Hopp til innhold

Såretmerket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Såretmerket
Basisdata
Type:Merke
Land:Tysklands flagg Tyskland
Innført:1918
Mottakere:Sårede eller etterlatte etter drepte soldater
Tekniske data
Utført i:Jern, messing, stål, sink og buntmetall
Festeanordning:Nål
Bredde:36,5 mm (1939)
Høyde:44 mm (1939)
Rangering

Såretmerket (Verwundetenabzeichen) ble innstiftet i Tyskland under første verdenskrig med en hjelm som sentralt motiv.

Merket ble introdusert på nytt under den spanske borgerkrigen 22. mai 1939 av Adolf Hitler, men da med hakekors på hjelmen. Under Felttoget i Polen i 1939 ble det lansert en ny type som ble kalt «Såretmerket av 1939» med en nyere type hjelm som motiv. Hitler bestemte seg for å lage et felles såretmerke for hær og marine, noe som skilte seg fra de to forskjellige typene som hadde blitt benyttet under første verdenskrig.

  • Gull – 5 eller flere skader påført i kamp
  • Sølv – 3 eller 4 skader påført i kamp
  • Sort – 1 eller 2 skader påført i kamp

Alle som tjenestegjorde i militære avdelinger kunne motta merket om de møtte de kriteriene som var satt.

De som mistet en legemsdel eller synet i kamphandlinger mottok automatisk merket i sølv. Død eller fullstendig invaliditet førte til merket i gull, og merket ble utdelt til soldatens familie om han var drept. Utenom i kamphandlinger kunne merket tildeles etter frostbitt. Alle som mottok merket fikk dette innført i sin tjenestebok (Soldbuch) og fikk dessuten et tildelingsbevis (urkunde).

I mars 1943, etter forespørsel fra Joseph Goebbels, ble det også mulig for sivile å motta såretmerket. Dette gjaldt sivile som jobbet i forbindelse med produksjon av krigsmateriell eller annet arbeid som var til nytte for Tysklands krigsinnsats.

Baksiden på såretmerket i sort

Det sorte merket er nesten uten unntak stanset med innhul bakside, mens sølv- og gullversjonen av merket har hel bakside og stanset eller støpt. På begynnelsen av krigen ble det sorte merket utdelt i papirpose, mens sølv og gull ble utdelt i medaljeesker. Ettersom økonomien ble dårligere gjennom krigsårene ble også disse høyere klassene etterhvert utdelt i papirposer.

Plassering

[rediger | rediger kilde]

Såretmerket ble båret på soldatens venstre brystlomme, nedenfor andre krigsmedaljer eller utmerkelser. Om mannskaper som tidligere var tildelt merket senere kvalifiserte for tildeling av et nytt merke i høyere klasse, ble det tidligere merket fjernet, slik at kun ett såretmerke ble båret på uniformen.

Samlerforumet.net – med tillatelse

Autoritetsdata