Rundhaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rundhaug
LandNorge Norge

Rundhaug
69°01′12″N 18°53′53″Ø

Rundhaug er et tettsted i Målselv kommune i Troms.

Rundhaug kan betegnes som «sentrum» i Mellombygd og strekker seg fra Myre oppover til Maukdal, Jensberg, Bakkehaug, Nordmo og Nymo, mens på andre sida av elva strekker den seg fra Grøtte oppover til Skjervelvdalen, Løvberg, Kirkesnesmoen, Kirkesdalen og Alapmoen. Både Maukdal og Bakkehaug har tidligere vært poststeder. Eiendommer på denne strekningen er tildelt offentlig adresse til Mellombygdveien, fra Rundhaug og oppover mor Øverbygd er adressen Øverbygdveien mens andre sida av elva er den offentlige adressen til Bardufoss.

Målselva snor seg forbi Rundhaug sentrum og har lange tradisjoner som en god lakseelv. Mange laks over 20 kg har blitt dratt opp av denne elva.

I Rundhaug ligger Mellembygd kultur- og oppvekstsenter, som er en offentlig grunnskole.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig hadde de tyske okkupasjonsmyndighetene en fangeleir for russiske krigsfanger på Rundhaug. Okkupasjonsmakten brukte også fjellhuler innunder Rundhauglia som bunkere; Mellembygd mannskor holder fra tid til annen konserter i en slik bunker.

Dialekt og lokalkoloritt[rediger | rediger kilde]

Rundhaug-dialekten er ansett som karakteristisk, og innbyggerne fra stedet kalles ofte for «dølan» av folk fra de omkringliggende byene. Det har blitt tradisjon at musikere og andre kulturbærere fra Rundhaug drar på en årlig utfart til Tromsø før jul, og dette omtales som «Dølan kommer til Tromsø», eventuelt «Dølahelga».[1][2]

Innbyggertall[rediger | rediger kilde]

Det bor cirka 85 innbyggere i Rundhaug, mens rundt Mellombygd bor det i utstrekning 609 innbyggere per 1. januar 2018. Det bodde dobbelt så mange folk i Mellombygd på 1970-tallet enn det gjør i dag[når?] på grunnen av folkeforflytninger.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «(+)Dølan kommer til Tromsø». itromso.no (norsk). 14. desember 2013. Besøkt 20. januar 2022. 
  2. ^ «Multimedia». Målselv Historielag. Besøkt 20. januar 2022. «Det var i 1988 at Målselv feiret 200-års jubileum for innvandringen til bygda. Da var det dølahelg i Tromsø og dølene dro den lange veien med hest og slede. Fra et Norge Rundt Innslag i 1988.»