Østfrontmedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Østfrontmedaljen
Ostmedaille.jpg
Basisdata
Type:Medalje
Land:Tyskland Tyskland
Innført:26. mai 1942
Mottakere:Stridene og ikke-stridene
Antall:3 mill. utdelt
Tekniske data
Utført i:Buntmetall og sink
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:36 mm
Høyde:44 mm
Rangering

Østfrontmedaljen (tysk: Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42, også kalt Ostmedaille) ble innstiftet 26. mai 1942 for å hedre personell (stridende og ikke-stridende) på tysk side som deltok på østfronten i den andre verdenskrig under Operasjon Barbarossa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Medaljen ble ofte omtalt som «Frossent kjøtt medaljen» (Gefrierfleischorden) på grunn av de ekstreme værforholdene soldatene opplevde på østfronten. Den ble utdelt til over 3 millioner mottakere og det totale produksjonstallet er regnet som enda høyere enn dette. På ordre fra Oberkommando der Wehrmacht ble utdelingen av medaljen stoppet 4. september 1944.

Design[rediger | rediger kilde]

Medaljen ble designet av SS-Unterscharführer Ernst Krauit. Den er rund av form og øverst på medaljen er det plassert en hjelm med en stavgranat under. Under hjelmen på advers ses den tyske ørn med hakekorset i klørne, samt en gren med blader. På revers er teksten «Winterschlacht im Osten 1941/42», skrevet med store bokstaver. Under teksten vises et sverd, samt en gren med blader. Medaljen måler 44 mm x 36 mm og ble produsert av et utall forskjellige firmaer. Mange medaljer har produsentmerking i ringen, men et stort antall har ingen slik merking.

Medaljen ble først produsert i buntmetall, senere sink grunnet metallmangel. Førstnevnte omtales som «Type 1» og er helt grå. «Type 2» er i sink og har sølvfarget ytterkant og hjelm. Medaljens bånd er mørk rød av farge, med en sort og to hvite striper i midten.

Utdeling[rediger | rediger kilde]

Medalje med bånd, utdelingspose og ordensbånd

Medaljen ble utdelt til personene som oppfylte følgende kriterier:

  • 14 dagers deltakelse ved fronten (30 kampflyvninger for personell i Luftwaffe) i perioden 15. november 194115. april 1942
  • 60 dagers tjeneste i kampsonen, (selv om personen ikke hadde vært involvert i kamphandlinger) i samme periode som første kriteriet.
  • For alle som ble såret eller fikk frostbitt som kvalifiserte til Såretmerket

Plassering[rediger | rediger kilde]

Medaljen ble kun båret om antrekket var galla, men i likhet med Jernkorset 2. klasse ble medaljens bånd båret i 2. knappehull på uniformsjakken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Samlerforumet.net – med tillatelse