Flyktninger fra Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk familie på marsj gjennom skogene over grensa til det nøytrale Sverige på flukt fra nazistisk forfølgelse og terrortrussel i det okkuperte Norge under andre verdenskrig.
Norske flyktninger under andre verdenskrig passerer den breie gata som er hogd i skogen for å markere svenskegrensa.
Norske flyktninger kunne få hjelp av «grenseloser» for å komme seg trygt over til Sverige.

Flyktninger fra Norge omfattet under andre verdenskrig om lag 50 000 mennesker som flyktet fra det tyskokkuperte Norge, de fleste av disse til det nøytrale Sverige. Ved frigjøringen i 1945 vendte de fleste flyktningene tilbake til Norge. Ved krigens slutt var det 43 000 norske flyktninger i Sverige.[1]

De fleste av flyktningene ble i Sverige under krigen, men en del reiste også videre, særlig til Storbritannia for å melde seg for de norske myndighetene der og for å delta i krigføringen på de alliertes side. Etter hvert som de allierte fikk overtak i krigen, fikk de norske flyktningene i Sverige tilgang til våpentrening og det såkalte Reservepolitiet ble opprettet, i realiteten var det regulære hæravdelinger.

Flyktningstrømmen begynte allerede ved invasjonen 9. april 1940 og varte helt til ut april 1945. I begynnelsen tok flyktningene seg over svenskegrensa på egen hånd, men etter hvert som det ble vanskeligere grunnet tysk vakthold ble det organisert flyktningeruter av motstandsbevegelsen hvor såkalte grenseloser ledet og organiserte flukten.

I alt 3290 personer krysset Nordsjøen til Storbritannia, 158 omkom ved forlis, 77 ble tatt til fange av okkupasjonsmakte og 29 ble henrettet.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ole Kristian Grimnes. «Flukten til Sverige - Norgeshistorie». www.norgeshistorie.no. Besøkt 28. januar 2016. 
  2. ^ Christensen, Dag (1944-) (1988). En spion går i land: brødrene Snefjellås utrolige innsats på norskekysten under krigen. Oslo: Damm. ISBN 8259005085. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]