General

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For tobakksproduktet snus, se General (snus)

General er i de fleste land den høyeste offisersgraden i hæren, i noen land også i flyvåpenet. Den tilsvarende tittelen i sjøbaserte militære styrker (mariner) er admiral. Begrepet general (og admiral) brukes på to måter: Som en generisk tittel for alle generalsgradene (generalmajor, generalløytnant, general – som tilsvarer kontreadmiral, viseadmiral og admiral), og som en bestemt grad, den høyeste generalsgraden (også kalt «virkelig general», tilsvarende «virkelig admiral»).

I Norge var det frem til 1972 bare kongen som ble utnevnt til virkelig general (og admiral), mens generalløytnant (og viseadmiral) var den høyeste graden tildelt aktivt tjenestegjørende offiserer. I praksis var det sjelden offiserer ble utnevnt til høyere grader enn generalmajor eller kontreadmiral, og selv forsvarssjefen var i flere år normalt generalmajor eller kontreadmiral. Fra 1972 har også Forsvarssjefen blitt utnevnt til virkelig general eller admiral. I Norge innehas denne graden i dag dermed av kongen, forsvarssjefen og tidligere forsvarssjefer. Virkelig general symboliseres i Norge med fire stjerner på gullfarvet bakgrunn, virkelig admiral med fire striper på ermet. Før 1982 ble den øverste generalsgraden symbolisert med tre stjerner på gul-(gull)farvet bakgrunn, og øverste admiralsgrad med tre striper på ermet.

I noen land finnes eller fantes det høyere generals- og admiralsgrader. Flere land har eller har hatt grader som feltmarskalk (også kalt generalfeltmarskalk), som var plassert over general og gjerne politisk utnevnt, og flåteadmiral og storadmiral. I Tyskland hadde man også en grad kalt generaloberst, plassert over general og under generalfeltmarskalk. Graden generalfeltmarskalk ble bare tildelt i krigstid.

Grad under:
Generalløytnant

Hæren og Luftforsvaret
Militære grader

Grad over:
(ingen i Norge)

Grad under:
Viseadmiral

Sjøforsvaret
Militære grader

Grad over:
(ingen i Norge)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.