Karmelberget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Karmelberget
Karmelberget
Andre navn:הר הכרמל – Karem El/Har Ha'Karmel ((he))
الكرمل/جبل مار إلياس – Kurmul/Jabal Mar Elyas ((ar))
Land:Israel Israel (Haifa)
Høyeste topp:Rom Carmel (546[1] moh.)
Karmelberget 1894

Karmelberget eller Karmelfjellet, Haifas «grønne lunge», er en fjellkjede i nordvestre del av Israel som strekker seg fra Middelhavet og sørøstover i landet.

I det Det gamle testamentet berettes det at profeten Elia ofret på berget og talte imot Baalsdyrkerne. Det er beskrevet som Guds fjell av Jesaja.

1200-tallet grunnla en gruppe eremitter et kloster og en klosterorden, karmelittene. Stella Maris, en fransk orden, har kirke, kloster og gjestehus her.

Bahai-troens verdenssenter, inkludert flere hellige plasser, ligger på fjellet. Det viktigste er Bábs helligdom. På Karmelberget ligger også Det universelle rettferdighetens hus, bahaienes administrative organisasjon. Den 23. mai 2001 åpnet terrassene (betraktet som et verdensarvsted) sine porter for besøkere. De ni terrassene går fra den tyske tempel-kolonien nederst til toppen av Karmelberget. Det er et kjent turistmål og terrassene er populært som bakgrunn for bryllupsbilder.

FN-organet UNESCOs verdensarvkomite besluttet den 8 juli 2008 at Bábs helligdom og bahai-verdenssenteret på Karmelberget, som ett av to bahai hellige steder i Israel er inkludert på verdensarvlisten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mount Carmel, mountain ridge, Israel Encyclopædia Britannica

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]