José María Aznar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
José María Aznar
José María Aznar inaugura el I Mercado Iberoamericano de la Industria Audiovisual (cropped).jpeg
FødtJosé María Aznar López
25. februar 1953 (65 år)
Madrid
Ektefelle Ana Botella (1977–)
Far Manuel Aznar Acedo
Søsken Manuel Aznar López
Utdannet ved Universidad Complutense de Madrid
Beskjeftigelse Politiker, statsmann
Parti Partido Popular
Nasjonalitet Spania
Medlem av Spanish Council of State (20052006), Frente de Estudiantes Sindicalistas
Utmerkelser
6 oppføringer
Storkors med kjede av Isabella den katolskes orden (2004), Robert Schuman-medaljen (2002), storkorset av Karl IIIs orden, storkors av republikken Polens fortjenstorden, Ærestegnet for fortjenster i gull, storkorset av Infante Dom Henriks orden
Signatur
s signatur


José María Aznar López (født 25. februar 1953) var president for regjeringen (statsminister) i Spania fra 5. mai 1996 til 17. april 2004. Aznar ble født i Madrid, men er av baskisk opprinnelse. Bestefaren Manuel Aznar Zubigaray var opprinnelig baskisk nasjonalist, men ble senere overbevist falangist og fikk høye posisjoner i Francos Spania.

Som ung mann beskrev José María Aznar seg selv som falangist. Han studerte jus i Madrid og arbeidet for spanske skattemyndigheter. Aznar ble medlem av den konservative Folkealliansen (Alianza Popular) og ble innvalgt i parlamentet for La Rioja. Senere ble han president for den autonome regionen Kastilien og Leon. Hans nære forhold til Manuel Fraga førte til at han etterfulgte ham som partiformann for de konservative. Aznar reorganiserte deretter de spanske konservative i et nytt parti, Partido Popular, som han flyttet mot det politiske sentrum og distanserte seg fra arven fra falangismen. Under hans ledelse meldte partiets medlemmer i Europaparlamentet overgang fra den konservative gruppen til det mer sentrumsorienterte kristeligdemokratiske europeiske folkepartiet.

Aznar har blitt kjent for en tøff linje mot baskiske separatister, og for å ha gått helhjertet inn for krigen mot Irak. Disse forholdene førte til at hans parti i 2004 tapte regjeringsmakten til sosialistpartiet.

Han er gift med Ana Botella Serrano og har to sønner og en datter.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Libertad y solidaridad (1991)
  • La España en que yo creo (1995)
  • España: la segunda transición (1995)
  • Ocho años de Gobierno. Una visión personal de España (2004)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Felipe González 
Spanias statsminister
Etterfølger:
 José Luis Rodríguez Zapatero