Sorte Madonna av Częstochowa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den sorte Madonna omdirigerer hit. For filmen, se Den Sorte Madonna (film).
Den sorte Madonna av Częstochowa

Den sorte Madonna av Częstochowa, også kalt Den sorte Maria, er et ikon som oppbevares i Jasna Góra-klosteret i byen Częstochowa i det sydlige Polen. Her er det er anbrakt bak et gitter i et ca. 300 år gammelt sort, sølvbeslått alter. Ikonet er Polens nasjonalhelligdom og forestiller jomfru Maria som bærer Jesus-barnet på den ene armen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Manuskriptet Translatio Tabulæ forteller at maleriet originalt ble malt på en bordplate fra Jesu hjem i Nasaret av Lukas, som også regnes for å har skrevet Lukasevangeliet. Figurenes mørke hud er ikke opprinnelig tilsiktet, men skyldes ikonets høye alder. Det er også denne legenden den kirkelige tradisjonen baseres på. At ikonet er malt av Lukas finnes imidlertid ikke grunnlag for i forskning. Den hevder at den er av bysantinsk opprinnelse og stammer fra engang mellom det 6. og det 9. århundre. Ikonet kom til Jasna Góra-klosteret i 1384 etter en reise, som ifølge legenden startet i Jerusalem og gikk via Konstantinopel.

I 1430 ble ikonet ødelagt under hussitterkrigen, da bøhmiske hussitter trengte inn i klostret og hugget bildet i stykker. Det lyktes de kongelige restauratører i Kraków å samle ikonet igjen og male en ny madonna på den restaurerte bakgrunnen. Der er stadig merker etter sabelhugg på jomfru Marias kinn.

Etter å ha overlevd et drapsforsøk i 1982, plasserte Pave Johannes Paul II den ene av de kulene som hadde truffet ham ved ikonet av madonnaen, i takknemlighet over at jomfru Maria hadde forhindret at han ble drept.

Religiøs betydning[rediger | rediger kilde]

Katolikker mener at ikonet kan helbrede syke. Det sies at ikonet i 1655 reddet klosteret fra å bli erobret av den svenske hæren etter at resten av Polen hadde overgitt seg til dem. 3000 svenske soldater hadde omringet klosteret; men 170 polske soldater, 20 adelsmenn og 70 munker greide å beskytte klosteret, som av en svensk general ble kalt for «hønsehuset». Etter 40 dages beleiring oppgav svenskene det og forlot stedet. Denne hendelsen førte til at resten av landet gjorde opprør mot den svenske besettelsesmakten, og året etter kunne den polske kongen Johannes Kasimirus i katedralen i Lvov (i det nåværende Ukraina) utrope jomfru Maria til dronning over den polske nasjon.

Siden da har ikonet hatt en stor symbolverdi for det polske folk. I perioden fra 1795 til 1918, da Polen ikke var en selvstendig nasjon, var Den sorte Madonna et samlingspunkt for polakkene og et symbol på den polske frihetslengsel og identitet. I 1956 feiret man, midt under det kommunistiske diktaturet, at det hadde gått 300 år siden Madonnaen ble opphøyd til landets dronning. Det ble til ikonet ære lest en bønn i påhør av omkring en million mennesker. Denne bønnen var skrevet av kardinal Wyszynski, som på det tidspunkt satt fengslet for sin kamp mot kommunismen.

Den katolske kirke arrangerer flere ganger årlige pilegrimsreiser til Częstochowa, og opp imot 4 millioner pilegrimer besøker hvert år klosteret. Den 15. august, som av katolikkene feires som jomfru Marias opptagelse i himmelen, er årets viktigste pilegrimsdag. Da kommer rundt 50 000 pilegrimer til byen.