Santa Maria Maggiore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore («Den store Mariakirken», også kalt Basilica Liberiana, iblant også på norsk formulert som Sankta Maria den store) er en av patriarkalbasilikaene i Roma. Navnet forteller at den er den største kirken i Roma som er viet til jomfru Maria.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første kirken på stedet ble reist omkring år 350 av pave Liberius, derav navnet Basilica Liberiana («Den liberianske basilika»).[trenger referanse] Den ble finansiert av en romersk patrisier og hans kone, som var barnløse og ønsket å gi sin formue til jomfru Marias ære.[trenger referanse] Legenden fortelles at hun viste seg for dem i en drøm og ba dem bygge en kirke. Etterpå snødde det i august, den varmeste måneden i Roma, og snøen markerte omrisset på bygningen som skulle reises. Dette feires hvert år under festen for Vår frue av snøen den 5. august. Under festmessen i basilikaen slippes hvite rosenblader ned fra taket for å illudere snø.

Kirken ble restaurert, antagelig nesten fullstendig gjenoppbygget, av Sixtus III for å feire erklæringen av at Maria var Guds Mor ved konsilet i Efesos i 432. Den ble sterkt skadet i et jordskjelv i 1348, og restaurert noen år senere. Kirken fungerte frem til 1953 som patriarkalbasilika for den latinske patriarken av Antiokia.

Den er betjent av kanniker, og i tillegg fungerer redemptoristprester som sakristaner, og det er et kollegium av dominikanerprester som hver dag hører skriftemål der.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]