Rainer Maria Rilke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rainer Maria Rilke
Rainer Maria Rilke, 1900.jpg
Født René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke
4. desember 1875
Praha
Død 29. desember 1926 (51 år)
Montreux
Gravlagt Raron
Ektefelle Clara Westhoff
Samboer Claire Goll, Baladine Klossowska, Clara Westhoff
Utdannet ved Karlsuniversitetet
Yrke Skribent, poet, dramatiker, oversetter, romanforfatter
Nasjonalitet Tyskland, Østerrike
Språk tysk
Utmerkelser PEN Award for Poetry in Translation
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Rainer Maria Rilke (født 4. desember 1875 i Praha, Böhmen, den gang en del av Østerrike-Ungarn, død 29. desember 1926 ved Montreux, Sveits) var en av de mest betydelige tyskspråklige lyrikere, kjent for sine formfullendte og estetiske dikt (f.eks «Panteren»). Han skrev også fortellinger, en roman og tekster om kunst og kultur, samt tallrike oversettelser av litteratur og lyrikk fra bl.a. fransk til tysk. Hans omfattende brevveksling er en viktig del av hans litterære verk.

Liv[rediger | rediger kilde]

Paula Modersohn-Beckers portrett av Rainer Maria Rilke (1906)

Allerede som gutt skrev han dikt og i 1894 ordnet han dem til sin første diktsamling, Leben und Lieder. Senere fulgte flere, noen av de mest kjente er Das Stunden Buch (Timenes bok, skrevet mellom 1899 og 1903) og Das Buch der Bilder (Bildenes bok, første del 1902, andre del i 1906), Neue Gedichte og Der neuen Gedichte anderer Teil (Nye dikt og Andre del av nye dikt, 1907 og 1908) og Das Marienleben (1912).

Rilke møtte og arbeidet som sekretær for Auguste Rodin i 19051906, noe som ble av stor betydning for ham. Også hans møte med den franske maleren Paul Cézannes arbeider i 1906, rett etter malerens død, var en banebrytende opplevelse for ham.

Under og etter første verdenskrig gikk Rilke igjennom en krise og fikk ikke skrevet noe. Men langsomt overvant han den, og ut kom hans mest kjente diktsamling: Duineser Elegiene (Duinos klagesanger), skrevet mellom 1912 og 1923. Som et overskuddsprodukt av arbeidet med «elegiene» oppsto Sonettene til Orfeus, som ble det siste han skrev. Rilke døde 1926 på sanatoriet Valmont i Sveits. Han hadde da alt i lengre tid vært plaget av leukemi, og da han stakk seg på en rosentorn, døde han av forgiftning som en følge av dette.

Norske gjendiktninger[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Tekstsamlinger
Wikisource-logo.svg Tysk Wikisource: Rainer Maria Rilke – Originaltekster
forfatterstubbDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.