Lothar Rendulic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lothar Rendulic
Bundesarchiv Bild 146-1995-027-32A, Lothar Rendulic.jpg
Født23. okt. 1887[1][2]Rediger på Wikidata
Wiener Neustadt[3]Rediger på Wikidata
Død18. jan. 1971[3]Rediger på Wikidata (83 år)
Eferding[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær[1], politiker, jurist, forfatterRediger på Wikidata
Embete
  • Wehrmachtbefehlshaber Norwegen Rediger på Wikidata
Akademisk grad Candidatus juris (1920)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Theresianische Militärakademie (1907–)[4], Universitetet i Wien (1920)[4]Rediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Østerriksk nasjonalsosialisme (1932–)[4]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Tyskland, ØsterrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser
14 oppføringer
3. klasse av Militærfortjenstkorset, Det tyske kors i gull, NSDAPs partimerke i gull, Jernkorsets Ridderkors med ekeløv og sverd, Jernkroneordenen, Militærfortjenstkorset, Karl Troop Cross, Military Merit Medal, Wound Medal, tilleggsspenne til jernkorset, Krigsordenen av det tyske kors, Æreskorset, Østfrontmedaljen, SåretmerketRediger på Wikidata
TroskapNazi-Tyskland
VåpenartInfanteri, Hæren (Wehrmacht),[5] Wehrmacht,[5] Bundeswehr,[5] Hæren (Wehrmacht),[5] Wehrmacht,[5] Oberkommando des Heeres,[5] Wehrmacht,[5] Wehrmacht,[5] Wehrmacht,[5] Hæren (Wehrmacht)[5]
Militær gradGeneraloberst, generaloberst, kommandant (28. oktober 1939)[5]
Kommandoer2. Panzerarmee, Armee-Oberkommando Norwegen, Armégruppe Kurland, 20. Gebirgs-Armee, Armégruppe Nord
Dømt forForbrytelser mot menneskeheten
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig,[6] Østfronten, Italiafronten, felttoget i Polen i 1939, Slaget om Frankrike, Østfronten, Den jugoslaviske frigjøringskrigen, Lapplandskrigen
Signatur
Lothar Rendulics signatur

Lothar Rendulic (født 23. november 1887 i Wiener Neustadt i Østerrike, død 18. januar 1971 i Eferding) var en østerriksk nazist, general og diplomat som deltok på tysk side under andre verdenskrig. Rendulic gikk over til en tyske hæren like etter Tysklands og Østerrikes sammenslåing i 1938. I Norge gjorde han seg gjeldende som øverstkommanderende for Wehrmacht under tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms mot slutten av andre verdenskrig i Norge. Han hadde også oppdrag i Finland og Jugoslavia.

Rendulic ble etter krigen dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser, men straffen ble i 1951 omgjort til 10 år og han ble løslatt allerede samme år.

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

Rendulic var av kroatisk herkomst. Han var sønn av en oberst i den østerrikske-ungarske hæren, og ble i 1907 tatt opp ved Theresianische Militärakademie. I august 1910 ble han utnevnt til løytnant.

Rendulic var med i den Den østerriksk-ungarske hær under første verdenskrig. Etter første verdenskrig studerte han juss ved Universität Wien, hvor han oppnådde tysk doktorgrad (dr.jur.) i faget i 1920. Han gjorde karriere i den østerrikske hær. I 1932 ble han medlem av det østerrikske nazi-partiet. Fra 1934 tjenestegjorde han i den østerrikske utenrikstjenesten som militærattaché i Frankrike og England, med stasjonering i Paris. Men hans medlemskap i det østerrikske nasjonalsosialistiske partiet DNSAP ble ansett som uheldig for en representant for Østerrike.

I 1938 ble Rendulic utnevnt til generalmajor, og da andre verdenskrig brøt ut tjenestegjorde han i Wehrmacht ved flere frontavsnitt, som Polen, Frankrike, Russland og Balkan. 26. juni 1944 ble han utnevnt til øverste sjef for den 20. bergarmé (20. Gebirgsarmee) i Finland og Norge etter generalløytnant Eduard Dietl. Samtidig ble han utnevnt til generaloberst. Etter at Finland trakk seg ut av krigen den 4. september 1944, ledet Rendulic den tyske tilbaketrekningen i Nord-Finland (Lappland) og Nord-Norge.

Operasjon Nordlys[rediger | rediger kilde]

Lothar Rendulic (1887–1971, til høyre) og Karl Weisenberg (1890–1952), generaler i Wehrmacht, i desember 1944.

Den 4. oktober 1944 begynte den langvarige Operation Nordlicht («Operasjon Nordlys»). De tyske tropper var presset av russerne. I løpet av vinteren 1944–1945 trakk de seg tilbake til en linje på høyde ved Lyngen i Troms. Nord og øst for denne linjen ble «den brente jords taktikk» brukt. Alle mennesker nord for denne linje skulle evakueres, og alle hus brennes. De tyske styrkene prøvde å gjennomføre denne ordren blant annet med overraskelsesaksjoner. Likevel greide noen å gjemme seg i huler og gammer resten av krigen.

Den 18. desember 1944 ble Rendulic utnevnt til Wehrmachtbefehlshaber Norwegen (WBN). Det vil si øverstkommanderende for alle de tyske styrkene i Norge. Forgjengeren Nikolaus von Falkenhorst var blitt beordret tilbake til Tyskland.

Rendulic oppløste Falkenhorsts stab i Oslo og opprettet sin egen på Lillehammer. Fra Rundhaug i Troms og fra Lillehammer ledet han ødeleggelsen av Finnmark og Nord-Troms. Han var WBN fra 18. desember 1944 til 18. januar 1945. Som WBN ble han erstattet av general Franz Böhme.

Generaloberst Lothar Rendulic forlot Norge for å bli sjef for armégruppe KurlandØstfronten, hvor han til slutt var med på sluttkampene om Praha.

Etter andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Deportering og brenning av en hel landsdel, uten at det foreligger militær nødvendighet, er ifølge Haagkonvensjonen en terrorhandling mot sivile, en krigsforbrytelse, og skal straffes deretter.[7] Likevel ble Rendulic etter krigen frikjent for å ha nedbrent og rasert 1/5 av norsk område.[8] 

I 1948 han idømt 20 års fengsel for krigsforbrytelser i Jugoslavia og i Finland i den såkalte gisselprosessen under Nürnbergprosessene, men straffen ble i 1951 omgjort til 10 år og 1. februar samme år ble han løslatt fra Landsberg fengsel. Han arbeidet senere som skribent og ga blant annet ut tre bøker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]