Lothar Rendulic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lothar Rendulic
Bundesarchiv Bild 146-1995-027-32A, Lothar Rendulic.jpg
Lothar Rendulic
Født23. september 1887
Østerrike-Ungarn Wiener Neustadt i Østerrike-Ungarn
Død18. januar 1971 (83 år)
Østerrike Eferding i Østerrike
Utdannet ved Theresianische Militärakademie
Yrke Militærperson
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
NasjonalitetTyskland, Østerrike
Utmerkelser Jernkorsets ridderkors med ekeløv og sverd
TroskapØsterrike-Ungarn Østerrike-Ungarn til 1918
Østerrike Østerrike til anschluss
Tyskland Tyskland fra 1938 til 1945
Tjenestetid19101945
Militær gradGeneraloberst
EnhetØsterrike-Ungarn Den keiserlige og kongelige hær
Tyskland Wehrmacht
Militære slagFørste verdenskrig
Andre verdenskrig
Senere arbeidDømt for krigsforbrytelser i Gisselprosessen.
Deretter skribent
Signatur
Lothar Rendulics signatur

Lothar Rendulic (født 23. november 1887 i Wiener Neustadt i Østerrike, død 18. januar 1971 i Eferding) var en østerriksk yrkesoffiser og diplomat. Han var av kroatisk herkomst.

I Norge gjorde Rendulic seg gjeldende som øverstkommanderende for Wehrmacht under tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms mot slutten av andre verdenskrig i Norge.

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av en oberst i den østerrikske-ungarske hæren, og ble i 1907 tatt opp ved Theresianische Militärakademie. I august 1910 ble Rendulic utnevnt til løytnant.

Rendulic var med i den Den østerriksk-ungarske hær under første verdenskrig. Etter første verdenskrig studerte han juss ved Universität Wien, hvor han oppnådde tysk doktorgrad (Dr.Jur.) i faget i 1920. Han gjorde karriere i den østerrikske hær. I 1932 ble han medlem av det østerrikske nazi-partiet. Fra 1934 tjenestegjorde han i det østerrikske diplomatiske korps som militærattaché i Frankrike og England, med stasjonering i Paris. Men hans medlemskap i det østerrikske nasjonalsosialistiske partiet DNSAP ble ansett som uheldig for en representant for Østerrike.

I 1938 ble Rendulic utnevnt til generalmajor, og da andre verdenskrig brøt ut tjenestegjorde han i Wehrmacht ved flere frontavsnitt, som Polen, Frankrike, Russland og Balkan. 26. juni 1944 ble han utnevnt til øverste sjef for den 20. fjellarmé (20. Gebirgsarmee) i Finland og Norge etter generalløytnant Eduard Dietl. Samtidig ble han utnevnt til generaloberst. Etter at Finland trakk seg ut av krigen den 4. september 1944, ledet Rendulic den tyske tilbaketrekningen i Nord-Finland (Lappland) og Nord-Norge.

Operasjon Nordlys[rediger | rediger kilde]

Lothar Rendulic (1887-1971, til høyre) og Karl Weisenberg (1890-1952), generaler i Wehrmacht, i desember 1944.

Den 4. oktober 1944 begynte den langvarige «Operation Nordlicht» («Operasjon Nordlys»). De tyske tropper var presset av russerne. I løpet av vinteren 1944-45 trakk de seg tilbake til en linje på høyde ved Lyngen i Troms. Nord og øst for denne linjen ble «den brente jords taktikk» brukt. Alle mennesker nord for denne linje skulle evakueres, og alle hus brennes. De tyske styrkene prøvde å gjennomføre denne ordren blant annet med overraskelsesaksjoner. Likevel greide noen å gjemme seg i huler og gammer resten av krigen.

18. desember 1944 ble Rendulic utnevnt til Wehrmachtbefehlshaber Norwegen (WBN). Det vil si øverstkommanderende for alle de tyske styrkene i Norge. Forgjengeren Nikolaus von Falkenhorst var blitt beordret tilbake til Tyskland.

Rendulic oppløste Falkenhorsts stab i Oslo og opprettet sin egen på Lillehammer. Fra Rundhaug i Troms og fra Lillehammer ledet han ødeleggelsen av Finnmark og Nord-Troms. Han var WBN fra 18. desember 1944 til 18. januar 1945. Som WBN ble han erstattet av general Franz Böhme.

Generaloberst Lothar Rendulic forlot Norge for å bli sjef for armégruppe KurlandØstfronten, hvor han til slutt var med på sluttkampene om Praha.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter krigen ble han i 1948 dømt 20 års fengsel for krigsforbrytelser i Jugoslavia og i Finland i den såkalte Gisselprosessen under Nürnbergprosessene, men straffen ble i 1951 omgjort til 10 år og 1. februar samme år ble han løslatt fra Landsberg fengsel. Han arbeidet senere som skribent og ga blant annet ut tre bøker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]