Josef Terbovens kommissariske statsråder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Josef Terbovens konstituerte («kommissariske») statsråder var statsråder som rikskommissær Josef Terboven under den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig utnevnte 25. september 1940 for å bestyre sine fagdepartementer.[1][2] Leder Vidkun Quisling i Nasjonal Samling (NS) fikk rollen som regjeringens politiske sjef. Alle statsråder gav sitt lojalitetsløfte til Quisling, men ikke alle disse var medlemmer i NS. Tittelen «konstituert statsråd» ble avløst av tittelen «minister» 25. september 1941.[2]

De konstituerte statsrådene møttes hver torsdag til partikonferanser med NS' fører. Quisling ledet møtene tilsvarende som en statsminister idag gjør i forberedende statsråd. Hver fredag møttes samtlige, inkludert de tre upolitiske statsrådene, til statsrådskonferanse under ledelse av eldste tilstedeværende. Quisling var i regelen til stede da også.

Korrekt oversettelse fra tysk kommissarische Staatsräte er egentlig midlertidige, konstituerte eller «befullmektigede statsråder»,[3] hvilket ble brukt i senere tyske dokumenter på norsk. Uttrykket «kommissariske statsråder» har imidlertid festet seg, sannsynligvis som et politisk etterkrigsuttrykk.

Fra Terbovens side var ordningen et kompromiss. Han hadde ønsket direkte tysk styre, og ville for all del ikke ha Quisling i en lederrolle fordi han vurderte at det ville øke motstanden mot okkupasjonsmakten. Imidlertid hadde Quisling Hitlers støtte, og kunne ikke helt ignoreres. Det var også Hitlers uttrykte ønske at NS måtte få sin plass.

De konstituerte statsrådene[rediger | rediger kilde]

Det var ti medlemmer av Nasjonal Samling og tre partiløse, og skulle være «upolitiske».[4] De bestyrte hvert sitt departement på vegne av Terboven og var i statsrettslig forstand ikke en regjering. De hadde sitt første møte den 26. september 1940. Quisling ledet de faste felles torsdagsmøtene mellom statsrådene, mens statsrådskonferansene på fredagene ble ledet av eldste tilstedeværende. Etter å ha virket i et år, bestemte Terboven at de konstituerte statsrådene skulle tituleres som «minister».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Digitaliserte møteprotokoller fra det kommissariske statsråd 1940-1942 (Digitalarkivet)


Forgjenger:
 Administrasjonsrådet 
Okkupasjonsstyre under andre verdenskrig
Etterfølger:
 Vidkun Quislings andre regjering