Latvisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Latvisk» kan også referere til Latvia.
Latvisk
latviešu valoda
Brukt iLatvia Latvia
Antall brukere1 544 000[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Baltoslavisk
Baltisk
Østbaltisk
Latvisk
SkriftsystemDet latinske alfabetet
Offisiell status
Offisielt iLatvia Latvia
EU EU
Normert avStatlig språksenter
Språkkoder
ISO 639-1lv
ISO 639-2lav
ISO 639-3lav

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på latvisk
Wiktionary small.svg Latvisk på Wiktionary

Latvisk (latvisk latviešu valoda) er et baltisk språk som brukes av rundt halvannen million mennesker i Latvia. Det er eneste offisielle språk i Latvia, og et av Den europeiske unions 23 offisielle språk. Det er rundt 1,4 millioner morsmålsbrukere av latvisk i Latvia, og ca. 150 000 i andre land. På grunn av latvisk språkpolitikk snakker rundt 80 % av Latvias befolkning latvisk. Bruken av latvisk i forskjellige samfunnsområder er økende.[2]

Det språket som er nærmest beslekta med latvisk er litauisk, men de to er ikke innbyrdes forståelige. Latvisk skrives med det latviske alfabet som er en variant av det latinske alfabetet med noen ekstra diakritiske tegn: makron, hake og komma.

Grammatikk[rediger | rediger kilde]

Latvisk er et flekterende språk med mange analyserende former. Det er to grammatiske kjønn og to tall (entall og flertall). Substantiv bøyes i sju kasus: nominativ, genitiv, dativ, akkusativ, instrumentalis, lokativ og vokativ. Trykk legges som regel på første stavelse. Grunnleggende ordstilling er subjekt–verb–objekt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tall fra Ethnologue
  2. ^ «Krievvalodīgie arvien vairāk runā latviski» (latvisk). Delfi. 30. januar 2008. Arkivert fra originalen 30. november 2009. Besøkt 30. november 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Latvian - UCLA Language Materials Project, University of California Los Angeles (UCLA).