Santa Maria Maggiore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Santa Maria Maggiore
Roma - 2016-05-23 - Basilica di Santa Maria Maggiore - 2957.jpg
Område RomaRediger på Wikidata
Plassering MontiRediger på Wikidata
Bispedømme Roma bispedømmeRediger på Wikidata
Arkitektur
Periode Early Christian architectureRediger på Wikidata
Arkitekt Ferdinando FugaRediger på Wikidata
Beliggenhet
Map
Santa Maria Maggiore
41°53′51″N 12°29′55″Ø

Santa Maria Maggiore («Den store Maria-kirken», også kalt Basilica Liberiana, iblant også på norsk formulert som Santa Maria den store) er en av patriarkalbasilikaene i Roma. Navnet forteller at det er den største kirken i Roma viet til jomfru Maria.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første kirken her ble reist omkring år 350 av pave Liberius, derav navnet Basilica Liberiana («Den liberianske basilika»).[trenger referanse] Den ble finansiert av en romersk patrisier og hans kone, som var barnløs og ønsket å gi sin formue til jomfru Marias ære.[trenger referanse] Legenden forteller at hun viste seg for dem i en drøm og ba dem bygge en kirke. Etterpå snødde det i august, den varmeste måneden i Roma, og snøen markerte omrisset på bygget som skulle reises. Dette blir feiret hvert år under festen for Vår frue av snøen den 5. august. Under festmessen i basilikaen slippes hvite roseblader ned fra taket for å illudere snø.

Kirken ble restaurert, antagelig nesten fullstendig gjenoppbygget, av Sixtus III for å feire erklæringen av Maria som Guds mor ved konsilet i Efesos i 432. Den ble sterkt skadet i et jordskjelv i 1348, og restaurert noen år senere. Kirken fungerte frem til 1953 som patriarkalbasilika for den latinske patriarken av Antiokia.

Den er betjent av kanniker, og i tillegg fungerer redemptoristprester som sakristaner, og det er et kollegium av dominikanerprester som hver dag hører skriftemål der.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]