Hopp til innhold

General

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges forsvarssjef fra 1994 til 1999 Arne Solli med generals distinksjoner

General er i de fleste land den høyeste offisersgraden i hæren, i noen land også i flyvåpenet, og ligger på OF9 nivå i NATOs rangsystem.

Den tilsvarende tittelen i sjøbaserte militære styrker (mariner) er admiral. Begrepet general (og admiral) brukes på to måter: Som en generisk tittel for alle generalsgradene (generalmajor, generalløytnant og general), og som en bestemt grad, den høyeste generalsgraden.

I noen land finnes eller fantes det høyere generals- og admiralsgrader. Flere land har eller har hatt grader som feltmarskalk (også kalt generalfeltmarskalk), som var plassert over general og gjerne politisk utnevnt, og flåteadmiral og storadmiral. I Tyskland hadde man også en grad kalt generaloberst, plassert over general, men under generalfeltmarskalk. Graden generalfeltmarskalk ble bare tildelt i krigstid.

Norge[rediger | rediger kilde]

Generalgraden symboliseres i Norge med fire stjerner på gullfarget bakgrunn.

I Norge innehas den fulle generalsgraden av kongen, kronprinsen (fra 2013), sittende forsvarssjef og tidligere forsvarssjefer.[1] Kongen som ifølge Grunnloven har «høieste Befaling» over Forsvaret, samt kronprinsen, innehar i posisjon av dette alltid høyeste grad i samtlige forsvarsgrener, og er dermed som de eneste både general og admiral i henholdsvis Hæren, Luftforsvaret, Heimevernet og Sjøforsvaret.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

General Douglas MacArthur i 1945

I Norge var det frem til 1970 bare kongen som ble utnevnt til general (og admiral), mens generalløytnant (og viseadmiral) var den høyeste graden tildelt aktivt tjenestegjørende offiserer. I praksis var det sjelden offiserer ble utnevnt til høyere grader enn generalmajor eller kontreadmiral. Fra 1970 har også Forsvarssjefen blitt utnevnt til general eller admiral.[3]

Før 1982 ble den øverste generalsgraden symbolisert med tre stjerner på gullfarget bakgrunn.

Distinksjoner for general i Forsvaret
Distinksjon for general i Hæren
Distinksjon for general i Hæren  
Distinksjon for general i Luftforsvaret
Distinksjon for general i Luftforsvaret  

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Militære grader». Forsvaret (norsk nynorsk). Besøkt 2. april 2023. 
  2. ^ «Forsvaret». www.kongehuset.no (norsk). Besøkt 2. april 2023. 
  3. ^ Børresen, Jacob (22. januar 2023). «general». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 2. april 2023. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]