Hopp til innhold

Lothar Rendulic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lothar Rendulic
Født23. okt. 1887[1][2]Rediger på Wikidata
Wiener Neustadt[3]
Død18. jan. 1971[3]Rediger på Wikidata (83 år)
Eferding[3]
BeskjeftigelseMilitært personell, politiker, jurist, forfatter Rediger på Wikidata
Embete
  • Wehrmachtbefehlshaber Norwegen Rediger på Wikidata
Akademisk gradJuris Doctor (1920)[4]
Utdannet vedTheresianische Militärakademie (1907–)[4]
Universitetet i Wien (1920)[4]
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Østerriksk nasjonalsosialisme (1932–)[4]
NasjonalitetTyskland
Østerrike[1]
Utmerkelser
14 oppføringer
3. klasse av Militærfortjenstkorset
Det tyske kors i gull (1941)[5]
NSDAPs partimerke i gull
Jernkorsets Ridderkors med ekeløv og sverd (1945)[5]
Jernkroneordenen
Militærfortjenstkorset
Karl Troop Cross
Military Merit Medal
Wound Medal (ukjent)[6]
Tilleggsspenne til jernkorset
Krigsordenen av det tyske kors
Æreskorset
Østfrontmedaljen[6]
Wound Badge (1939) in Black (ukjent)[6]
TroskapNazi-Tyskland
VåpenartInfanteri, Hæren (Wehrmacht),[7] Wehrmacht,[7] Bundeswehr,[7] Hæren (Wehrmacht),[7] Wehrmacht,[7] Oberkommando des Heeres,[7] Wehrmacht,[7] Wehrmacht,[7] Wehrmacht,[7] Hæren (Wehrmacht)[7]
Militær gradGeneraloberst, generaloberst, kommandant (28. oktober 1939)[7]
Kommandoer2. Panzerarmee, Armee-Oberkommando Norwegen, Armégruppe Kurland, 20. Gebirgs-Armee, Armégruppe Nord
Dømt forForbrytelser mot menneskeheten
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig,[8] Østfronten, Italiafronten, felttoget i Polen i 1939, Slaget om Frankrike, Østfronten, Jugoslavia under andre verdenskrig, Lapplandskrigen
Signatur
Lothar Rendulics signatur

Lothar Rendulic (født 23. november 1887 i Wiener Neustadt i Østerrike, død 18. januar 1971 i Eferding) var en østerriksk nazist, general og diplomat som deltok på tysk side under andre verdenskrig. Rendulic gikk over til en tyske hæren like etter Tysklands og Østerrikes sammenslåing i 1938. I Norge gjorde han seg gjeldende som øverstkommanderende for Wehrmacht under tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms mot slutten av andre verdenskrig i Norge. Han hadde også oppdrag i Finland og Jugoslavia.

Rendulic ble etter krigen dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser, men straffen ble i 1951 omgjort til 10 år og han ble løslatt allerede samme år.

Militær karriere

[rediger | rediger kilde]

Rendulic var av kroatisk herkomst. Han var sønn av en oberst i den østerrikske-ungarske hæren, og ble i 1907 tatt opp ved Theresianische Militärakademie. I august 1910 ble han utnevnt til løytnant.

Rendulic var med i den Den østerriksk-ungarske hær under første verdenskrig. Etter første verdenskrig studerte han juss ved Universität Wien, hvor han oppnådde tysk doktorgrad (dr.jur.) i faget i 1920. Han gjorde karriere i den østerrikske hær. I 1932 ble han medlem av det østerrikske nazi-partiet. Fra 1934 tjenestegjorde han i den østerrikske utenrikstjenesten som militærattaché i Frankrike og England, med stasjonering i Paris. Men hans medlemskap i det østerrikske nasjonalsosialistiske partiet DNSAP ble ansett som uheldig for en representant for Østerrike.

I 1938 ble Rendulic utnevnt til generalmajor, og da andre verdenskrig brøt ut tjenestegjorde han i Wehrmacht ved flere frontavsnitt, som Polen, Frankrike, Russland og Balkan. 26. juni 1944 ble han utnevnt til øverste sjef for den 20. bergarmé (20. Gebirgsarmee) i Finland og Norge etter generalløytnant Eduard Dietl. Samtidig ble han utnevnt til generaloberst. Etter at Finland trakk seg ut av krigen den 4. september 1944, ledet Rendulic den tyske tilbaketrekningen i Nord-Finland (Lappland) og Nord-Norge.

Operasjon Nordlys

[rediger | rediger kilde]
Lothar Rendulic (1887–1971, til høyre) og Karl Weisenberg (1890–1952), generaler i Wehrmacht, i desember 1944.

Den 4. oktober 1944 begynte den langvarige Operation Nordlicht («Operasjon Nordlys»). De tyske tropper var presset av russerne. I løpet av vinteren 1944–1945 trakk de seg tilbake til en linje på høyde ved Lyngen i Troms. Nord og øst for denne linjen ble «den brente jords taktikk» brukt. Alle mennesker nord for denne linje skulle evakueres, og alle hus brennes. De tyske styrkene prøvde å gjennomføre denne ordren blant annet med overraskelsesaksjoner. Likevel greide noen å gjemme seg i huler og gammer resten av krigen.

Den 18. desember 1944 ble Rendulic utnevnt til Wehrmachtbefehlshaber Norwegen (WBN). Det vil si øverstkommanderende for alle de tyske styrkene i Norge. Forgjengeren Nikolaus von Falkenhorst var blitt beordret tilbake til Tyskland.

Rendulic oppløste Falkenhorsts stab i Oslo og opprettet sin egen på Lillehammer. Fra Rundhaug i Troms og fra Lillehammer ledet han ødeleggelsen av Finnmark og Nord-Troms. Han var WBN fra 18. desember 1944 til 18. januar 1945. Som WBN ble han erstattet av general Franz Böhme.

Generaloberst Lothar Rendulic forlot Norge for å bli sjef for armégruppe KurlandØstfronten, hvor han til slutt var med på sluttkampene om Praha.

Etter andre verdenskrig

[rediger | rediger kilde]

Deportering og brenning av en hel landsdel, uten at det foreligger militær nødvendighet, er ifølge Haagkonvensjonen en terrorhandling mot sivile, en krigsforbrytelse, og skal straffes deretter.[9] Likevel ble Rendulic etter krigen frikjent for å ha nedbrent og rasert 1/5 av norsk område.[10] 

I 1948 han idømt 20 års fengsel for krigsforbrytelser i Jugoslavia og i Finland i den såkalte gisselprosessen under Nürnbergprosessene, men straffen ble i 1951 omgjort til 10 år og 1. februar samme år ble han løslatt fra Landsberg fengsel. Han arbeidet senere som skribent og ga blant annet ut tre bøker.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Nuremberg Trials Project, nuremberg.law.harvard.edu[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ nuremberg.law.harvard.edu[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c The Hitler Book[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d Nuremberg Trials Project, nuremberg.law.harvard.edu[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b The National Biography of Finland, Kansallisbiografia-ID 7830[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c TracesOfWar, TracesOfWar person ID 16522, besøkt 25. september 2024[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b c d e f g h i j k https://nuremberg.law.harvard.edu/documents/150328-military-personnel-record-of-lothar?q=lothar+rendulic#p.1; Nuremberg Trials Project.
  8. ^ https://nuremberg.law.harvard.edu/documents/151775-affidavit-presented-as-an-appendix?q=lothar+rendulic#p.1; Nuremberg Trials Project.
  9. ^ https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/LAQXaR/krigsforbrytelsen-ingen-ble-doemt-for-per-kristian-olsen
  10. ^ https://www.nrk.no/norge/lov-a-brenne-finnmark-1.504427

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]