtok å melde seg og sine 5000 medlemmer inn i det nyetablerte Det norske Arbeiderparti, som dermed fikk solid fotfeste i hovedstaden, og utgjorde halvparten av partiets medlemsmasse. Den første sosialistiske leder av arbeidersamfunnet var Edvard Olsen. Utover på 1890-tallet gikk stadig flere av arbeiderforeningene i landet over til Arbeiderpartiet.

Christian Holtermann Knudsen, Helga Karlsen, Einar Gerhardsen, Haakon Lie, Rolf Hofmo, Rolf Aakervik, Werna Gerhardsen, Tryggve Aakervik, Rolf Hansen, Aase Lionæs, Arne Paasche Aasen, Rolf Gerhardsen, Reiulf Steen, Thorvald Stoltenberg, Rakel Seweriin og Sissel Rønbeck er blant dem som har vært formann/leder av Oslo Arbeidersamfunn. Helga Karlsen var lagets første kvinnelige leder i 1932.[2]

Per februar 2016 har Oslo Arbeidersamfunn mer enn 1000 medlemmer, og er med dette Arbeiderpartiets klart største partilag.

Samfunnshuset på Arbeidersamfunnets plass[rediger | rediger kilde]

I 1938 ble grunnsteinen til en ny bygning lagt ned, og 19. oktober 1946 ble det nye Samfunnshuset innviet. Forsamlingshuset som har adresse Arbeidersamfunnets plass 1, er tegnet av arkitekt Ove Bang. Huset er bygget i funksjonalistisk stil og er omtalt i Modern Architecture in Europe som et av meget få norske byggverk.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Innflytternes AUF[rediger | rediger kilde]

Innflytternes AUF er lagets ungdomsforening, og ble stiftet 22. oktober 1933 under navnet Sosialistisk Bondeungdomslag eller Sos. BUL. Innflytternes AUF startet som et frittstående ungdomslag til Oslo Arbeidersamfunn, men er i dag et lokallag i AUF i Oslo. Innflytternes AUF er en forening som samler unge, innflyttede studenter og arbeidstakere som ikke ønsker å engasjere seg i ordinære bostedslag i AUF i Oslo. Politisk har Innflytternes AUF oftere engasjert seg i internasjonale spørsmål. Laget har siden 2003 hatt et bistandsprosjekt i Cape Town, Sør-Afrika. Prosjektet går ut på å finansiere skolegangen til 19 barn og unge voksne. Snorre Rein overtok som leder av Innflytternes AUF i 2021.

Eilert Sundts forskningspris[rediger | rediger kilde]

Eilert Sundts forskningspris, etablert i 1964, er en årlig pris som deles ut av Oslo Arbeidersamfunn til «forskere hvis vitenskapelige arbeider er av særlig relevans for arbeiderbevegelsen. Enten i inn- eller utland».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Helle, Egil (red.), «Christian Holtermann Knudsen», i: Pionerene – Den socialdemokratiske Forening og Christian Holtermann Knudsen, Tiden norsk forlag, Oslo 1985, side 9-10.
  2. ^ Zachariassen, Aksel, På forpost – Oslo Arbeidersamfund 100 år, Oslo Arbeidersamfunn, Oslo 1964.
  3. ^ Eilert Sundts forskningspris til Bernt Hagtvet. Oslo nye høyskole. Besøkt 22. oktober 2021.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]