Maria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maria
Uttale:ˈmɑːriɑ / mɑˈriːɑ
Betydning:muligens «elsket», «opprørsk», «bitter», «vakker» eller «perle».
Opprinnelse:hebraisk Miriam
Navnedag:25. mars (Norge)
Navnedag:28. februar (Sverige)
Utbredelse
Land hvor Maria (grønt), Marie (blått), Mary (gult) og Mariam (rosa) er mye brukt
Land hvor Maria (grønt), Marie (blått), Mary (gult) og Mariam (rosa) er mye brukt
Varianter og popularitet i Norge (2020)
Maria:19708 kvinner. Rangert som nr. 7.
Marija:451 kvinner. Rangert som nr. 634.
Marya:<200 kvinner.
Andre relaterte navn
Kortformer:Mia, Ria, Riia
Kjæleformer:Aja, Maissi, Maisu, Mally, Manja, Mariel, Mariella, Marielle, Marietta, Marijke, Marika, Marike, Marion, Marita, Marjut, Mascha, Masha, Masja
Guttenavn:Marian
Andre former:Mair, Maíre, Màiri, Malia, Mara, Mari, Mariam, Marie, Marika, Marikka, Marisa, Marissa, Mary, Marya, Maryam, Maureen, Miriam, Moira
På andre språk
Svensk: Maria, Marja
Dansk: Marie, Maria
Grønlandsk: Maria, Mariia, Maalia
Færøysk: Maria
Islandsk: María, Maria
Finsk: Maria, Mariija, Maaria, Marja, Maija
Engelsk: Mary, Maria, Mariah
Tysk: Maria, Marie
Fransk: Marie
Italiensk: Maria
Spansk: María
En navnebærer:
Maria
Jomfru Maria med jesubarnet, malt av Sandro Botticelli
Se også:
Artikler som starter med:Maria, Marija, Marya

Maria er en opprinnelig latinsk og gresk form av det hebraiske kvinnenavnet Miriam. Betydningen av navnet er omstridt. I Bibelen er jomfru Maria mor til Jesus, og på grunn av dette er Maria sannsynligvis det mest utbredte kvinnenavnet i den vestlige verden.[1] Navnet Maria brukes også som mannsnavn i noen språk, da kombinert med et annet mannsnavn.

Mary, Marie og Mari er henholdsvis engelsk, fransk og nordisk form av navnet.

Uttale[rediger | rediger kilde]

På norsk uttales Maria enten med trykk på den første a-en (lydskrift: [ˈmɑːriɑ]) eller på i-en (lydskrift: [mɑˈriːɑ]). I begge tilfeller brukes tonelag 1. På norrønt, islandsk, engelsk, nederlandsk, tysk, italiensk og spansk er trykket på i-en. Navnet uttales omtrent som på norsk i alle disse språkene, bortsett fra engelsk hvor vokalene er annerledes (lydskrift: [məriːə] eller [məraɪːə]). Lydfiler med eksempler på uttale finnes i seksjonen «Eksterne lenker» nederst i denne artikkelen.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Maria er en opprinnelig vulgærlatinsk form av de greske navnene Μαριάμ (Mariam) og Μαρία (María) i Septuagintaen. Disse navnene var igjen greske former av det arameiske navnet מרים (Maryam) og det hebraiske navnet מִרְיָם (MRYM, Miryām, Miriam).

Den opprinnelige betydningen av navnet er omstridt, og svært mange forklaringer har blitt foreslått. Noen av de mest refererte forklaringene er at navnet kan være:

 • dannet av de egyptiske ordene mry (også skrevet mery, mrit, merit eller meryt), «elsket», eller mr, «kjærlighet», og den hebraiske feminine diminutive endelsen -am.[2] (Det har også blitt bemerket at den franske formen Marie er et anagram for det franske ordet aimer, «å elske».)
 • sammensatt av det hebraiske substantivet meri, «opprør», og pronomen-endelsen am, som blir «deres opprør».[3][4]
 • relatert til det hebraiske verbet MRH, mara eller marah som betyr «å være opprørsk».[2][5]
 • relatert til det hebraiske ordet מרא (MRA, mara) som betyr «fete opp», slik at navnet kan tolkes som «den fetladne, den tykkfalne».[2][6][7] Dette kan ha vært sett på som en god egenskap, slik at dette også har blitt tolket som «vakker».
 • relatert til den hebraiske ordstammen marar som betyr «bitter, sterk».[7]
 • en sammensetting av de hebraiske ordene מר (MR, mar), «bitter», mar, «dråpe», mor, «myrra», eller mari, «elskerinne», og yam, «hav», til for eksempel «hav av bitterhet». Merk allikevel at på hebraisk settes adjektiv etter substantiv, slik at en sammensetting burde vært yam mar, etc.
 • relatert til det arameiske ordet MRA, herre. Det er vanlig å referere til jomfru Maria som «vår Frue» i katolsk sammenheng.
 • relatert til den hebraiske ordstammen ra'ah som betyr «å se», «profet».[8]
 • relatert til den hebraiske ordstammen 'wr som betyr «å våkne».
 • relatert til den hebraiske ordstammen marom som betyr «opphøyet».
 • relatert til den hebraiske ordstammen moreh som betyr «lærer».
 • relatert til hebraiske ma-râma, som betyr «ønsket barn».[3][4][9]

Det latinske ordet mare, «hav», som i flertall blir maria, har gjort at navnet også har blitt tolket med betydninger relatert til «hav». Det hebraiske uttrykket mar yam, «havets dråpe», nevnt over, ble først oversatt korrekt til latin som stilla maris. I en senere utgave av bibelen ble dette feilaktig omskrevet til stella maris, «havets stjerne».

Maria er også kjent brukt som en feminin form av mannsnavnet Marius, som kan ha opprinnelse i den romerske krigsguden Mars, eller fra latinske maris, «mannlig».

Maria i Bibelen[rediger | rediger kilde]

I Det nye testamente er det seks forskjellige kvinner som heter Maria:

 • Jomfru Maria.
 • Maria Magdalena, som særlig opptrer i forbindelse med oppstandelsen.
 • Marthas søster Maria fra Betania, omtalt i Lukasevangeliet, kap. 10:39: «Hun hadde en søster som het Maria, og Maria satte seg ned ved Herrens føtter og lyttet til hans ord.» [10]
 • Maria, mor til Jakob den yngre og Joses, omtalt i Markusevangeliet, kap. 15:40: «Blant dem var Maria Magdalena, Salome og Maria, mor til Jakob den yngre og Joses.» [11]
 • Maria, mor til Johannes Markus, omtalt i Apostlenes gjerninger, kap. 12:12: «Da dette var blitt klart for ham, gikk han til huset hvor Maria bodde, mor til Johannes med tilnavnet Markus.» [12]
 • Maria, en kristen kvinne omtalt i Romerbrevet kap. 16:6: «Hils Maria som har arbeidet så mye for dere.» [13] Maria, Klopas’ hustru, omtalt i Johannesevangeliet kap. 19:25: «Ved Jesu kors sto hans mor, morens søster, Maria som var gift med Klopas, og Maria Magdalena.» [14] Er trolig den samme som Maria, mor til Jakob den yngre - se over. Maria har vært et svært populært navn på Jesu tid, når både Jesu mor og søsteren hennes begge het Maria. Også det apokryfe, gnostiske Filipsevangeliet fra 200-tallet omtaler at jomfru Maria hadde en søster med samme navn.[15]

I en studie over registrerte navn på 247 jødiske kvinner i Palestina i tiden 330 f.Kr - 200 e.Kr fant man 68 ulike navn, med en overhyppighet av navnene Maria/Mariamme (58 av de 247) og Salome/Salomezion (61 av de 247). 47,7% av kvinnene hadde altså to navn på deling. Dermed ser det ut til at annenhver jødiske kvinne på Jesu tid het Salome eller Maria.[16]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Runesteinen U558 med innskriften «kuþ + hialbi + auk + mar-a + ant + sib- ... -uk + rakn-...s + auk + haruks + auk + gyriþaʀ» («Måtte Gud og Mar[í]a hjelpe Sibb[a]s(?) sjel ... og Ragn-... og Háruks og Gyríðars»).

Navnet Maria ble populært med utbredelsen av den kristne kulturen, men var kjent i Europa også før kristendommen som en kvinneform av Marius. Maria er kjent brukt i seks runeinnskrifter, men bare som referanse til jomfru Maria, så navnet var sannsynligvis ikke mye brukt som personnavn i Norden i vikingtiden.[17] I Norden var det før reformasjonen uvanlig å gi barn navnet Maria, da det ble ansett som tilnærmet blasfemisk å bruke Jesu mors navn som døpenavn. Maria er allikevel kjent i Norge fra 1000-tallet og i Sverige fra 1300-tallet.

Norge[rediger | rediger kilde]

Den norske sangeren Maria Haukaas Storeng (f. 1979)

Navnet Maria er kjent i Norge fra 1000-tallet som prinsessenavn (datter av Harald Hardråde), men ble vanlig først fra 1500-tallet. Navnet var et populært navn på norske jentebarn på 1700- og 1800-tallet, og igjen fra ca. 1975. Formen Marie var populær på hele 1700- og 1800-tallet og fram til 1930-årene, og igjen fra 1980-årene. Den nordiske formen Mari var populær på 1700-tallet og igjen fra 1980-årene, og den engelske formen Mary var populær i en periode på første halvdel av 1900-tallet. Maria har vært den mest populære av alle disse navneformene de siste tiårene.

Historisk utvikling av populariteten til navnene Maria, Marie, Mari__ og Mary i Norge.[18][19]

Sverige[rediger | rediger kilde]

Maria var et svært vanlig navn i Sverige på midten av 1800-tallet.[20] Populariteten holdt seg til ca 1910.

Danmark[rediger | rediger kilde]

Maria var et svært populært navn på danske jentebarn på 1970-, 1980- og 1990-årene. Formen Marie var svært populær på første halvdel av 1900-tallet.

Historisk utvikling av populariteten til navnene Marie og Maria i Danmark Danmark.[21]
Den tyske skuespilleren Maria Riva (f. 1924)

Tyskland[rediger | rediger kilde]

Maria var uvanlig som fornavn i Tyskland før 1600-tallet. Det var et populært navn på tyske jentebarn fra 1890-årene og fram til 1950-årene, og igjen en periode på 1980-årene. Formen Marie har vært svært populær de siste tiårene.

Historisk utvikling av populariteten til navnene Marie og Maria i Tyskland Tyskland.[22]

USA[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske skuespilleren Maria Bello (f. 1967)

Maria har vært blant de 100 vanligste navnene på jentebarn i USA fra 1940-årene, med en topp i 1975. Det har blitt foreslått at navnet ble populært på grunn av sangen «Maria» i musicalen West Side Story fra 1957, men navnet hadde økende popularitet allerede før den tid. Formen Mariah har vært vanlig fra 1990-årene. Den engelske formen av navnet, Mary, har helt fram til årtusenskiftet vært den vanligste formen i USA, men har på 2000-årene blitt tatt igjen av Maria. Den franske formen Marie var populær fram til 1950-årene.

Historisk utvikling av populariteten til navnene Mary, Marie, Maria og Mariah i USA USA.[23][24]

Utbredelse i dag[rediger | rediger kilde]

Maria er i dag sannsynligvis det mest brukte kvinnenavnet i den vestlige verden. Det er det mest brukte kvinnenavnet i Spania (María), Finland, Chile (María), Hellas (Μαρία), Sverige, Ungarn (Mária), Slovenia (Marija), Kroatia (Marija), Belgia og Italia. Det er også svært vanlig på Færøyene og i Polen, USA, Russland (Мария), Latvia (Marija), Island (María) og Litauen (Marija).[25] Spania skiller seg spesielt ut. Mer enn hver fjerde kvinne i Spania har navnet María.

Maria er sannsynligivis også svært mye brukt i Argentina, Brasil, Ecuador, Nicaragua, Peru, Portugal og Venezuela. Det er sannsynligvis også nokså vanlig i Bolivia, Colombia, Costa Rica, Cuba, Den dominikanske republikk, Filippinene, Guatemala, Honduras, Indonesia, Mexico, Panama, Paraguay, Romania, Uruguay og Østerrike.

I tillegg er den engelske formen Mary det mest brukte kvinnenavnet i USA og den franske formen Marie det mest brukte kvinnenavnet i Frankrike og Tsjekkia. Andre navn som har stor utbredelse i verden er Sara og Anna, men disse er begge mindre utbredt enn Maria.

Selv om statistikk for dette ikke er tilgjengelig, så er María sannsynligvis også svært mye brukt i andre spansktalende land, Mary i andre engelsktalende land og Marie i andre fransktalende land. Navnet Maria er i tillegg til i de nevnte landene også kjent i afrikansk, bulgarsk, estisk, indisk, katalansk, makedonsk, pakistansk, portugisisk, romansk, skandinavisk, tsjekkisk og tysk kultur.

Utbredelse og varianter av navnet i noen av landene hvor statistikk er tilgjengelig.

Tabellen nedenfor gir en detaljert oversikt over populariteten til kvinnenavnet Maria og varianter av dette i noen av de landene hvor statistikk er tilgjengelig.[26][27][28][29][30][31][32][33][34]

Land Navneform Antall
kvinner
Andel
kvinner
Rangering
kvinner
Antall
jentebarn
Andel
jentebarn
Rangering
jentebarn
Colombia Colombia [35] María 2 654 835 (2010)      10 % 1.
Spania Spania [36] Maria 5 766 792 (2005)      20 % 1. 7 784 (2005) 3 % 2.
Ecuador Ecuador [37][38] María 450 141 (2013)      6 % 1.
Hellas Hellas [39] Maria (Μαρία) 542 217 (2008)      10 % 1. (2012) 3.
Panama Panama María 216 857 (2012)      10 % ca. 1.
Belgia Belgia [40] Maria 198 928 (2002)      4 % 1.
Chile Chile [41] Maria 1 037 852 (2005)      10 % 1. 3 063 (2005) 2 % 7.
Bulgaria Bulgaria [42][43] Marija (Мария) 122 952 (2012)      3 % 1. 826 (2012) 2 % 2.
Slovenia Slovenia [44] Marija 75 418 (2006)      8 % 1.
Nicaragua Nicaragua [45] Maria 184 785 (2003)      6 % 1. (2012) 10.
Finland Finland [46] Maria 368 931 (2012)      10 % 21. 2 603 (2005) 9 % 1.
Slovakia Slovakia [47] Mária 225 471 (2010)      8 % 1. 275 (2010) 0,9 % 28.
Nord-Makedonia Nord-Makedonia Marija (Марија) 21 379 (2009)      −4 000 000 % ca. 1. 292 (2009) ca. 2.
Brasil Brasil [48][49] Maria 13 356 965 (2011)      10 % 1. (2012) 67.
Ungarn Ungarn [50] Mária 434 061 (2005)      9 % 1. 178 (2005) 0,4 % 76.
Argentina Argentina [51][52][53] Maria (2005) ca. 0,4 % 1.
Romania Romania [54][55] Maria ca. 400 000 (2012) ca. 3 % ca. 1. (2009) 1.
Kypros Kypros [56] Maria (Μαρία) (2013) ca. 0,4 % 1.
Peru Peru [57] Ana Maria ca. 80 000 (2012) ca. 0,5 % ca. 1.
Uruguay Uruguay [58][59] Ana Maria ca. 10 000 (2012) ca. 0,9 % ca. 1.
El Salvador El Salvador [60] [61] María (2010) ca. 0,4 % 1.
Venezuela Venezuela [62][63] Maria Alejandra ca. 80 000 (2012) ca. 0,6 % ca. 1.
Honduras Honduras [64][65] [61] Maria Carmen ca. 20 000 (2012) ca. 0,4 % ca. 1.
Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea [66][67] Maria Carmen ca. 4 000 (2012) ca. 1 % ca. 1.
Portugal Portugal [68][69] Maria Fatima ca. 100 000 (2012) ca. 2 % ca. 1.
Ecuador Ecuador [37][38] Maria Fernanda ca. 30 000 (2013) ca. 0,4 % ca. 1.
Bulgaria Bulgaria [42][43] Mariya ca. 40 000 (2012) ca. 1 % ca. 1.
Portugal Portugal [68][69] Maria ca. 50 000 (2012) ca. 0,9 % ca. 4. 4 938 (2012) 9 % 1.
Mexico Mexico [70][71][72] María Guadalupe (2008) ca. 0,4 % 1. (2010) 4.
Kroatia Kroatia [73][74] Marija (1999) ca. 0,4 % 1. (2010) 6.
Italia Italia [75] Maria (2004) ca. 0,4 % 1. 1 904 (2004) 0,7 % 30.
Østerrike Østerrike [76][77] Maria (2005) ca. 0,4 % 1. 274 (2011) 0,7 % 34.
Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea [66][67] María del Carmen (2011) 1.
Mexico Mexico [70][71][72] María Fernanda (2010) 1.
Honduras Honduras [64][65] [61] María José (2010) 1.
Polen Polen [78][79] Maria 753 586 (2004)      4 % 2. 3 013 (2009) 2 % 21.
Estland Estland [80][81][82] Maria 5 000 (2004)      0,8 % 13. 76 (2012) 1 % 2.
Færøyene Færøyene [83] Maria 346 (2006)      1 % 2. 3 (2006) 0,8 % 20.
Andorra Andorra [84] Maria ca. 1 000 (2005) ca. 3 % ca. 2.
Argentina Argentina [51][52][53] Ana Maria (2005) ca. 0,4 % 2.
Portugal Portugal [68][69] Ana Maria ca. 60 000 (2012) ca. 1 % ca. 2.
Paraguay Paraguay [85][86] [61] Maria Cristina ca. 10 000 (2012) ca. 0,4 % ca. 2.
Russland Russland [87][88][89] Marija (Мария) (2012) ca. 0,4 % 10. (2012) 2.
Mexico Mexico [70][71][72] María (2008) ca. 0,4 % 2. (2010) 24.
Latvia Latvia [90][91][92] Marija (2010) ca. 0,4 % 2. (2012) 29.
Honduras Honduras [64][65] [61] María Fernanda (2010) 2.
Russland Russland [87][88][89] Marja (Марья) (2012) 2.
Sverige Sverige [93][94] Maria 83 519 (2012)      2 % 3. 123 (2012) 0,2 % 100.
Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk [95] Maria ca. 30 000 (2012) ca. 0,5 % ca. 3.
Belize Belize Maria (2005) ca. 0,4 % ca. 3.
Bolivia Bolivia [96] [61] Ana Maria ca. 30 000 (2012) ca. 0,6 % ca. 3.
Ecuador Ecuador [37][38] Maria Carmen ca. 30 000 (2013) ca. 0,3 % ca. 3.
Uruguay Uruguay [58][59] Maria Carmen ca. 10 000 (2012) ca. 0,7 % ca. 3.
Argentina Argentina [51][52][53] Maria Cristina (2005) ca. 0,4 % 3.
Peru Peru [57] Maria Elena ca. 70 000 (2012) ca. 0,4 % ca. 3.
Honduras Honduras [64][65] [61] Maria Elena ca. 10 000 (2012) ca. 0,3 % ca. 3.
Malta Malta [97][63] Maria ca. 10 000 (2013) ca. 5 % ca. 35. 66 (2011) 3 % 3.
Bulgaria Bulgaria [42][43] Maria (2012) 3.
Malta Malta [97][63] Mariah (Maria / Mariah / Marie) 66 (2011) 3 % 3.
Belarus Belarus [98][99][100] Marija (Мария) (2011) 5,8 3.
Mexico Mexico [70][71][72] Maria Carmen ca. 500 000 (2008) ca. 0,9 % ca. 4.
Uruguay Uruguay [58][59] Maria Cristina ca. 10 000 (2012) ca. 0,6 % ca. 4.
Venezuela Venezuela [62][63] Maria Elena ca. 50 000 (2012) ca. 0,3 % ca. 4.
Russland Russland [87][88][89] Mariya (2012) ca. 0,4 % 4.
Moldova Moldova [101][102] Maria ca. 60 000 (2012) ca. 3 % ca. 4. 535 (2008) 3 % 5.
Belarus Belarus [98][99][100] Maria (2012) ca. 0,4 % 21. (2011) 4.
Mexico Mexico [70][71][72] María del Carmen (2008) ca. 0,4 % 4. (2010) 36.
Island Island [103] María 1 937 (2012)      1 % 64. 145 (2000-2004) 2 % 5.
Romania Romania [54][55] Ana Maria ca. 100 000 (2012) ca. 1 % ca. 5.
Honduras Honduras [64][65] [61] Ana Maria ca. 9 000 (2012) ca. 0,2 % ca. 5.
Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk [95] Maria Altagracia ca. 20 000 (2012) ca. 0,4 % ca. 5.
Ecuador Ecuador [37][38] Maria Elena ca. 20 000 (2013) ca. 0,3 % ca. 5.
Venezuela Venezuela [62][63] Maria Fernanda ca. 50 000 (2012) ca. 0,3 % ca. 5.
Ukraina Ukraina [104] Maria (2012) ca. 0,4 % 13. 687 (2012) 0,3 % 5.
Honduras Honduras [64][65] [61] Dulce María (2010) 5.
Mexico Mexico [70][71][72] María José (2010) 5.
Venezuela Venezuela [62][63] Ana Maria ca. 50 000 (2012) ca. 0,3 % ca. 6.
Uruguay Uruguay [58][59] Maria Alejandra ca. 8 000 (2012) ca. 0,5 % ca. 6.
Paraguay Paraguay [85][86] [61] Maria Elena ca. 10 000 (2012) ca. 0,3 % ca. 6.
Cuba Cuba [105] Maria Elena ca. 20 000 (2012) ca. 0,4 % ca. 6.
Brasil Brasil [48][49] Maria Eduarda (2011) ca. 0,3 % 49. (2012) 6.
Costa Rica Costa Rica [106] Maria Celeste 241 (2011) 0,6 % 6.
USA USA [23][24] Maria 1 249 999 (1990)      0,8 % 7. 5 450 (2005) 0,2 % 47.
Russland Russland [87][88][89] Maria (2012) ca. 0,4 % 7.
Peru Peru [57] Maria Carmen ca. 40 000 (2012) ca. 0,3 % ca. 7.
Cuba Cuba [105] Maria Carmen ca. 20 000 (2012) ca. 0,4 % ca. 7.
Mexico Mexico [70][71][72] Maria Fernanda ca. 400 000 (2008) ca. 0,6 % ca. 7.
Uruguay Uruguay [58][59] Maria Fernanda ca. 7 000 (2012) ca. 0,4 % ca. 7.
Venezuela Venezuela [62][63] Maria Teresa ca. 40 000 (2012) ca. 0,3 % ca. 7.
Serbia Serbia [107][108][109] Marija ca. 50 000 (2005) ca. 2 % ca. 7.
Montenegro Montenegro [110][111] Marija ca. 5 000 (2005) ca. 2 % ca. 7.
Ecuador Ecuador [37][38] Ana Maria ca. 20 000 (2013) ca. 0,2 % ca. 8.
Colombia Colombia [35] Ana Maria (2010) ca. 0,4 % 8.
Italia Italia [75] Anna Maria (2004) ca. 0,4 % 8. 249 (2004) 0,09 % 136.
Liechtenstein Liechtenstein [112] Maria (2005) ca. 0,4 % 9.
Panama Panama Maria (2012) ca. 0,4 % ca. 9.
Andorra Andorra [84] Maria Rosa ca. 700 (2005) ca. 2 % ca. 9.
Honduras Honduras [64][65] [61] Maria (2012) ca. 0,4 % 23. (2010) 9.
Costa Rica Costa Rica [106] Maria Paula 200 (2011) 0,5 % 9.
Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen [113] Maria ca. 200 (2007) ca. 0,4 % ca. 10.
Mexico Mexico [70][71][72] María Elena (2008) ca. 0,4 % 10.
Honduras Honduras [64][65] [61] Maria Luisa ca. 6 000 (2012) ca. 0,1 % ca. 10.
Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea [66][67] Maria Teresa ca. 2 000 (2012) ca. 0,6 % ca. 10.
Kasakhstan Kasakhstan [114][115][116][117] Maria (2012) 10.
Colombia Colombia [35] Maria (2010) ca. 0,4 % 11.
Mexico Mexico [70][71][72] María de los Ángeles (2008) ca. 0,4 % 12. (2010) 39.
Mexico Mexico [70][71][72] Dulce María (2010) 12.
Paraguay Paraguay [85][86] [61] Maria (2012) ca. 0,4 % 14.
Armenia Armenia [118][63] Maria (Մարիա) 303 (2009) 2 % 14.
Mexico Mexico [70][71][72] María de Jesús (2008) ca. 0,4 % 15. (2010) 32.
Mali Mali [119] Maria (2012) ca. 0,4 % 16.
Mexico Mexico [70][71][72] Rosa María (2008) ca. 0,4 % 16.
Norge Norge [120] Maria 17 546 (2012)      0,7 % 18. 225 (2012) 0,8 % 20.
Costa Rica Costa Rica [106] Maria (2005) ca. 0,4 % 18.
Usbekistan Usbekistan [63] Maria (2005) ca. 0,4 % 19.
El Salvador El Salvador [60] [61] Maria (2010) ca. 0,4 % 19.
Albania Albania [121][122] Maria (2005) ca. 0,4 % 19.
Nederland Nederland [123] Maria ca. 1 000 000 (2012) ca. 20 % ca. 19. 324 (2007) 0,4 % 39.
Brunei Brunei Maria (2012) ca. 21.
Tyskland Tyskland [22] Maria (2007) ca. 0,4 % 22. (2012) 69.
Mexico Mexico [70][71][72] María Isabel (2008) ca. 0,4 % 24. (2010) 65.
Ungarn Ungarn [50] Maria ca. 500 000 (2005) ca. 10 % ca. 25.
Mexico Mexico [70][71][72] Maria ca. 6 000 000 (2008) ca. 10 % ca. 25.
Senegal Senegal Maria (2012) ca. 0,4 % ca. 31. (2012) ca. 25.
Algerie Algerie Maria (2012) ca. 0,4 % ca. 31. (2012) ca. 25.
Tanzania Tanzania Maria (2012) ca. 0,4 % ca. 33. (2012) ca. 25.
Madagaskar Madagaskar Maria (2012) ca. 0,3 % ca. 50. (2012) ca. 25.
Marokko Marokko [124] Maria (2012) ca. 0,3 % 50. (2012) 25.
Namibia Namibia Maria (2012) ca. 25.
Uruguay Uruguay [58][59] Maria Emilia (2012) 25.
Bahamas Bahamas Mariah (2012) ca. 25.
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina [125][63] Marija ca. 5 000 (2013) ca. 0,3 % ca. 110. 74 (2011) 0,4 % 26.
Danmark Danmark [126] Maria 28 183 (2007)      1 % 70. 293 (2005) 1,0 % 27.
Mexico Mexico [70][71][72] María del Rosario (2008) ca. 0,4 % 27.
Puerto Rico Puerto Rico [127] Maria 54 (2010) 0,2 % 27.
Filippinene Filippinene [128][129][130] [61] Maria ca. 4 000 000 (2012) ca. 7 % ca. 29.
Ecuador Ecuador [37][38] Maria ca. 500 000 (2013) ca. 7 % ca. 30.
Uganda Uganda Maria (2012) ca. 0,4 % ca. 30.
Mexico Mexico [70][71][72] María Luisa (2008) ca. 0,4 % 30.
Italia Italia [75] Maria Teresa (2004) ca. 0,4 % 30. 158 (2004) 0,06 % 194.
Guatemala Guatemala [61] Maria ca. 400 000 (2005) ca. 6 % ca. 31.
Indonesia Indonesia Maria (2012) ca. 0,4 % ca. 31.
Zimbabwe Zimbabwe Mariya (2012) ca. 0,4 % ca. 31.
Venezuela Venezuela [62][63] Maria ca. 800 000 (2012) ca. 6 % ca. 32.
Peru Peru [57] Maria ca. 800 000 (2012) ca. 5 % ca. 34.
Uruguay Uruguay [58][59] Maria ca. 90 000 (2012) ca. 5 % ca. 34.
Italia Italia [75] Maria Grazia (2004) ca. 0,4 % 36. 224 (2004) 0,08 % 146.
Bolivia Bolivia [96] [61] Maria ca. 200 000 (2012) ca. 4 % ca. 37.
Cuba Cuba [105] Maria ca. 200 000 (2012) ca. 4 % ca. 38.
Brasil Brasil [48][49] Maria Fernanda (2012) 38.
Iran Iran [131][132] Maria (2011) 39.
Argentina Argentina [51][52][53] María Victoria (2009) 40.
Italia Italia [75] Maria Luisa (2004) ca. 0,3 % 42. 78 (2004) 0,03 % 274.
Sveits Sveits [133][134][135] Maria ca. 100 000 (2012) ca. 3 % ca. 44.
Singapore Singapore Maria (2012) ca. 0,3 % ca. 44.
Irland Irland [136][137] Maria (2012) ca. 0,3 % 49. 157 (2008) 0,4 % 48.
Haiti Haiti Maria ca. 100 000 (2005) ca. 2 % ca. 49.
Burkina Faso Burkina Faso Maria (2012) ca. 0,3 % ca. 50.
Finland Finland [46] Marja 52 782 (2012)      2 % 52.
Colombia Colombia [35] Maria Paula (2010) ca. 0,3 % 54.
Jamaica Jamaica [138][139] Maria ca. 20 000 (2005) ca. 2 % ca. 56.
Luxembourg Luxembourg [140] Maria ca. 5 000 (2005) ca. 2 % ca. 57.
Thailand Thailand [141][142] Maria ca. 600 000 (2012) ca. 2 % ca. 57.
Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago Maria ca. 9 000 (2005) ca. 1 % ca. 59.
Litauen Litauen [143][144][145] Marija (Marijà) 21 173 (2012)      1 % 65.
Ukraina Ukraina [104] Mariya ca. 300 000 (2012) ca. 1 % ca. 65.
Storbritannia Storbritannia Maria ca. 300 000 (2005) ca. 1 % ca. 71.
Spania Spania [36] Ana Maria 537 (2005) 0,2 % 71.
New Zealand New Zealand [146] Maria ca. 20 000 (2012) ca. 1,0 % ca. 72. 47 (2012) 0,2 % 95.
Argentina Argentina [51][52][53] María (2009) 73.
Italia Italia [75] Maria Rosa (2004) ca. 0,3 % 74.
Tsjekkia Tsjekkia [147] Mária 14 377 (2006)      0,3 % 80. 6 (2006) 0,01 % 271.
USA USA [23][24] Mariah 7 548 (1990)      0,005 % 1 325. 3 756 (2005) 0,2 % 85.
Ukraina Ukraina [104] Anna Maria (Анна Марія) 11 (2012) 0,005 % 90.
Canada Canada [148] Maria (2012) ca. 0,3 % 92.
Italia Italia [75] Maria Pia (2004) ca. 0,3 % 92. 248 (2004) 0,09 % 137.
Spania Spania [36] Maria Del Carmen 407 (2005) 0,2 % 92.
England England [149] Maria 613 (2011) 93.
Italia Italia [75] Maria Rosaria (2004) ca. 0,2 % 96. 147 (2004) 0,06 % 198.
Skottland Skottland [150] Maria 48 (2012) 96.
Grønland Grønland [151] Maria 64 (2011)      0,2 % 97.
Egypt Egypt [152] Maria ca. 80 000 (2013) ca. 0,2 % ca. 99.
Australia Australia [153] Maria ca. 50 000 (2012) ca. 0,4 % ca. 105.
Latvia Latvia [90][91][92] Maria ca. 4 000 (2010) ca. 0,4 % ca. 110.
Sri Lanka Sri Lanka [63] Mariya ca. 40 000 (2012) ca. 0,4 % ca. 115.
Italia Italia [75] Maria Cristina (2004) ca. 0,2 % 119. 113 (2004) 0,04 % 221.
Italia Italia [75] Maria Chiara 289 (2004) 0,1 % 119.
Tsjekkia Tsjekkia [147] Maria 3 837 (2006)      0,07 % 134. 8 (2006) 0,02 % 244.
Frankrike Frankrike [154] Maria 43 886 (2004)      0,1 % 136. 233 (2004) 0,05 % 210.
Chile Chile [41] María ca. 20 000 (2005) ca. 0,2 % ca. 142.
Belgia Belgia [40] Marija ca. 10 000 (2002) ca. 0,2 % ca. 145.
Australia Australia [153] Marja ca. 20 000 (2012) ca. 0,2 % ca. 145.
Spania Spania [36] María ca. 40 000 (2005) ca. 0,2 % ca. 155.
Nederland Nederland [123] Marja ca. 20 000 (2012) ca. 0,2 % ca. 155. 4 (2007) 0,004 % 2031.
Tsjekkia Tsjekkia [147] Mariya 2 546 (2006)      0,05 % 158.
Canada Canada [148] Marija ca. 30 000 (2012) ca. 0,2 % ca. 169.
Canada Canada [148] Marja ca. 30 000 (2012) ca. 0,2 % ca. 169.
Island Island [103] Maria 221 (2012)      0,1 % 171.
Afghanistan Afghanistan [63] Marya ca. 20 000 (2005) ca. 0,1 % ca. 180.
Slovakia Slovakia [47] Anna Mária 146 (2010)      0,005 % 451. 18 (2010) 0,06 % 185.
Iran Iran [131][132] Marya ca. 50 000 (2005) ca. 0,1 % ca. 187.
Slovakia Slovakia [47] Maria 1 194 (2010)      0,04 % 211. 5 (2010) 0,02 % 331.
Italia Italia [75] Maria Elena 95 (2004) 0,04 % 238.
Tsjekkia Tsjekkia [147] Anna Maria 67 (2006)      0,001 % 841. 6 (2006) 0,01 % 265.
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina [125][63] Maria ca. 1 000 (2013) ca. 0,05 % ca. 348.
Polen Polen [78][79] Marija ca. 6 000 (2004) ca. 0,03 % ca. 352.
Polen Polen [78][79] Marja ca. 6 000 (2004) ca. 0,03 % ca. 352.
Slovakia Slovakia [47] Mária Magdaléna 31 (2010)      0,001 % 787. 4 (2010) 0,01 % 374.
Sverige Sverige [93][94] Marja (2012) ca. 0,05 % 375.
Østerrike Østerrike [76][77] Marija 6 (2011) 0,02 % 414.
Tsjekkia Tsjekkia [147] Marija 296 (2006)      0,006 % 418. 2 (2006) 0,004 % 516.
Island Island [103] Marija 20 (2012)      0,01 % 515.
Sverige Sverige [93][94] Marija (2012) ca. 0,02 % 542.
Hellas Hellas [39] Kondylia Maria (Κονδυλια Μαρια) 163 (2008)      0,003 % 580.
Færøyene Færøyene [83] Marja 4 (2006)      0,02 % 644.
Sverige Sverige [93][94] Anna Maria (2012) ca. 0,006 % 717.
Norge Norge [120] Marija 238 (2012)      0,009 % 799.
Slovakia Slovakia [47] Marija 24 (2010)      0,0009 % 871.
Færøyene Færøyene [83] Marija 2 (2006)      0,008 % 893.

Maria som andrenavn[rediger | rediger kilde]

Den norske artisten Ida Maria Børli Sivertsen (f. 1984)

Katolikker tar gjerne et helgennavn som et ekstra fornavn i forbindelse med konfirmasjonen, og Maria er et ofte brukt navn i denne forbindelse. Dette kan være en medvirkende årsak til at Maria er et så utbredt navn. Maria er vanlig som andrenavn også utenfor katolske områder.

Tabellen nedenfor viser fordelingen av antall personer med Maria som første- og andrenavn i noen av de landene hvor denne type statistikk er tilgjengelig. Radene er sortert etter hvor stor andel som har Maria som førstenavn.

Land Maria som førstenavn
eller tiltalenavn
Maria som ett av
de andre navnene
Kommentar
Sverige (2007) 18 % (81 849) 82 % (366 126) Tiltalenavn er ikke nødvendigvis det samme som første navn i Sverige.
Island (María, 2006) 41 % (1 906) 59 % (2 775)
Norge (2007)[18][155] 66 % (15 170) 34 % (7 700) Tallene for andrenavn er omtrentlige.
Spania (María, 2007) 89 % (4 362 521) 11 % (532 015) Tallene er estimert utfra kun de 100 vanligste navnekombinasjonene. Dette utvalget omfatter ca. 70 % av de som heter María.

I Mexico er Mária brukt som førstenavn i åtte og som andrenavn i to tilfeller i listen over de 30 vanligste kvinnenavnene i landet.

Vanlige norske navnekombinasjoner med Maria er: Anna Maria, Eva Maria, Ida Maria og Ingrid Maria.

Varianter av navnet[rediger | rediger kilde]

Maleriet La Maja Vestida av Francisco Goya

Navnet Maria har en lang rekke varianter. De vanligste er kortformene Maja, May og Mia, kjæleformene Mariel, Mariella, Marielle, Marijke, Marika, Marion og Marita, og variantene Mara, Mari, Mariam, Marie, Marika, Marina, Marisa, Mary, Maryam, Milea og Miriam.

Sammensatte navn basert på Maria omfatter blant annet:

Hebraisk og engelsk form av Maria
Signatur av Marie Antoinette
Sovjetisk frimerke med bilde av Maria Skłodowska-Curie (Мария Склодовская-Кюри)

Nedenfor er en liste over former av navnet på forskjellige språk:

Kjente kvinner med navnet[rediger | rediger kilde]

Den ungarske dronningen Maria Theresia (1717–1780)
Den amerikanske sangeren Mariah Carey (f. 1970)
Den norske musikeren Maria Mena (f. 1986)

Personene i listen er ordnet kronologisk etter fødselsår.

Navnedag[rediger | rediger kilde]

Maria har i Norge, Danmark, Færøyene, Estland og Polen navnedag den 25. mars, som i kristen tradisjon er festen for Maria budskapsdag, dagen da jomfru Maria fikk engelens budskap og unnfanget Jesus Kristus. I Sverige er navnedagen 28. februar (fra 1806) og i Finland 2. juli. Mange land har flere navnedager for Maria, knyttet til forskjellige merkedager eller helgener med navn Maria. Tabellen nedenfor gir en oversikt:

Maleri av El Greco (1575) som skildrer Maria budskapsdag
Dato Land Kommentar
1. januar Italia Høytiden for Guds hellige mor Maria, skytshelgen for gjetere.
19. januar Russland Helligtrekongersdag i den ortodokse kirke
23. januar Polen Marias trolovelse
2. februar Polen Tyskland Kyndelsmesse (Maria renselsesdag)
8. februar Russland
11. februar Italia Polen Tyskland Katolsk minnedag for Vår frue av Lourdes
19. februar Russland
28. februar Sverige Til minne om Gustav IV Adolf av Sveriges datter
25. mars Danmark Estland Færøyene Norge Polen Maria budskapsdag (Marimesse, Vårfrumesse, Vårmesse)
28. mars Russland Johanna Maria
31. mars Russland
2. april Italia Minnedag for Maria av Egypt, skytshelgen for botferdige kvinner, angrende synderinner og mot feber
9. april Italia Minnedag for den hellige Maria Cleofe
14. april Italia Polen Russland
16. april Italia Minnedag for den hellige Maria Bernarda Soubirous
26. april Polen Minnedag for Vår Frue av gode råd (Mater boni consilii)
28. april Polen
3. mai Polen Minnedag for den Sorte Madonna av Częstochowa
24. mai Polen Minnedag for Maria, de kristnes hjelp
25. mai Italia Minnedag for den hellige Maria Magdalena de'Pazzi
26. mai Italia Minnedag for den hellige Mariana de Paredes y Flores av Quito
2. juni Polen Minnedag for den hellige Maria Kostantinova Scerstiukova
20. juni Russland
22. juni Russland
23. juni Italia Minnedag for den hellige Maria av Oignies, beskytter av gravide kvinner
29. juni Italia
2. juli Danmark Finland Polen Tyskland Østerrike Maria besøkelsesdag (Mari Stol, Fruedag)
6. juli Australia Italia Storbritannia USA Østerrike Minnedag for den hellige Maria Goretti, skytshelgen for offere for kriminalitet, tenåringsjenter, moderne ungdom og Marias barn, og for den salige Maria Teresa Ledóchowska
7. juli Italia Minnedag for den salige Maria Romero Meneses
16. juli Italia Minnedag for jomfru Maria av Karmelberget
22. juli Danmark Italia Latvia Litauen Tyskland Maria Magdalenas dag, Magdalimesse. Skytshelgen for gartnere, frisører og parfymemakere.
27. juli Italia Minnedag for den salige Maria Grazia Tarallo, den salige Maria Klementia Staszewska og den salige Maria Magdalena Martinengo
29. juli Polen
2. august Polen Minnedag for den hellige Maria av Englene
4. august Polen Russland
5. august Polen Tyskland Vigselsfesten for basilikaen Santa Maria Maggiore i Roma (Maria av Snøen)
15. august Bulgaria Danmark Færøyene Hellas Polen Spania Tyskland Ungarn Østerrike Jomfru Marias opptagelse i himmelen (Marias himmelfart, Marimesse)
22. august Polen Tyskland Østerrike Minnedag for jomfru Marias dronningverdighet (Maria hjerte)
24. august Italia Minnedag for den hellige Maria Michela og den salige Maria del Tránsito Cabanillas
26. august Polen Minnedag for Vår Frue av Czestochowa
8. september Danmark Færøyene Polen Tyskland Ungarn Østerrike Minnedag for jomfru Marias fødsel
12. september Italia Litauen Polen Slovakia Spania Tyskland Ungarn Østerrike Minnedag for jomfru Marias hellige navn, skytshelgen for barberere i Roma.
15. september Færøyene Polen Minnedag for Marias smerter
19. september Italia Minnedag for den hellige Maria de Cervellón og Vår Frue av La Salette
24. september Polen Minnedag for Vår Frue av Walsingham
3. oktober Italia
6. oktober Italia Minnedag for den hellige Maria Francesca Basinsin, den hellige Maria Fransiska Gallo og den salige Maria Rosa Durocher
7. oktober Italia Polen Tyskland Minnedag for Vår Frue av Rosenkransen
11. oktober Polen Minnedag for den hellige Maria Soledad Torres Acosta
16. oktober Spania
22. oktober Italia Minnedag for den hellige Maria Salome
1. november Italia Minnedag for den hellige Maria, romersk slave
16. november Polen
21. november Danmark Hellas Polen Østerrike Minnedag for jomfru Marias fremstilling i tempelet (Mari offer)
24. november Italia
2. desember Italia Minnedag for den salige Maria Angela Astorch
3. desember Spania
8. desember Danmark Polen Tyskland Ungarn Østerrike Minnedag for jomfru Marias uplettede unnfangelse (Maria unnfangelsesdag)
10. desember Polen Minnedag for Vår Frue av Loreto

Maria som mannsnavn[rediger | rediger kilde]

Den tyske komponisten Carl Maria von Weber (1786–1826)
Den tidligere spanske statsministeren José María Aznar (f. 1953)

Katolikker i Tyskland, Belgia, Frankrike, Italia, Spania, Portugal, Nederland og Polen tar gjerne et helgennavn som et ekstra fornavn i forbindelse med konfirmasjonen. Det er ikke uvanlig at menn i disse områdene velger å bruke Maria i denne forbindelse. Over 300 000 spanske menn har María som ett av sine fornavn.

Tabellen nedenfor gir en detaljert oversikt over populariteten til mannsnavnet Maria og varianter av dette i noen av de landene hvor statistikk er tilgjengelig.[26][27][28][29][30][31][32][33][34]

Land Navneform Antall
menn
Andel
menn
Rangering
menn
Antall
guttebarn
Andel
guttebarn
Rangering
guttebarn
Spania Spania [36] María 305 004 (2005)      1 % 14.
USA USA [23][24] Maria 7 548 (1990)      0,005 % 940.
Tsjekkia Tsjekkia [147] Mariya 11 (2006)      0,0002 % 1 890.
Mexico Mexico [70][71][72] José María (2010) 72.
Spania Spania [36] José María 612 (2005) 0,3 % 74.
Italia Italia [75] Francesco Maria 163 (2000) 0,06 % 140.
Italia Italia [75] Giovanni Maria 77 (2000) 0,03 % 218.
Italia Italia [75] Lorenzo Maria 67 (2000) 0,03 % 239.
Italia Italia [75] Filippo Maria 61 (2000) 0,02 % 254.
Italia Italia [75] Edoardo Maria 48 (2000) 0,02 % 298.

Kjente menn med navnet[rediger | rediger kilde]

Personene i listen er ordnet kronologisk etter fødselsår.

Annen bruk av navnet[rediger | rediger kilde]

En kopi av Christofer Columbus' skip «Santa Maria»

Maria brukes i navn på en rekke kirker, geografiske områder, merkedager, med mer, ofte som en referanse til en av de bibelske Mariaene.

Kirker[rediger | rediger kilde]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fotnoter
 1. ^ Ivar Utne (18. august 2004). «Vanligste for- og etternavn i verden». Nordisk institutt, Universitetet i Bergen. Arkivert fra originalen 19. desember 2008. Besøkt 14. mai 2008. 
 2. ^ a b c Wilfried Seibicke. Historisches Deutsches Vornamenbuch (Band 1-4). 
 3. ^ a b E. G. Withycombe (1977). The Oxford Dictionary of English Christian Names. 
 4. ^ a b Árni Dahl (2005). Navnabókin. 
 5. ^ Friedrich Wilhelm Weitershaus (1998). Das große Vornamenlexikon. 
 6. ^ Kristoffer Kruken og Ola Stemshaug (1995). Norsk Personnamnleksikon. 
 7. ^ a b Adrian Room (1992). Brewer's Dictionary of Names. 
 8. ^ Michael Lerche Nielsen (2003). Hvad skal barnet hedde?. 
 9. ^ Kustaa Vilkuna (1990). Etunimet. 
 10. ^ query=c6r4KKs2UzZMeekVrjfl0C7OGWzsuAPNa9jnFPRVAgd8LQOn/hlgrvc+5z8UDexh
 11. ^ http://www.bibel.no/nettbibelen?query=YmBo4edP7WIz7Y/NDJcwVVJWMV3pZsJCRepAjO/0HejnJYh2rdaTNXGw/Cflwi3F
 12. ^ http://www.bibel.no/nettbibelen?query=u46EQKsNUcEOsJE+u2jH/mBm8sPg0itOn3tHKcO3p7zFat3kP6pBYzXRPiQ/sdIW
 13. ^ http://www.bibel.no/nettbibelen?query=E2QVDMzM2zh26p4xKWhJBhkqEJZWRK/5OgIULO0Wy9RShBK/Irieqy/KrkurpznW
 14. ^ http://www.bibel.no/nettbibelen?query=JSK6x8syuELtc2PioiuanX5ydH505c3LrdjcKKTVInTrsEFp2FhnYT2D9GfPeB1v
 15. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. august 2015. Besøkt 21. august 2015. 
 16. ^ «Every second Palestinian Jewish woman must have been called either Salome or Mary,» sitert fra: http://ntweblog.blogspot.no/2011/03/how-likely-is-it-that-jesus-sisters.html
 17. ^ «Nordiskt runnamnslexikon». Arkivert fra originalen 24. september 2015. Besøkt 25. mars 2015. 
 18. ^ a b «Navnestatistikk». Statistisk sentralbyrå.  Statistikk for navn i Norge
 19. ^ «Digitalarkivet». Arkivverket. Arkivert fra originalen 27. oktober 2007.  Folketellinger i Norge
 20. ^ Karin Norrman, Sven Norrman. (1888). «Förteckning öfver svenska dopnamn upprättad af Karin och Sven Norrman tillika med en sydsvensk namnlista af A. L. Senell ock några jämförande anteckningar.». Kongl. boktryckeriet P. A. Norstedt & söner. Besøkt 25. mars 2015. 
 21. ^ «Populære fornavne fra 1900 til 2005». Københavns Universitet. Arkivert fra originalen 10. februar 2006. 
 22. ^ a b «Vornamens-Hitlisten». Knud Bielefeld.  Statistikk for tyske fornavn (tysk)
 23. ^ a b c d «Popular Baby Names». Social Security Administration.  Statistikk for navn i USA (engelsk)
 24. ^ a b c d «Name Statistics». Name Statistics.  Statistikk for navn i USA (engelsk)
 25. ^ «Įdomioji statistika». Department of Statistics to the Government of the Republic of Lithuania (Statistics Lithuania). Arkivert fra originalen 5. august 2012.  Statistikk for navn i Litauen (litauisk)
 26. ^ a b «Member Directory». Linkedin.  Uoffisiell statistikk basert på Linkedin-medlemmer. Erstatt landskoden først i lenken med ønsket land.
 27. ^ a b «Danskernes Navne». Københavns universitet.  Uoffisiell statistikk basert på antall boende i Danmark.
 28. ^ a b «Top 100 popular first names». locatemyname.com.  Uoffisiell statistikk.
 29. ^ a b «Meaning of names». meaningofname.org.  Uoffisiell statistikk.
 30. ^ a b «SPARQL Query». DBpedia.  Uoffisiell statistikk basert på antall forekomster av navnet i biografier på engelsk Wikipedia.
 31. ^ a b «Top Most Popular Baby Names». top-most-popular-baby-names.com.  Uoffisiell statistikk.
 32. ^ a b «Students of the World - Statistics». studentsoftheworld.info.  Uoffisiell statistikk.
 33. ^ a b «Prénoms du monde». meilleursprenoms.com.  Uoffisiell statistikk.
 34. ^ a b «Human name search engine and statistics». nejms.com.  Uoffisiell statistikk.
 35. ^ a b c d «Curiosidades de los nombres colombianos». registraduria.gov.co. 
 36. ^ a b c d e f «The most frequent names and surnames of residents in Spain and baby names». INE. National Statistics Institute. Spanish Statistical Office.  Statistikk for navn i Spania (engelsk)
 37. ^ a b c d e f «Los nombres y apellidos más comunes en Ecuador» (PDF). abordo.com.ec. 
 38. ^ a b c d e f «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for ecuadorianere bosatt i Spania
 39. ^ a b «Ellinika Onomata». foundalis.com.  Statistikk for fornavn i Hellas (gresk)
 40. ^ a b «Voornamen Bevolking toestand op 1 januari 2002». FOD Economie.  Statistikk for navn i Belgia (nederlandsk/fransk)
 41. ^ a b «Nombres más Comunes». Registro Civil de Chile.  Statistikk for navn i Chile (spansk)
 42. ^ a b c «ПОВЕЧЕ ОТ 400 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ПРАЗНУВАТ НА ЙОРДАНОВДЕН И ИВАНОВДЕН» (PDF). nsi.bg. 
 43. ^ a b c «Top 100 World Baby Names». top-100-baby-names-search.com.  Uoffisiell statistikk.
 44. ^ «Database of first names and family names». Statistical Office of the Republic of Slovenia.  Statistikk for navn i Slovenia (engelsk)
 45. ^ «Frecuencia de los nombres propios». genforum.genealogy.com. 
 46. ^ a b «Namntjänst». Befolkningsregistercentralen.  Statistikk for navn i Finland (svensk)
 47. ^ a b c d e «Najčastejším menom, ktorým rodičia pomenovali svoje dieťa v roku 2010, je Jakub.». Ministerstvo vnútra.  Statistikk for navn i Slovakia (slovakisk)
 48. ^ a b c «Os nomes de bebê mais usados em 2012». babycenter.com. 
 49. ^ a b c «Maria e José são os nomes mais comuns no Brasil, diz levantamento». globo.com. 
 50. ^ a b «Utonevek 2005». SIndex.hu Zrt.  Statistikk for navn i Ungarn (ungarsk)
 51. ^ a b c d e «Santiago y Sofía, los nombres más elegidos en 2006 por los porteños». lanacion.com. 
 52. ^ a b c d e «Most Popular Names». babynames.ch. 
 53. ^ a b c d e «Area Name ARGENTINA». World Names Profiler. 
 54. ^ a b «Most Popular Names». babynames.ch. 
 55. ^ a b «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for rumenere bosatt i Spania
 56. ^ «Περιγράφοντας τους κατοίκους της Κύπρου μ΄ ένα διαφορετικό τρόπο...». cystat.gov.cy. 
 57. ^ a b c d «Top 100 World Baby Names». top-100-baby-names-search.com.  Uoffisiell statistikk.
 58. ^ a b c d e f g «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for uruguayere bosatt i Spania
 59. ^ a b c d e f g «Abril, Matías, Thiago y Mía: los nombres más usados en 2010». elpais.com.uy. 
 60. ^ a b «LOS NOMBRE Y APELLIDO MAS COMUNES EN EL SALVADOR». salvatruchos.com. 
 61. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q «Kiva». Kiva.  Uoffisiell statistikk basert på registrete i Kiva.
 62. ^ a b c d e f «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for venezuelere bosatt i Spania
 63. ^ a b c d e f g h i j k l m n «Name search». nejms.com.  Uoffisiell statistikk.
 64. ^ a b c d e f g h «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for honduranere bosatt i Spania
 65. ^ a b c d e f g h «¿Sabía qué…?». Registro Nacional de las Personas Honduras. 
 66. ^ a b c «Los nombres más comunes en España y Latinoamérica». elconfidencial.com. 
 67. ^ a b c «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for ekvatorial-guineanere bosatt i Spania
 68. ^ a b c «Nomes e mais nomes». nomesportugueses.blogspot.com. 
 69. ^ a b c «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for portugisere bosatt i Spania
 70. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q «Los nombres más frecuentes en México desde 1930». BabyCenter.  Statistikk for navn i Mexico (spansk)
 71. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q «Cien nombres más usados en México para mujer y hombre». terra.com.mx. 
 72. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for meksikanere bosatt i Spania
 73. ^ «Najpopularnija ženska imena u Hrvatskoj». imeHrvatsko. 
 74. ^ «Top 100 World Baby Names». top-100-baby-names-search.com.  Uoffisiell statistikk.
 75. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p «Classifiche onomastiche». Laboratorio Internazionale di Onomastica.  Statistikk for navn i Italia (italiensk)
 76. ^ a b «Vornamen 1984 - 2011». Statistik Austria. 
 77. ^ a b «Area Name AUSTRIA». World Names Profiler. 
 78. ^ a b c «Najpopularniejsze imiona i nazwiska w Polsce w 2004 roku». Ministry of Interior and Administration of the Republic of Poland.  Statistikk for navn i Polen (polsk)
 79. ^ a b c «Najpopularniejsze imiona i nazwiska w Polsce w 2009 roku». Ministry of Interior and Administration of the Republic of Poland.  Statistikk for navn i Polen (polsk)
 80. ^ «Tamm, Saar, Mägi and Sepp are the most common family names in Estonia». Siseministeerium.  Statistikk for navn i Estland (engelsk)
 81. ^ «Lastele enim pandud eesnimed aastal 2012». Siseministeerium.  Statistikk for navn i Estland (estisk)
 82. ^ «Pronunciation and Meaning of Estonian Names». fredonia.edu.  Uoffisiell statistikk med estimert andel basert på et lite antall navn.
 83. ^ a b c «Íbúgvaviðurskifti og val». Hagstova Føroya.  Statistikk for navn på Færøyene (færøysk)
 84. ^ a b «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for andorranere bosatt i Spania
 85. ^ a b c «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for paraguayere bosatt i Spania
 86. ^ a b c «Nombres más frecuentes por nacionalidad». que-significa-mi-nombre.info.  Uoffisiell statistikk.
 87. ^ a b c d «Популярные имена в России» (PDF). yandex.ru. 
 88. ^ a b c d «ИМЕНА». Управление записи актов гражданского состояния. 
 89. ^ a b c d «Russian Given Names: Their Pronunciation, Meaning, and Frequency» (PDF). The American Name Society.  Statistikk for navn i Russland (engelsk)
 90. ^ a b «Vārdu meklēšana». Ministry of Interior of Republic of Latvia, Office of Citizenship and Migration Affairs. 
 91. ^ a b «The Latvians». The Latvian Institute.  Statistikk for navn i Latvia (engelsk)
 92. ^ a b «View the most popular names from countries and regions around the world». babynamefacts.com. 
 93. ^ a b c d «Namnsökning. Hur många heter...?». Statistiska centralbyrån.  Statistikk for navn i Sverige (svensk)
 94. ^ a b c d «Namnstatistik Sverige». Allt för Föräldrar.  Statistikk for navn i Sverige (svensk)
 95. ^ a b «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for dominikanere bosatt i Spania
 96. ^ a b «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for bolivianere bosatt i Spania
 97. ^ a b «Naming Babies: 2011». National Statistics Office Malta. 
 98. ^ a b «Іван і Настасься — самыя папулярныя дзіцячыя імёны ў Беларусі». nn.by. 
 99. ^ a b «View the most popular names from countries and regions around the world». babynamefacts.com. 
 100. ^ a b «Рейтинг имен». rebenok.by.  Uoffisiell statistikk
 101. ^ «Cele mai frecvente numele şi prenumele a copiilor înregistraţi în anul 2008». stare-civila.gov.md. 
 102. ^ «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for moldovere bosatt i Spania
 103. ^ a b c «Nöfn í þjóðskrá». Hagstofa Íslands.  Statistikk for navn på Island (islandsk)
 104. ^ a b c «Алфавітний перелік імен». ukrcensus.gov.ua. 
 105. ^ a b c «Top 100 World Baby Names». top-100-baby-names-search.com.  Uoffisiell statistikk.
 106. ^ a b c «Valentina y Sebastián, los nombres más usados por ticos desde 2007». amelia.sapiens.co.cr. 
 107. ^ «Area Name SERBIA». World Names Profiler.  Statistikk for navn i Serbia (engelsk)
 108. ^ «The Top Baby Names in Serbia for 2003-2005». BabyNameFacts.com.  Statistikk for navn i Serbia (engelsk)
 109. ^ «Top 100 World Baby Names». top-100-baby-names-search.com.  Uoffisiell statistikk.
 110. ^ «Population by age, sex, and type of settlement per municipality, as well as the most frequent name in Montenegro». Statistical Office of Montenegro. 
 111. ^ «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for personer fra Serbia og Montenegro bosatt i Spania
 112. ^ «View the most popular names from countries and regions around the world». babynamefacts.com. 
 113. ^ «First names». comfsm.fm. 
 114. ^ «Самыми популярными именами в Казахстане в 2012 году стали Айару и Ерасыл». bnews.kz. 
 115. ^ «View the most popular names from countries and regions around the world». babynamefacts.com. 
 116. ^ «Baby names-2: Top-10 in KZ». kazavida.blogspot.com. 
 117. ^ «Все популярные имена». takzovut.ru.  Uoffisiell statistikk.
 118. ^ «The most frequently given names to the new-borns by sex». National Statistical Service of the Republic of Armenia. 
 119. ^ «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for maliere bosatt i Spania
 120. ^ a b «Navnestatistikk». Statistisk sentralbyrå.  Statistikk for navn i Norge
 121. ^ «Top 100 World Baby Names». top-100-baby-names-search.com.  Uoffisiell statistikk.
 122. ^ «Emra». Instituti i Statistikave.  Offisiell statistikk.
 123. ^ a b «Kindernamen top 20». Sociale Verzekeringsbank.  Statistikk for navn i Nederland (nederlandsk)
 124. ^ «Most given Moroccan boy names». familyberry.com.  Uoffisiell statistikk
 125. ^ a b «Najčešća dodjeljivana imena novorođene djece u 2011 godini». Bosnia and Herzegovina Federal Office of Statistics. 
 126. ^ «Navne». Danmarks Statistik.  Statistikk for navn i Danmark (dansk)
 127. ^ «Popular Names For Births In Puerto Rico». U.S. Social Security Administration. 
 128. ^ «Most Common Filipino Names : 2005». National Statistics Office. 
 129. ^ «View the most popular names from countries and regions around the world». babynamefacts.com. 
 130. ^ «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for filippinere bosatt i Spania
 131. ^ a b «View the most popular names from countries and regions around the world». babynamefacts.com. 
 132. ^ a b «Все популярные имена». takzovut.ru.  Uoffisiell statistikk.
 133. ^ «Vornamen in der Schweiz». Bundesamt für Statistik. 
 134. ^ «Area Name SWITZERLAND». World Names Profiler.  Statistikk for navn i Sveits (engelsk)
 135. ^ «Die beliebtesten Vornamen in der Schweiz». Kindernamen.org.  Statistikk for navn i Sveits (tysk)
 136. ^ «Irish Babies Names». Central Statistics Office Irleand.  Statistikk for navn i Irland (engelsk)
 137. ^ «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for irer bosatt i Spania
 138. ^ «All About Baby» (PDF). rgd.gov.jm. 
 139. ^ «Popular Jamaican Baby Names». parentingliteracy.com. 
 140. ^ «Area Name LUXEMBOURG». World Names Profiler.  Uoffisiell statistikk
 141. ^ «Top 100 World Baby Names». top-100-baby-names-search.com.  Uoffisiell statistikk.
 142. ^ «'Somchai' most popular male name». bangkokpost.com. 
 143. ^ «Įdomioji statistika». Statistics Lithuania.  Statistikk for navn i Litauen (litauisk)
 144. ^ «Nombres más frecuentes por nacionalidad». Instituto Nacional de Estadística.  Statistikk for litauere bosatt i Spania
 145. ^ «Palyginkite vardus pagal dažnumą». Valstybinės lietuvių kalbos komisijos.  Statistikk for navn i Litauen (litauisk)
 146. ^ «Most Popular Male and Female First Names». The Department of Internal Affairs. 
 147. ^ a b c d e f «Četnost jmen a příjmení». Ministerstvo vnitra a Policejní prezidium ČR.  Statistikk for tsjekkiske fornavn (tsjekkisk)
 148. ^ a b c «Top Baby Names in Canada 2012». Today's Parent. 
 149. ^ «Baby Names - England and Wales, 2011». Office for National Statistics. 
 150. ^ «Babies first names 2012». General Register Office for Scotland. 
 151. ^ «Navnestatistik for Grønland 2011» (PDF). Grønlands Statistik.  Statistikk for navn på Grønland (dansk)
 152. ^ «Name-list Egypt». name-list.net.  Uoffisiell statistikk basert på navneliste.
 153. ^ a b «Baby Names Australia». Mark McCrindle. 
 154. ^ «L'encyclopédie des prénoms». Le Journal des Femmes.  Statistikk for franske fornavn (fransk)
 155. ^ Øyvind Hartberg. «Dobbeltnavn for jenter – hvem vinner?». BarniMagen.com. Arkivert fra originalen 17. mai 2008. Besøkt 19. mai 2008. 
Litteratur
 • Tom Glazer (1978). All about your name, Mary (Maria, Molly, Marie, Miriam, Marion, Maureen). Doubleday. ISBN 978-0385064057.  [engelsk]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lydfiler[rediger | rediger kilde]