West Side Story

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om musikalen West Side Story. For filmen som bygger på musikalen, se West Side Story (film).
Maria synger «I Feel Pretty». Fra venstre: Elizabeth Taylor (Francesca), Carmen Guitterez (Teresita), Marilyn Cooper (Rosalia) og Carol Lawrence (Maria).

West Side Story er en amerikansk musikal fra 1957 av Leonard Bernstein (musikk), Stephen Sondheim (sangtekster), Arthur Laurents (manus) og Jerome Robbins (dramatisering og koreografi). Den er berømt for den utstrakte bruken av dans som fortellende element, og for den tragiske slutten, som skiller den fra de fleste amerikanske skuespill og filmer fra samme tid. Handlingen er en fri fortolkning av Shakespeares Romeo og Julie, plassert i gjengmiljø i samtidens New York. Tittelen henspiller på Upper West Side på Manhattan.

Musikalen ble uroppført på Broadway 26. september 1957, og ble spilt i sin opprinnelige versjon 732 ganger. Suksessen førte i løpet av noen år til nye produksjoner i London, en landsomfattende turné i USA, og en prisbelønt filmversjon. Senere er West Side Story satt opp i utallige produksjoner over hele verden, og er blitt oversatt til tolv språk, blant andre norsk.

Scene fra musikalen West Side Story på Det norske teatret i 1965. Sølvi Wang og Rikki Septimus i front.

Første gang den ble fremført i Norge var i 1962 på den Norske Opera (nå Folketeateret) i en utenlandsk turnéforestilling. Første gang den ble fremført på norsk var i 1965 på Det norske teatret. Leonard Bernstein kom selv for å overvære den norske premieren. Musikalen ble spilt på Det norske teatret igjen i 1982. Forestillingen har dessuten blitt fremført på Chateau Neuf i 1990, Trøndelag Teater i 1997, Oslo Nye Teater i 2006[1] og i Kilden teater- og konserthus i 2012.[2]

Les også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Musikalens offisielle hjemmeside Arkivert 18. april 2006 hos Wayback Machine., utg. The Leonard Bernstein Office. 11. juni 2006
  2. ^ NRK, teateranmeldelse

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]