Gift med mara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gift med mara er tittelen på et vandresagn godt kjent i Tyskland, Danmark og Sverige. I Norge er sagnet dokumentert i Hedmark, Telemark, Hordaland og Sogn. I kortform er innholdet i sagnet slik:

En gutt var mye plaget av mareritt. Så fikk han det rådet at han skulle tette alle sprekker og glugger i rommet der han sov. Bare ett hull måtte være åpent, og det skulle han tette mens mara red ham. Neste gang han hadde mareritt slo han en plugg inn i hullet, og da han våknet lå det en naken jente i senga ved siden av ham. Han giftet seg med jenta og de fikk flere barn. Men en gang de skulle gjøre rent i rommet, kom han til å ta pluggen ut. Da forsvant jenta ut gjennom hullet, og han så henne aldri mer.

Både i sagnet og i folketro ble mara personifisert som en kvinne. Hun blir ofte skildret som en kvelerdemon. Men mange folketroutsagn tyder også på at man tenkte seg det å være mare, som en skjebne omtrent som å være varulv eller mannbjørn. I folketro kan man aldri forvente logikk eller konsekvens, og det er mange oppfatninger om hvordan man kunne bli en mare. Maren kunne være en gjenganger etter en gammel jomfru, skjebnen kunne være kastet på henne ved trolldom eller det kunne være resultatet av en spesiell fødsel. En vanskelig fødsel kunne bli satt igang ved at den fødende krøp gjennom fosterhinnen av et føll, men da ville det barnet som ble født, bli en mare om det var en jente, eller en varulv om det var en gutt.

Trylleformel mot Mara[rediger | rediger kilde]

Man tar et tørkle og legger en Foldekniv inn i det, og dette føres frem og tilbake fra høyre til venstre omkring den Personen/Dyret Mara skal drives ut av. Så framsies Mare-Ordene:

Mara, Mara minne
er du inde,
så skal du ut
med Stokk og med Sten
med Jern og ben.
Så kjem han Saint Ola med sitt Sverd
og slår deg bak -
du skal fara en Fandens Ferd,
akte deg, Mara, Mara minne!

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bø, Grambo & al. Norske segner. Oslo 1981