Maria Gaetana Agnesi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Crystal Clear action configure.pngI arbeid: Denne artikkelen er en del av klasseprosjektet Wikipedia:Underprosjekter/Kvinner i vitenskapen, og er under utarbeidelse. Hvis artikkelen er ferdigutviklet og følger Wikipedias stilmanual, kan malen fjernes uten videre.
Maria Gaetana Agnesi
Maria Gaetana Agnesi.jpg
Født 16. mai 1718
Milano
Død 9. januar 1799
Milano
Begravet Q608405
Søster Maria Teresa Agnesi Pinottini
Nasjonalitet Italia

Maria Gaetana Agnesi (16. mai 1718–9. januar 1799) var en italiensk matematiker og filosof.

Hun fikk først undervisning av sin far i en ung alder. Den første boken hennes i filosofien, Propositiones philosophicae, kom ut da hun var 20 år gammel. Mest kjent er det matematiske oversiktsverket hennes Instituzioni analitiche (1748) som ble oversatt til fransk og engelsk. Hun fikk tilbudet om et professorat ved universitetet i Bologna, men avslo og gikk senere inn i en nonneorden.

Agnesis heks med forskjellige parameterverdier

Hun er kjent for ei kurve som ble kalt Agnesis heks. På italiensk heter denne kurva la versiera di Agnesi som tyder «kurva til Agnesi». Fra tidlig av ble dette lest av professoren John Colson som «l'avversiera di Agnesi», der «avversiera» tyder «kvinne som sett seg i mot Gud», som da ble identifisert som «heks», og feilomsetninga ble hengende ved.