Operasjon Wilfred

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Operasjon Wilfred var en britisk marineoperasjon under andre verdenskrig. Operasjonen gikk ut på at norsk farvann skulle minelegges for å hindre frakt av svensk jernmalm til Tyskland. Planen skulle i utgangspunktet settes i verk den 5. april 1940, men ble utsatt til den 8. april.[1] Mineleggingen skulle tvinge tyske lasteskip ut i internasjonalt farvann der de kunne bringes opp av den britiske marine. Wilfred skulle settes i verk samtidig med Operasjon Royal Marine som omfattet minelegging av Rhinen og tyske kanaler. Sammen skulle de to operasjonene hemme deler av den tyske rustningsindustrien og forsyningslinjer.

Det skulle gis inntrykk av dette var en enkelt operasjon rettet mot fienden Tyskland, og ikke skulle oppfattes som et angrep på et lite nøytralt land. Royal Marine skulle iverksettes 4. april, men ble stanset av den franske regjeringen. Mineleggingen ble delvis gjennomført – det vil si den ble gjennomført i Vestfjorden, men den ble avblåst på grunn av Tysklands invasjon av Norge dagen etter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Krigen innhenter Norge». www.aftenposten.no. Besøkt 5. april 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nicholas Shakespeare (2017). Seks minutter i mai : Hvordan invasjonen av Norge gjorde Churchill til statsminister (Six Minutes in May). Forlaget Press. ISBN 9788232803255.  [oversatt til norsk av Christian Rugstad]