Hopp til innhold

Santa Maria del Fiore (Firenze)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Santa Maria del Fiore (Firenze)
OmrådeFirenze
PlasseringPiazza del Duomo, Florence
BispedømmeRoman Catholic Archdiocese of Florence
Byggeår8. september 1296
Arkitektur
Perioderenessansearkitektur
Italian Gothic architecture
Arkitekt
12 oppføringer
Arnolfo di Cambio (design)
Filippo Brunelleschi (kuppel)
Emilio De Fabris
Giovanni di Lapo Ghini
Andrea di Bonaiuto
Taddeo Gaddi
Benci di Cione Dami
Neri di Fioravante
Andrea Pisano (finishing)
Francesco Talenti (finishing)
Giotto (klokketårn)
Antonio Ciaccheri
Byggematerialemarmor, murstein
Beliggenhet
Kart
Santa Maria del Fiore
43°46′23″N 11°15′25″Ø
Santa Maria del Fiore, fasaden

Basilica di Santa Maria del Fiore (oversatt: «Den hellige Marias blomsts basilika», lokalt kalt Il Duomo) er en katolsk katedral og erkebispesete i Firenze i Italia.

Hva katedralens navn henspiller på er noe omtvistet. Noen mener at det henviser til liljen som er Firenzes symbol, mens andre mener navnet henspiller på Jesus Kristus som den blomst som sprang ut av Maria.

Katedralen ble bygd på samme sted hvor det sto en eldre katedral, Santa Reparata fra 800-tallet. På slutten av 1200-tallet var den gamle katedralen blitt for liten. Arnolfo di Cambio ble engasjert som arkitekt i 1296, og han satte seg fore å bygge den største kirke som kristenheten noensinne hadde skuet, bygd som en basilika. Den nye katedralen som ble innviet av Pave Eugenius IV den 25. mars 1436, på årets første dag etter den florentinske kalender, hadde plass til 30 000 personer og var med det den største kirken i kristenheten. Den er imidlertid senere blitt forbigått i størrelse av Peterskirken i Roma, St. Paul-katedralen i London og Katedralen i Milano. Pave Eugenius IV vigslet katedralen den 25. mars 1436, årets første dag etter den florentinske kalender.

Katedralens kuppel ble utformet av Filippo Brunelleschi, som fikk oppdraget foran konkurrenten Lorenzo Ghiberti etter en konkurranse i 1419. Kuppelen er bygd av 4 millioner murstein, måler 42 meter i diameter, veier 37 000 tonn og er verdens største i sitt slag. Brunelleschi hentet inspirasjon fra Pantheon i Roma, men i motsetning til denne, som er murt i betong, er kuppelen til Santa Maria del Fiore konstruert i murstein.

Innvendig er kuppelen dekorert med en 3600 kvadratmeter stor freske som forestiller dommedag, malt av Giorgio Vasari og Federico Zuccari i årene 1572 – 1579.

Den nåværende fasaden i trefarget marmor er nygotisk og ble oppført etter en arkitektkonkurranse i 1864.

Da Santa Reparata ble revet fant man relikviene av Firenzes første biskop, Sankt Zenobius, og hans urne oppbevares nå i katedralen. I krypten er alle Firenzes biskoper begravet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]