Maria Guleghina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maria Guleghina
AlyaandGulegina.jpg
Født9. aug. 1959[1]Rediger på Wikidata (62 år)
OdesaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Operasanger, sangerRediger på Wikidata
Embete
  • Goodwill-ambassadør for UNICEF Rediger på Wikidata
Utdannet ved Odessa National Music AcademyRediger på Wikidata
Nasjonalitet Ukraina, Sovjetunionen, RusslandRediger på Wikidata
Utmerkelser Den hellige apostellike fyrstinne Olgas orden, Заслужаны артыст Беларускай ССР (1987)Rediger på Wikidata

Maria Agasovna Guleghina (russisk: Mapия Aгacoвнa Гулeгинa, ukrainsk: Марія Агасівна Гулегіна, armensk: Մարիա Գուլեգինա, født Meytardjan (russisk: Мейтарджян); født i Odessa (USSR) 9. august 1959) er en operasanger har spesialisert seg på et italiensk repertoar. Hun er sopran.

Hun er datter av en armensk far og en ukrainsk mor, bosatt i Odessa i Ukraina som da hun ble født var en del av Sovjetunionen. Hun studerte sang ved konservatoriet i Odessa der hun hadde Evgeny Nikolaevich Ivanov som lærer. Han fortsatte å veilede henne etter at hun ble uteksaminert.

I 1985 debuterte Guleghina på Statsoperaen i Minsk i Yolantha, ikke lenge før hun forlot landet for å satse på en internasjonal karriere. To år senere kom den internasjonale debuten da hun hadde rollen som Amelia i en oppsetning av Un ballo in mascheraLa Scala i Milano. Rollen som Riccardo ble sunget av Luciano Pavarotti.

Senere har hun hatt ledende roller i operaer som I due Foscari, Manon Lescaut og Tosca. Guleghina ble etter dette engasjert til å opptre blant annet ved operaene i Wien, München, Hamburg og London. I Paris debuterte hun som mordersken Abigaille i NabuccoPariseroperaen i 1995.

New York City og The Metropolitan Opera var scenen for Guleghinas amerikanske debut i januar 1991 som Maddalena i Andrea Chénier. Senere har hun opptrådt i ledende sopranroller i for eksempel Ernani, Simon Boccanegra, Cavalleria rusticana og Fedora på operaene i San Francisco og Chicago.

Av andre krevende roller hun har sunget er Odabella i Attila og Lady Macbeth i Macbeth. I 1992 debuterte hun på russisk grunn i Mariinskyteateret i St. Petersburg i rollen som Lisa i Tsjajkovskijs Spardame.

Guleghina har opptrådt i Japan flere ganger, to ganger som medlem av La Scalas tropp. Ved åpningen av Operahuset i Oslo sang hun åpningsariaen fra Aida. I hele november 2009 hadde hun hovedrollen som Turandot i operaen ved samme navn i oppføringen på the Met i New York. Under avslutningsseremonien for Vinter-OL 2010 i Vancouver, Canada, representerte hun Russland da hun sang ved overrekkelsen av det olympiske flagget. Under åpningsseremonien til de Paralympiske vinterleker 2014 i Sotsji sang hun stående på en isbryter som førte henne gjennom Fisjt Olympiastadion.

Hun har mottatt mange priser og utmerkelser, og er æresmedlem i styret for den Internasjonale paralympiske komite i tillegg til å være goodwill-ambassadør for UNICEF.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm1114131, besøkt 10. juli 2016[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]