Hopp til innhold

Grenselos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norske flyktninger under andre verdenskrig kunne få hjelp av «grenseloser» på svenskegrensa for å komme seg trygt over til det nøytrale Sverige.

En grenselos var en person som hjalp flyktninger fra Norge under andre verdenskrig over grensen fra Norge til Sverige. Det fantes trolig over tusen norske grenseloser aktive under andre verdenskrig. Menn, kvinner og barn opererte som grenseloser og hjalp totalt rundt 40 000 flyktninger som en los over grensen til sikkerhet i det nøytrale Sverige.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tegnet teaterplakat med tysk soldat, kvinnehode og mannshode med snøkledde fjell i bakgrunnen
Teaterplakat av Knut Løvås til Marte Hallems oppsetning Flyktningelosen i Verdal 2015.

Allerede samme dag som Norge ble angrepet av Tyskland var det mennesker som flyktet til Sverige og den første tiden var det relativt lett, med lite kontroll. Etter hvert som de tyske okkupantene fikk kontroll over landet våren og sommeren 1940 ble kontrollen ved grensen skjerpet og det ble utstedt egne grensepass for de fastboende.

Med et stadig økende behov for å få folk med ulik bakgrunn over til Sverige så var det behov for lokalkjente ved grensen som kunne føre flyktningene trygt over til svensk side. Etter hvert etablerte den norske motstandsbevegelsen systemer med transportruter av flyktninger hvor den lokalkjente grenselosen var siste ledd i kjeden som brakte de flyktende i sikkerhet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata