Maria Guleghina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria Guleghina
Født9. aug. 1959[1]Rediger på Wikidata (64 år)
Odesa (Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk)
BeskjeftigelseOperasanger Rediger på Wikidata
Embete
  • UNICEF Goodwill-ambassadør Rediger på Wikidata
Utdannet vedOdesa National Music Academy
NasjonalitetSovjetunionen
Belarus
Luxembourg
UtmerkelserDen hellige apostellike fyrstinne Olgas orden
Заслужаны артыст Беларускай ССР (1987)

Maria Agasovna Guleghina (russisk: Mapия Aгacoвнa Гулeгинa, ukrainsk: Марія Агасівна Гулегіна, armensk: Մարիա Գուլեգինա, født Meytardjan (russisk: Мейтарджян); født i Odessa (USSR) 9. august 1959) er en operasanger har spesialisert seg på et italiensk repertoar. Hun er sopran.

Hun er datter av en armensk far og en ukrainsk mor, bosatt i Odessa i Ukraina som da hun ble født var en del av Sovjetunionen. Hun studerte sang ved konservatoriet i Odessa der hun hadde Evgeny Nikolaevich Ivanov som lærer. Han fortsatte å veilede henne etter at hun ble uteksaminert.

I 1985 debuterte Guleghina på Statsoperaen i Minsk i Yolantha, ikke lenge før hun forlot landet for å satse på en internasjonal karriere. To år senere kom den internasjonale debuten da hun hadde rollen som Amelia i en oppsetning av Un ballo in mascheraLa Scala i Milano. Rollen som Riccardo ble sunget av Luciano Pavarotti.

Senere har hun hatt ledende roller i operaer som I due Foscari, Manon Lescaut og Tosca. Guleghina ble etter dette engasjert til å opptre blant annet ved operaene i Wien, München, Hamburg og London. I Paris debuterte hun som mordersken Abigaille i NabuccoPariseroperaen i 1995.

New York City og The Metropolitan Opera var scenen for Guleghinas amerikanske debut i januar 1991 som Maddalena i Andrea Chénier. Senere har hun opptrådt i ledende sopranroller i for eksempel Ernani, Simon Boccanegra, Cavalleria rusticana og Fedora på operaene i San Francisco og Chicago.

Av andre krevende roller hun har sunget er Odabella i Attila og Lady Macbeth i Macbeth. I 1992 debuterte hun på russisk grunn i Mariinskyteateret i St. Petersburg i rollen som Lisa i Tsjajkovskijs Spardame.

Guleghina har opptrådt i Japan flere ganger, to ganger som medlem av La Scalas tropp. Ved åpningen av Operahuset i Oslo sang hun åpningsariaen fra Aida. I hele november 2009 hadde hun hovedrollen som Turandot i operaen ved samme navn i oppføringen på the Met i New York. Under avslutningsseremonien for Vinter-OL 2010 i Vancouver, Canada, representerte hun Russland da hun sang ved overrekkelsen av det olympiske flagget. Under åpningsseremonien til de Paralympiske vinterleker 2014 i Sotsji sang hun stående på en isbryter som førte henne gjennom Fisjt Olympiastadion.

Hun har mottatt mange priser og utmerkelser, og er æresmedlem i styret for den Internasjonale paralympiske komite i tillegg til å være goodwill-ambassadør for UNICEF.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm1114131, besøkt 10. juli 2016[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]