Lourdes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lourdes
MpaLurdesRosaryBasilica.jpg
Lourdes med basilikaen

Våpen

Kart over Lourdes

LandFrankrike Frankrike
RegionOccitanie
DepartementHautes-Pyrénées
ArrondissementArgelès-Gazost
KantonLourdes-Est
Lourdes-Ouest
StatusKommune
Postnummer65100
Areal36,94 km²[1]
Befolkning13 247[2] (2020)
Bef.tetthet358,61 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

960
343
Høyde o.h.420 meter
Nettsidewww.lourdes.fr/
Politikk
MaireJean-Pierre Artiganave (2008–2014)
Kart
Lourdes
43°05′42″N 0°02′43″V

Lourdes (oksitansk Lorda) er en kommune i departementet Hautes-Pyrénées i regionen Occitanie sør i Frankrike. I sør ligger Pyreneene med fjelltoppene Aneto, Montaigu og Vignemale (3 298m), mens det rundt byen er tre topper på opptil 1 000 meter, som kalles Béout, Petit Jer og Grand Jer.

Lourdes var opprinnelig en liten og lite viktig kjøpstad ved foten av Pyreneene. Borgen som stiger opp fra sentrum av byen, var lenge det eneste viktige i byen. Etter at Bernadette Soubirous i 1858 visstnok hadde et syn av jomfru Maria i byen, har Lourdes utviklet seg til en svært populær kristen pilegrimsby.

I dag har Lourdes under 16 000 innbyggere, men tar imot omkring 5 millioner pilegrimer og turister hvert år. Lourdes er den byen i Frankrike med flest hoteller etter Paris med ca. 270.

Historie[rediger | rediger kilde]

På 700-tallet var det flere småkamper mellom Mirat, den lokale maurerlederen, og Karl den store, konge over frankerne i Lourdes og festningen som lå der. Karl den store hadde omringet Mirat i festningen en stund, men maureren hadde så langt nektet å overgi seg. Ifølge sagnet skal en ørn uventet ha dukket opp og sluppet en enorm laks ved Mirats fot. Dette ble sett på som et dårlig tegn, og Mirat ble overtalt til å overgi seg til dronningen av himmelen av den lokale biskopen. Han besøkte Den svarte Madonna av Puy for å ofre gaver, slik at han kunne få et sikkert svar på om det var det rette å overgi seg. Han ble forbløffet over hvor vakker hun var, og valgte å overgi festningen og konvertere til kristendommen. Dagen han ble døpt, tok Mirat navnet Lours, som også ble byens navn. Gjennom tidene har dette endret seg til Lourdes.

Etter å ha vært residens for grever av Bigorre, ble Lourdes i 1360 gitt bort til England etter traktaten i Brétigny, som førte til midlertidig fred med Frankrike under hundreårskrigen.

I 1405 omringet Karl VI borgen under hundreårskrigen, og etter 18 måneder erobret han byen fra engelskmennene.

På 1500-tallet ble byen rasert under hugenottkrigen mellom romerske katolikker og hugenotter. I 1569 gikk grev Gabriel de Montomery til angrep på den nærliggende byen Tarbes, da dronning Jeanne d’Albret av Navarra innførte protestantisme der. Byen ble angrepet i 1592 av katolske styrker, som gjenopprettet katolisismen i området.

I 1607 ble Lourdes omsider en del av Kongeriket Frankrike.

Borgen ble et fengsel under Louis XV, men i 1789 ble fangene sluppet fri. Napoleon I opprettet igjen fengsel der i 1803.

Mot slutten av Napoleonskrigen på Den iberiske halvøya mellom Frankrike, Spania, Portugal og Storbritannia i 1814, gikk britiske og allierte styrker, under ledelse av Hertugen av Wellington, inn i Frankrike og tok kontroll over området. De fulgte Marskalk Soults hær, og slo den franske hæren nær Tarbes før det siste slaget fant sted utenfor Toulouse den 10. april 1814. Dette førte til slutten på krigen.

Statuen av Vår frue i Lourdes

Frem til 1858 var Lourdes en rolig og søvnig by med ca. 4 000 innbyggere. 11. februar 1858 hevdet den 14 år gamle lokale jenta Bernadette Soubirous at en vakker kvinne hadde vist seg for henne i den avsidesliggende Grotto av Massabielle. Kvinnen skal senere ha identifisert seg selv som «det rene begrepet», og de troende mente det var jomfru Maria. Kvinnen viste seg 18 ganger, og i 1859 strømmet tusenvis av pilegrimer til Lourdes. En statue av Vår Frue av Lourdes ble reist i 1864. Etter dette ble Lourdes en av de viktigste katolske helligdommene for jomfru Maria, og tallet på besøkende steg fra år til år. Byen er så viktig for den katolske kirke at Pave Johannes Paul II besøkte helligdommen to ganger i 1983 og 2004.

Helligdommen i Lourdes[rediger | rediger kilde]

Fra mars til oktober strømmer katolske pilegrimer fra hele verden til Vår Frue av Lourdes. Man mener at kilden i grotten har legende egenskaper, som visstnok skal ha gjort folk med uhelbredelige sykdommer friske. Det er estimert at omkring 200 millioner mennesker har besøkt helligdommen siden 1860, og den romersk-katolske kirke har offisielt godkjent 68 mirakuløse helbredelser.

Det finnes også mange kritikere og skeptikere til disse synene fra 1856. Jentas familie var svært fattig, men etter de påståtte synene opplevde familien stor fremgang og ble rik. Derfor hevder kritikerne at det var jentas familie som stod bak de påståtte synene.

Mange besøkende i Lourdes blir sjokkert over å se de mange neonopplyste souvenirbutikkene med salg av tvilsomme hellige gjenstander. Lourdes er blitt kalt «Den katolske kirkes svar på Disneyland» og paralleller blir av og til trukket til Las Vegas. Kritikere hevder også at Lourdes-fenomenet i dag bare er noe byen og regionen tjener penger på, og at man derfor er svært interessert i å få pilegrimene til å fortsette å komme dit.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Lourdes

Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]