Karmelberget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karmelberget
Caiobadner - mount carmel.JPG
Andre navnהר הכרמל – Karem El/Har Ha'Karmel ((he))
الكرمل/جبل مار إلياس – Kurmul/Jabal Mar Elyas ((ar))
Geografi
LandIsrael Israel (Haifa)
Høyeste punkt
NavnRom Carmel
Høyde546 moh.[1]
Beliggenhet
Karmelberget i 1894

Karmelberget eller Karmelfjellet, Haifas «grønne lunge», er en fjellkjede i nordvestre del av Israel som strekker seg fra Middelhavet og sørøstover i landet. Karm betyr «vinmark», så Karmel betyr «Guds vinmark».[2]

I det Det gamle testamentet berettes det at profeten Elia ofret på berget og talte imot Baaldyrkerne. Det er beskrevet som Guds fjell av Jesaja.

1200-tallet grunnla en gruppe eremitter et kloster og en klosterorden, karmelittene. Stella Maris, en fransk orden, har kirke, kloster og gjestehus her.

Bahai-troens verdenssenter, inkludert flere hellige plasser, ligger på fjellet. Det viktigste er Bábs helligdom. På Karmelberget ligger også Det universelle rettferdighetens hus, bahai'enes administrative organisasjon. Den 23. mai 2001 åpnet terrassene (betraktet som et verdensarvsted) sine porter for besøkende. De ni terrassene går fra den tyske tempelkolonien nederst opp til toppen av Karmelberget. Det er et kjent turistmål, og terrassene er populære som bakgrunn for bryllupsbilder.

FN-organet UNESCOs verdensarvkomite besluttet den 8. juli 2008 at Bábs helligdom og bahai-verdenssenteret på Karmelberget, som ett av to bahai helligsteder i Israel, er inkludert på verdensarvlisten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mount Carmel, mountain ridge, Israel Encyclopædia Britannica
  2. ^ Sylfest Lomheim: «Fred, fiken, fisk», Klassekampen, 21. november 2018

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]